Fund flows april: risicobereidheid neemt toe

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen blijft toenemen. De data over april laten zien dat fondsbeleggers bereid zijn om meer risico te nemen; een duidelijk teken van vertrouwen in het economische herstel. Dit is het overzicht van de fondsstromen over april.

Valerio Baselli 26 mei, 2021 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

flows april 2021 1

Fondsbeleggers hebben vertrouwen in het herstel van de economie en stopten in april wederom veel nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen. De flow data van Morningstar over april laten zien dat de risicobereidheid bij fondsbeleggers is toegenomen. Zij staken netto 83,6 miljard euro aan nieuw geld in Europese fondsen, waar dat een maand eerder op 60 miljard bleef steken.

Het optimisme op de wereldwijde financiële markten stuwde het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen naar alweer een nieuw record: naar 11.163 miljard euro per eind april, vergeleken met 10.952 miljard per ultimo maart.

Bij aandelenfondsen waren het opnieuw wereldwijde large-cap fondsen die sterk in trek waren. Opmerkelijk was dat eurozone large-cap aandelenfondsen juist in de uitverkoop gingen. Cyclische sectoren en waarde-stijl gerichte aandelenfondsen deden het goed.

Obligatiefondsen zagen een trek naar meer risicovolle categorieën, zoals wereldwijde high yield obligaties, EUR corporate bond en opkomende markten obligatiefondsen.

flows april 2021 1b

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 71,5 miljard euro tegen 20,2 miljard.

Aan de actieve kant trokken aandelenfondsen de kar met 25,6 miljard euro, iets minder dan de 29,5 miljard euro instroom van een maand eerder. De instroom in actieve obligatiefondsen trok flink aan ten opzichte van maart en noteerde 21,1 miljard euro.

Het marktaandeel van passief blijft verder stijgen: 20,9% per ultimo april 2021 ten opzichte van 19,8% in dezelfde maand een jaar eerder.

flows april 2021 2

Instroom op fondscategorie-niveau
Wereldwijde aandelen waren opnieuw de meest gewilde categorieën. Met 9,2 miljard euro instroom gaat de categorie wereldwijde large-cap gemengd fondsen voor de tweede maand op rij aan kop. Actief was goed voor 45% van de instroom en passief voor 55%. Bij actief sprong het Nikko AM ARK Positive Change Innovation Fund eruit met 2,1 miljard euro.

Ook large-cap groei fondsen waren populair, al voor de 13e maand op rij is de instroom positief. In weerwil van de dipjes bij technologie-aandelen van de afgelopen tijd en de vrees voor stijgende inflatie en rente blijven fondsbeleggers dus naar deze categorie trekken.

Obligatiefondsen veerden sterk op in april, en de categorie Other Bond nestelt zich op de tweede plek in de top-5. Die kende met 4,3 miljard euro de sterkste instroom in een maand sinds januari 2020. Ook Global High Yield deed het goed met 3 miljard euro instroom.

flows april 2021 3

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers blijven huiverig voor Europese aandelen. In april stroomde er netto 1,3 miljard euro aan vermogen uit de categorie eurozone large cap en daarmee is het de negende maand op rij van een negatief saldo. Actieve fondsen kenden een dubbel zo grote (21 miljard euro) uitstroom als passieve fondsen (11 miljard). 

In de afgelopen 36 maanden - waarvan er slecht 8 netto-instroom toonden - is er ruim 32 miljard euro aan vermogen uit dit type fondsen weggestroomd.

flows april 2021 4

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Mercer Global Investments boven aan de lijst dankzij 3,4 miljard instroom in zijn wereldwijde obligatiefondsen. BlackRock bezet met 2,9 miljard euro de tweede plek dankzij de Europese large-cap aandelenfondsen. Het BlackRock Europe Equity 1 Fund haalde in zijn eentje 385 miljoen euro op.

Aan passieve zijde gaat iShares aan kop dankzij 9,8 miljard euro instroom. Daarmee zet het nummer twee Vanguard op grote afstand, want die haalde 3,2 miljard op.

De iShares Core MSCI World ETF en de iShares $ High Yld Corp Bd ETF haalden respectievelijk 1,1 miljard en 556 miljoen euro op. De Vanguard S&P 500 ETF was goed voor 547 miljoen euro aan instroom, gevolgd door Vanguard Global Bd Idx met 529 miljoen.

flows april 2021 5

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Link Group. Dat was te wijten aan de aandelenfondsen. Russell Investments verloor afgelopen maand 716 miljoen euro, waarmee het de 26e maand op rij van netto-uitstroom is voor dit fondshuis.

Aan de passieve kant leed Pictet onder 1 miljard euro aan uitstroom. Dat kwam vooral door aandelenfondsen die op de Zwitserse thuismarkt gedistribueerd worden. Al sinds september 2020 kampt Pictet aanhoudend met uitstroom.

flows april 2021 6

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uistroom kenden over april. Topper wat instroom betreft is Mercer Passive Global High Yield Bond. Dit is een nieuw fonds dat in april geintroduceerd is, evenals de nummer 2. Het eerder genoemde Nikko AM ARK Positive Change Innovation Fund haalde net iets minder op. Voor beide fondsen is hun maandinstroom ook meteen hun beheerd vermogen per maandeinde, omdat ze pas op de markt zijn.

Onderstaande tabel laat zien dat de grootste fondsen wat beheerd vermogen betreft niet per se ook de hoogste instroom bewerkstelligen.

flows april 2021 8

Uitstroom per fonds

Het fonds dat in april per saldo het meeste geld zag wegvloeien is er een van NN, gevolgd door Mercer. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld:

flows april 2021 9 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten