Fonds van de Week: T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

De uitgebreide onderzoekscapaciteit van T. Rowe Price Global High Yield Bond en het bottom-up gedreven beleggingsproces blijven solide en ondersteunen de Morningstar Analyst Rating van ‘Silver’

Greetje Remmerde 28 januari, 2021 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

fonds van de week

De uitgebreide onderzoekscapaciteit van T. Rowe Price Global High Yield Bond en het bottom-up gedreven beleggingsproces blijven solide en ondersteunen de Morningstar Analyst Rating van ‘Silver’. Rodney Rayburn en Michael Della Vedova zijn co-managers van dit fonds. Rayburn werd in januari 2019 aangesteld als co- beheerder van de strategie en Della Vedova volgt de strategie sinds 2015. Alhoewel Rayburn slechts een beperkte publieke reputatie heeft en pas in 2014 bij T. Rowe kwam, geven zijn ervaring, de consistentie in de teamaanpak en de kwalitatieve ondersteuning ons het vertrouwen dat deze strategie kan blijven outperformen.

Fonds van de Week: T. Rowe Price Funds - Global High Yield Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: High
Beleggingsproces: Above Average

chart

De strategie combineert een rigoureuze bottom-up selectie van bedrijfsobligaties met een top-down macroanalyse. De portefeuille wordt met grote overtuiging beheerd en heeft vaak posities in categorieën buiten de benchmark, daarnaast heeft de portefeuille doorgaans een vertegenwoordiging van bijna 2% in aandelen. De portefeuille is overwogen in kabelexploitanten en nutsbedrijven, maar handhaaft haar licht onderwogen positie in de energiesector, die eind december 2020 goed was voor 11,4% van de portefeuille. De, ten opzichte van de peer groep, overwogen positie in credits met een kredietkwaliteit onder B deed tijdens de volatiele marktomstandigheden weliswaar pijn, maar de beheerders konden ook profiteren van de gedaalde koersen om nieuwe emissies en ‘fallen angels’ te kopen waarvan ze denken dat ze de pandemie zullen overleven, zoals bijvoorbeeld Marriott en Carnival.

Uitgebreide toelichting

Beheerteam

Zowel de diepgang als de kwaliteit van de researchcapaciteit van dit team dragen bij tot het behoud van de ‘Above average’ People Pillar-rating. Rodney Rayburn en Michael Della Vedova zijn co-beheerders van dit fonds. Rayburn werd in januari 2019 aangesteld als co-manager, toen Mark Vaselkiv’s vertrek bij de strategie werd aangekondigd. Vaselkiv heeft de strategie meer dan twee decennia met succes geleid en blijft aan bij T. Rowe Price als co-CIO van vastrentende waarden en is een invloedrijk lid van het asset-allocatiecomité.

Rayburn kwam in 2014 bij het bedrijf en is sinds juli 2015 portefeuillemanager van T. Rowe Price Credit Opportunities in de VS. Hij maakte, voordat hij manager werd van de high-yield strategie, tevens deel uit van het high yield onderzoeksteam dat zich bezighield met noodlijdende en speciale situaties. Della Vedova, die gevestigd is in Londen, is sinds juli 2015 co-manager bij het fonds en sinds september 2011 leadmanager van het T. Rowe Price European High Yield Bond fonds dat is bekroond met een bronzen rating. T. Rowe Price bezuinigt niet op het behoud van een goed bemand onderzoeksteam. De strategie wordt ondersteund door 17 analisten die zich uitsluitend bezighouden met bedrijfsobligaties met een kredietkwaliteit onder investment grade. Dankzij de deskundigheid van het team en de samenhang binnen de groep hebben we er vertrouwen in dat Rayburn en Della Vedova het trackrecord van Vaselkiv zullen kunnen behouden.

Fondshuis

T. Rowe Price blijft goed gepositioneerd in een branche die steeds concurrerender wordt en verdient een ‘High’ Parent rating. Dankzij het rigoureuze onderzoeksproces, de sterke performance in verschillende beleggingscategorieën en de voortdurende investeringen in zijn onderzoeksteam heeft T. Rowe Price de tegenwind kunnen doorstaan waar veel actieve beheerders last van hadden. Het aantal werknemers groeide in 2019 met 9%, en de schuldenvrije balans van T. Rowe geeft het de flexibiliteit om ook tijdens een economische vertraging te blijven werven, net als in eerdere perioden van teruggang.

Een uitbouw in de afgelopen jaren van zijn multi-asset team heeft gezorgd voor verbeteringen aan zijn gewaardeerde target-date suite in 2020, en het bedrijf heeft zijn kwantitatieve capaciteiten voor intern en extern gebruik versterkt. Hoewel T. Rowe zijn talent typisch uit zijn interne kweekvijver haalt, heeft het de laatste tijd verschillende ervaren aandelenanalisten voor belangrijke sectoren van buiten aangetrokken. Dankzij deze versterkte pool van analisten kon het bedrijf de verwachte pensioneringen van managers goed opvangen alsmede het onverwachte vertrek in 2019 van stermanager Henry Ellenbogen die een eigen bedrijf begon. T. Rowe evolueert van een zakelijk standpunt. Het breidt zowel zijn distributie buiten de VS en zijn ESG-capaciteiten uit en plant voor 2020 de introductie van semitransparente exchange-traded funds. Bij deze weloverwogen en doordachte lancering van strategieën en capaciteitsbeheer staan de belangen van de fondsbeleggers voorop.

Proces

Het proces van de strategie is consistent gebleven ondanks de wisseling van de portefeuillebeheerder. De hoge kwaliteit van fundamenteel kredietonderzoek bij de beleggingsmogelijkheden van het fonds in combinatie met een solide portefeuillepositionering ondersteunt een Process rating van ‘Above average’. De structuur van het team blijft hetzelfde met Rodney Rayburn en Michael Della Vedova aan het roer. Het proces is in lagen opgebouwd met bottom-up fundamentele analyse als basis. Onderzoeksanalisten geven hun analyses over kredieten en industrieën aan Rayburn en Della Vedova, die vervolgens de positioneringsbeslissingen nemen.

De topdown-positionering wordt beïnvloed door managers in het high-yieldteam en het asset-allocatiecomité, die de juiste risiconiveaus in de huidige omstandigheden voor de portefeuille beoordelen. Dankzij dit proces is de portefeuille beter bestand tegen marktstress ten opzichte van zijn benchmark en peer groep. Deze strategie heeft meer beleggingsmogelijkheden dan de meeste andere. De exposure in niet-Amerikaanse high yield obligaties bedraagt sinds 2009 periodiek een derde van het vermogen van de portefeuille. In tegenstelling tot veel wereldwijde high yield collega’s, kan het fonds in aandelen beleggen, hoewel deze historisch gezien maar een paar procentpunten vertegenwoordigden. De strategie onderscheidt zich ook door een sterk gefocuste, op waarderingen gedreven stijl, die in de loop van de tijd kan leiden tot aanzienlijke verschuivingen in allocatie.

Prestaties

De vijfjaarsperiode eindigend in december 2020 leverde de Q-aandelenklasse van het fonds een voortschrijdend rendement op jaarbasis van 7,4% op waarmee het fonds in het 24e percentiel van zijn categorie belandde. Deze prestatie is grotendeels te danken aan de behendige acties van Mark Vaselkiv, na de benoeming van Rodney Rayburn begin 2019 zijn de prestaties van het fonds wisselend. Het rendement van 15,6% in 2019 overtrof de JPMorgan Global High Yield Index met 1 procentpunt en de mediaan van de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield met 3,3 procentpunten. De kleine overweging van het fonds in energie en de nadruk op kwaliteit binnen die sector waren de belangrijkste drijvende krachten achter de outperformance in 2019. Over het kalenderjaar in 2020 leverde de strategie 4,5% op, wat slechter was dan de meeste categoriegenoten.

De aankoop van fallen angel bedrijfsobligaties zoals Amerikaanse exploratie- en productiebedrijven Occidental Petroleum en Hess Corporation en de beslissing om nieuwe hotel-deals zoals Marriott International en Hilton toe te voegen, hielpen de strategie te herstellen van het verlies in het eerste kwartaal van 13,9% in 2020. Beleggers kunnen van Rayburn en Michael Della Vedova verwachten dat ze de strategie op dezelfde manier uitvoeren als Vaskelkiv heeft gedaan, met exposure buiten de benchmark en de bereidheid om aandelen ‘met een deukje’ toe te voegen voordat ze uitbomen. Hierdoor ontstaat een onderscheidend rendementsprofiel dat op de lange termijn heeft geleid tot outperformance.

Kosten

Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De vergoeding van de share class in dit rapport behoort tot het op twee na goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te genereren ten opzichte van de benchmark, hetgeen de Morningstar Analyst Rating van ‘Silver’ verklaart.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina T. Rowe Price Funds - Global High Yield Bond Fund. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten