Je hebt de loterij gewonnen! Wat nu?

De loterij winnen is een droomscenario voor velen. Als je de jackpot wint, is de vraag, hoe pak je dat financieel goed aan?

Jocelyn Jovene 25 augustus, 2021 | 10:02
Facebook Twitter LinkedIn

Lottery balls bouncing

Iedereen denkt er weleens aan: wat zou je doen als je de loterij zou winnen? Voor de meesten van ons blijft dit een droomscenario. Maar voor de weinigen voor wie het werkelijkheid wordt, betekent het plotseling goed nadenken over de financiële planning. 

De kans is slechts 1 op de 45 miljoen, maar als je niet meedoet met de trekking, dan maak je helemaal geen kans. Stel dat je lot je 10 miljoen euro oplevert. Geweldig! Maar hoe pak je het financieel verstandig aan met je nieuwverworven bezit? 

Plotseling zijn allerlei dingen die voorheen onbereikbaar leken, ineens wel binnen handbereik. De verleiding is dan ook groot om meteen een dure sportwagen of een boot te gaan kopen. Maar afgezien van een fijne vakantie met een mooie reis - je mag je heus wel metten iets veroorloven -  is het goed om na te denken over de lange termijn als je de jackpot wint. Daarbij zijn de volgende zaken in overweging te nemen:

Niet meteen alle schulden aflossen

Sommige mensen zullen als eerste hun schulden willen aflossen om met een schone lei verder te kunnen gaan. Dat is echter niet altijd meteen noodzakelijk. Leningen kunnen gedekt zijn door een verzekering of fiscale aspecten hebben die aflossen juist minder gunstig maken. 

Veel hangt ook af van waar je je comfortabel bij voelt. Wil je echt van alle verplichtingen af omdat dat rust geeft? Of ben je bereid het breder te zien en alle kanten van de zaak op inhoudelijke merites te beoordelen? Het is dus geen uitgemaakte zaak om alle schulden onmiddellijk af te lossen.

Toekomstplannen

Alvorens een ingrijpende financiële beslissing te nemen, zijn er belangrijkse kwesties in ogenschouw te nemen. De meeste daarvan hangen samen met leeftijd en toekomstplannen. 

Als je pas 30 jaar oud bent, heb je nog decennia voor je waarin je allerlei verschillende financiële doelen hebt: een huis, stoppen met werken. Als je 60 bent, dan heb je meer aan een regulier inkomen, maar moet je ook gaan nadenken over de overdracht van vermogen, het beschermen van de partner en voor de kinderen het veiligstellen van hun financiële toekomst.

Meer opties

Meer financiële middelen tot je beschikking hebben vergroot ook de toegang tot een bredere range aan financiële opties. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te beleggen in alternatieve asset classes zoals hedge funds, private equity of zelfs venture capital te overwegen als je risico durft te nemen. Voor de gemiddelde belegger zijn zulke bestemmingen onbereikbaar.

Bij al deze ruimere mogelijkheden blijft het zaal om het risico af te wegen en niet in de valuil te tuinen om groot in iets onbekends te gaan, waarna het misgaat en de financiële schade vervolgens veel groter is. Meer vermogen betekent meer mogelijkheden, maar ook meer risico.

Risico en rendement

Meer risico nemen kan natuurlijk wel leiden tot hoger rendement, als het meezit. Maar als het gaat om vermogensbehoud voor de lange termijn en de plots verkregen ruimere middelen zijn bedoeld om heel lang comfortabel van te kunnen genieten, is een prudente aanpak verstandig. Dus wat kun je het beste doen als je de loterij gewonnen hebt?

  • Niet meteen alles uitgeven.
  • Niet meteen alle schulden aflossen als die verzekerd zijn of fiscale componenten hebben.
  • Leeftijd is allesbepalend – hoe lang moet je geld meegaan.
  • Zorg dat je het vermogen veilig achterlaat voor volgende generaties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings