Marktbarometer januari

Small-caps blijven het herstel leiden  

Fernando Luque 02 februari, 2021 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

Barometer

Januari was een relatief rustige maand voor de Europese aandelenmarkten, vergeleken met de sterke rally's in november en december. De Morningstar Europe NR-index verloor 0,60% in euro, beïnvloed door kleine verliezen in de segmenten Large Value (-0,9%) en Large Blend (-1,0) van onze European Style Box. De Large Growth-stijl slaagde er echter in de maand af te sluiten met een lichte winst van 0,1% in euro's.

Aan de kant van de grote waarde waren de bedrijven die het rendement het meest naar beneden duwden voornamelijk financiële bedrijven, zoals Allianz, Prudential en BNP Paribas, die dalingen van respectievelijk 7,1%, 11,9% en 7,7% in euro's lieten zien.

Barometer


De financiële sector was een van de slechtst presterende sectoren in de eerste maand van het jaar, met een daling van 2,3% in euro's. Maar er waren andere sectoren die het slechter deden, zoals de defensieve consumentensector, die 2,6% daalde in euro's. Dit verklaart grotendeels de daling van 1,0% voor de Large Blend-stijl, aangezien Nestlé, Anheuser-Busch InBev en adidas AG de grootste bijdrage leverden aan deze negatieve prestatie, die respectievelijk met 4,0%, 8,8% en 12,0% in euro daalden.

Een van de trends van de afgelopen maanden is de outperformance van small caps versus large caps. In januari stegen smallcaps 1,7% in euro's, vergeleken met een daling van 0,6% voor largecaps.

barometer

Dit is een trend die we al enkele maanden zien en sinds het begin van het herstel, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, waar we de prestatie van de Morningstar DM Europe Large Cap-index (in groen) vergelijken met de Morningstar DM Europe Small Cap-index (in oranje).

barometer`

Er waren sectoren met interessante prestaties, zoals energie, die met 2,7% in euro's stegen, dankzij de goede prestaties van aandelen als Royal Dutch en BP, die respectievelijk 4,3% en 7,8% in euro's stegen. Maar de best presterende sector in januari was de technologie, met een winst van 3,0 in euro. ASML Holding, Nokia en STMicroelectronics vielen op met winsten van respectievelijk 10,5%, 25,8% en 9,9% in euro.

Barometer

In termen van waarderingen blijft het waarderingsverschil tussen grote waarde (verhandeld tegen een prijs / reële waarde van 0,81) en grote groei (prijs / reële waarde van 1,15) aanzienlijk.

In termen van sectoren vinden we in de extremen de energie met een prijs / reële waarde van 0,73 (Koninklijke, het grootste kapitalisatiebedrijf in de sector, handelt met een prijs / reële waarde van 0,6) en consumentencyclische producten, met een prijs / Reële waarde van 1,19 (verantwoordelijk voor deze hoge waardering zijn de twee grote Franse luxebedrijven, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton en Hermes International, die handelen met een prijs / reële waarde van respectievelijk 1,8 en 2,1).

Barometer

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten