Thematic ETFs worden populairder

Thematische ETF's spreken tot de verbeelding van beleggers. Deze trackerfondsen trokken een recordinstroom in 2020 en er is een groeiend aantal fondsen om uit te kiezen

Kenneth Lamont 19 januari, 2021 | 10:44
Facebook Twitter LinkedIn

Thematic ETFs

Thematische ETF's in Europa kwamen naar voren als een van de grote winnaars in 2020, aangezien opvallende rendementen hebben bijgedragen aan het aantrekken van een recordbedrag van € 9,5 miljard aan netto nieuwe activa gedurende het jaar. Door deze sterke stromen is het beheerd vermogen meer dan verdubbeld, van € 8,2 miljard tot een recordhoogte van € 22,7 miljard.

Dus, wat is een thematische ETF? Het is simpelweg een tracker-fonds dat is ontworpen om een specifiek thema aan te boren. Dit kan robotica of kunstmatige intelligentie zijn, schone energie of zelfs logistiek. Deze passieve fondsen zijn anders dan traditionele ETF's omdat ze niet alleen een aandelenmarkt weerspiegelen, maar gericht zijn op de prestaties van een gekozen trend of branche.

Assets

Energie and connectiviteitsthema's

Een derde (€ 3,1 miljard) van de thematische ETF-netto-instroom ging in de loop van 2020 naar fondsen met een Energietransitie-thema. De ontwrichtende volatiliteit op de oliemarkten bracht veel beleggers ertoe om alternatieven te zoeken en de risico's van alternatieve vermeld hun mogelijke beloningen. De verkiezingsuitslag van de VS en andere mondiale politieke ontwikkelingen die gericht zijn op het milieu waren ook ondersteunend voor dit thema.

Elders bleken ook connectiviteitsfondsen populair. De groep, met onder meer de thema's Cyber Security en Cloud Computing, heeft in de loop van het jaar € 2,5 miljard opgehaald.

Themes

Stellar Returns in 2020

In een turbulent jaar voor markten waren thematische ETF's enkele van de uitblinkers. Ongeveer 33 van de 36 in Europa genoteerde thematische ETF's presteerden beter dan de MSCI World Index, en de meeste met een mooie marge.

De iShares Global Clean Energy ETF (INRG) keerde in de loop van het jaar met 120% terug. En schone energie was niet het enige thema dat groots won; Veel fondsen met een technologiethema profiteerden van veranderingen in het gedrag van consumenten en bedrijven die werden aangewakkerd door de lockdown toen de Covid-19-pandemie zich over de hele wereld verspreidde. De WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD) leverde bijvoorbeeld 92% op en de VanEck Vectors Video Gaming en eSports ETF (ESPO) 68%, gestimuleerd door respectievelijk de sterke toename van werken op afstand en de vraag naar online entertainment.

Zelfs de slechtste thematische artiesten behaalden een positief rendement. Deze omvatten de iShares Aging Population ETF (AGED), die hard werd getroffen tijdens de beginfasen van de pandemie, maar herstelde om 3% over het hele jaar terug te krijgen, grotendeels dankzij zijn buitensporige blootstelling aan aandelen in de gezondheidszorg.

Maar hoewel u duidelijk veel kunt winnen als u op het juiste moment de juiste thematische ETF kiest, kunnen de verliezen groot zijn als u verkeerd kiest - en de reis kan soms vluchtig zijn. Zo verloor de L&G ROBO Global Robotic and Automation ETF (ROBO) in 2018 16% en het jaar daarop 32%. Het is belangrijk om de risico- en rendementskenmerken van een ETF (of welk fonds dan ook) te begrijpen voordat u het in uw portefeuille opneemt.

Beleggers moeten op hun hoede zijn en verder kijken dan verbluffende korte-termijnrendementen bij het selecteren van thematische ETF's. Morningstar-onderzoek heeft aangetoond dat thematische fondsen wereldwijd moeite hebben gehad om te overleven en beter te presteren dan wereldwijde aandelenbenchmarks gedurende langere perioden.

New Launches 

Maar beleggers zijn duidelijk geïnteresseerd in dit deel van de markt, en fondsaanbieders spelen in op die vraag. In 2020 kwamen namelijk een recordaantal van 17 nieuwe thematische ETF's op de markt, waaronder de eerste medicinale cannabis ETF's van in het VK gevestigde thematische specialisten HanETF en nieuwkomer Rize ETF. De laatste lanceerde ook een duurzame toekomst van voedsel- en onderwijstechnologie en digitaal leeraanbod.

Launches

Twee nieuwe energietransitiefondsen vielen ook in het oog: JPMorgan Carbon Transition Global Equity UCITS ETF (JPCT) selecteert de aandelen die het meest profiteren van de verschuiving naar een koolstofarme economie, terwijl iClima Global Decarbonisation Enablers ETF een andere weg inslaat en zich richt op bedrijven die producten en diensten die CO2-vermijding mogelijk maken.

De groei van de markt heeft ook nieuwkomers aangetrokken. De meest opvallende hiervan is de in de VS gevestigde thematische ETF-specialist Global X, die momenteel meer dan € 17 miljard aan activa in de VS beheert. De eerste Europese lanceringen hebben betrekking op videogames en eSports en telegeneeskunde en digitale gezondheid, en er zullen er naar verwachting meer volgen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Kenneth Lamont  Kenneth Lamont

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten