ETF Flows in 2020

ETF-activa stegen met 14% in 2020, waarbij producten die zijn blootgesteld aan edelmetalen de grootste stromen aantrekken

Valerio Baselli 12 januari, 2021 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi Raccolta

2020 is een jaar dat nog lang zal worden herinnerd, zelfs door degenen die de beursgenoteerde fondsensector volgen. Wie had zich eind maart kunnen voorstellen dat het jaar zou zijn afgesloten met een collectie die substantieel in lijn is met het historische record van 2019 en met een vermogenstoename van 14%?

ETF's die in Europa zijn gevestigd, hebben in feite net het op een na beste kalenderjaar van hun (relatief korte) geschiedenis afgesloten. Op 31 december bedroeg het beheerd vermogen volgens Morningstar-schattingen € 1.053 miljard, vergeleken met € 923 miljard eind 2019.

Dit is natuurlijk te wijten aan de rally op de markten, maar ook aan de bijna € 103 miljard aan netto-instroom vorig jaar, slechts € 4 miljard minder dan het historische record van het voorgaande jaar. Beursgenoteerde passieve fondsen (exclusief monetaire fondsen) lieten een organische groei zien van 11,2% in 2019. Ter vergelijking: actieve fondsen lieten een organische groei zien van 2,7% tussen november 2019 en november 2020 (gegevens over december zijn nog niet beschikbaar voor actieve fondsen).

Flussi ETF Patrimonio AUM

Raccolta netta annuale degli ETF europei a dieci anni
Flussi ETF 
Fonte: Morningstar Direct.


Activaklasse

Als we dieper ingaan op de activaklassen, zien we hoe de stromen werden aangedreven door aandelenproducten (€ 53,3 miljard, meer dan de € 45,8 miljard verzameld in 2019) en in het bijzonder obligaties (€ 36,8 miljard, een daling van € 54 miljard de vorige jaar).

Ondanks de tegenvaller in termen van absolute deposito's, is de jaarlijkse organische groei van vastrentende producten bijna het dubbele van die van aandelen (15,8% versus 8,9%), wat nog steeds bevestigt hoe de behoeften van beleggers veranderen en daarmee ook de replicerende markt. In het huidige klimaat van lage rentetarieven vervangen beleggers actief beheerde fondsen in kernobligatiesegmenten (in feite staatsobligaties) door veel goedkopere trackers.

 

ETF flussi asset class

Categorieën

Op het niveau van de afzonderlijke categorieën trokken ETC's die zijn blootgesteld aan edelmetalen de grootste stromen gedurende het jaar, met name gedreven door de stijging van het goud. De financiering was bijzonder sterk in de eerste twee kwartalen van het jaar, maar vertraagde en registreerde zelfs de netto-uitstroom in het laatste kwartaal van het jaar. Met een brutowinst van € 4,5 miljard was iShares Physical Gold ETC in 2020 het best verkochte fonds in zijn categorie.

Ook vermeldenswaard is de toetreding tot de Top 5 van de categorie gewijd aan Chinese staatsobligaties, gekocht als nooit tevoren. De aankopen werden enerzijds gedreven door de sterkte van de valuta en anderzijds door zeer aantrekkelijke rendementen. In een tijd dat er meer dan $ 16 biljoen aan obligaties met een negatieve rente is, biedt de 10-jarige obligatie uitgegeven door de Republic Popular Chinese een rendement van 3,19%. iShares China CNY Bond UCITS ETF heeft de collectie effectief gekannibaliseerd, met een brutowinst van bijna € 4,6 miljard, waarmee het zichzelf ook op de eerste plaats plaatst in de ranglijst van de best verkochte ETF's in 2020.

Aan de uitstroomzijde waren ETF's die zijn blootgesteld aan obligaties in lokale valuta's van opkomende markten echter het zwaarst getroffen, gevolgd door ETF's die zijn blootgesteld aan largecapaandelen uit de eurozone. 

Flussi ETF categorie

Flussi ETF categorie

De directiehuizen

In termen van emittenten was de marktleider iShares degene die in 2020 het meeste ophaalde, met meer dan € 51 miljard aan nettostromen, waarvan € 28 miljard met aandelenfondsen.

Op de tweede plaats qua stromen vinden we Xtrackers, met € 13,3 miljard ingezameld. De Xtrackers S&P 500 Equal Weight UCITS ETF 1C was het best verkochte fonds van de Duitse aanbieder (€ 1,4 miljard). Vanguard volgt dan, met € 6,5 miljard aan netto instroom. Het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF-fonds was het best verkochte fonds, met € 2,3 miljard aangetrokken in 2020.

Het marktaandeel van iShares is het afgelopen jaar licht gedaald, van 44,43% naar 44,28%; Xtrackers heeft ook terrein verloren. Omgekeerd zijn Vanguard, Invesco en WisdomTree in plaats daarvan vanuit dit oogpunt gegroeid.

 

Raccolta provider ETF SGR
Fonte: Morningstar Direct.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten