15 Ondergewaardeerde Europese Aandelen

Deze Europese aandelen hebben een sterke economische moat maar zien er goedkoop uit volgens de analyse van Morningstar

Valerio Baselli 09 juni, 2021 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn

graphic of castle with moat

De Morningstar Developed Markets Europe Moat Focus Index volgt Europese bedrijven die een Morningstar Economic Moat Rating van breed of smal behalen en die onder hun schatting van de reële waarde handelen. Deze twee kenmerken maken de index tot een vruchtbaar jachtgebied voor beleggers die op zoek zijn naar hoogwaardige aandelen die tegen redelijke prijzen worden verhandeld.

Hier bekijken wij de 15 goedkoopste aandelen in de Morningstar DM Europe Moat Focus Index:

morningstar europe moat focus index

Bijzonder is de aanwezigheid van Just Eat en Imperial Brands (IMB), beide namen hebben een 5-sterren aandelen rating en een huidige waardering van ongeveer de helft van Morningstar's geschatte reële waarde. 

“Just Eat Takeaway is de marktleider in meer dan 90% van de markten waarin het opereert en is ,naar onze mening, goed gepositioneerd om te profiteren van de structurele trend van toenemende digitalisering van bestelling voor voedselbezorging'', zegt Morningstar equity analyst Ioannis Pontikis.  “Het bedrijfsmodel is gebaseerd op sterke veelzijdige platformnetwerkeffecten en vertoont in de meeste regio's waarin het actief is overtuigende concurrentievoordelen in functie van de voordelen die het meer dan 15 jaar geleden in belangrijke markten (VK, Nederland) behaalde."

Daarnaast heeft het bedrijf een goede financiële gezondheid. ''Besides, the company is in good financial health. “Ondanks het op acquisitie gefocust karakter van de groep zijn recente grote transacties gefinancierd door een combinatie van eigen vermogen en hybride schuld, waardoor de balans achterbleef met een ruime hoeveelheid cash. Zelfs na de acquisitie van Just Eat verkeert de groep in goede financiële gezondheid, met een verwachte netto schuld /EBITDA van 0.7 keer en ongeveer 500 miljoen Euro aan cash op de balans'' legt Pontikis uit. 

“Na vier slecht presterende jaren leverde Imperial Brands in de eerste helft van fiscaal 2021 eindelijk enige validatie voor onze investeringsthese. Wij denken dat het model van Imperial intact is, maar de prestaties hebben te lijden gehad van misplaatste organische investeringen gedurende meerdere jaren. De omzet in het eerste halfjaar groeide jaar op jaar met 3,5% en bij constante wisselkoersen, de beste onderliggende prestatie van Imperial in de recente geschiedenis”, zegt Philip Gorham, directeur aandelenonderzoek bij Morningstar

“Stefan Bomhard heeft een nieuwe mantra voor Imperial Brands: focus. De nieuwe CEO onthulde een strategisch vijfjarenplan dat zal concentreren op investeringen die zowel geografisch als in opkomende categorieën in de toekomst waarschijnlijk de grootste winstpools zullen worden. We denken dat het plan logisch is omdat het in wezen de plaats van Imperial op de markt erkent”, legt Gorham uit.

Hoe de Moat Focus Index wordt opgebouwd

In een poging om de index gefocust te houden op de minst dure aandelen van hoge kwaliteit herbalanceert Morningstar regelmatig, waarbij aandelen die niet meer aan deze criteria voldoen eruit gehaald worden. Op het moment bestaat de index uit twee subportefeuilles van 25 aandelen elk ( waarvan er vele elkaar overlappen)

De subportefeuilles worden halfjaarlijks opnieuw samengesteld in afwisselende kwartalen, volgens een gespreid schema: een subportefeuille wordt in December en Juni samengesteld; de andere subportefeuille in Maart en September. 

Wij evalueren de posities van de index opnieuw en voegen aandelen toe en verwijderen ze op basis van een vooraf ingestelde methodologie. Omdat aandelen gelijk worden gewogen binnen elke subportefeuille, omvat het reconstructieproces ook het rechtzetten van posities.

Na de meest recente reconstitutie op 19 Maart, 2021, werd de helft van de portefeuille geëillimineerd en kwamen er 12 nieuwe posities. Onder de toegevoegde posities vallen AstraZeneca (AZN), Unilever (ULVR), Danone (BN), Publicis Group (PUB), en Just Eat (JET). Onder de geëlimineerden vallen Telecom Italia (TIT), Bayer AG (BAYN) and UBS Group (UBS).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten