Fonds van de Week: Candriam

De strategie van het Candriam Equities L Biotechnology fonds gaat analytisch te werk. Het team bouwt een gediversifieerde portefeuille op die niet te ver van de benchmark afwijkt. Onder aanvoering van Rudi van den Eynde en Servaas Michielssens heeft het fonds de benodigde ervaring op het gebied van beleggen en het medische landschap. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds is Silver.

Robert van den Oever 10 juni, 2021 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Candriam SRI Bond Global High Yield in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

Candriam SRI Bond Global High Yield

Dit fonds exploiteert een bewezen concept dat een voorsprong krijgt door diepgaande analyse van klinische gegevens en grondige fundamentele onderzoek. Het team heeft de nodige ervaring en middelen, wel is er onduidelijkheid over de effectiviteit van het team wat betreft samenwerking. De Morningstar Analyst Rating voor het biotechfonds wordt door Morningstar-analist Jeffrey Schumacher op Silver gezet.

Uitgebreide toelichting

Beheerteam

Met een trackrecord van 21 jaar, is hoofdmanager Rudi van den Eynde een van de meest doorgewinterde beleggers in de categorie. Zijn vele ervaring, diepe kennis van het medische landschap en een breed netwerk maken hem instrumentaal voor het succes van dit fonds.

Hij leidde het fonds alleen voor een lange tijd, maar toen de industrie toe nam en er een gelegenheid kwam, huurde van den Eynde analisten in om hem te ondersteunen. Servaas Michielssens trad in 2016 toe tot het fonds als analist en werd gepromoveerd tot co-manager in 2019. Het duo neemt samen investeringsbeslissingen, maar het sleutelpersoonrisico blijft hoog. De twee zijn ondersteund door een drietal analisten die de afgelopen drie jaar bij het fonds zijn gekomen. Het drietal hebben relevante achtergronden maar beperkte beleggingservaring. Ze kijken naar mogelijke versterkingen van de ploeg met een aanwerving die ook portefeuillebeheer op zich zal nemen.

Wij verwelkomen de extra middelen, maar dit zal teamdynamiek veranderen en de effectiviteit van de samenwerking is niet bekend. De opdracht van het team strekt zich verder uit, aangezien het ook de oncologiefonds, gelanceerd in 2018, en een bredere gezondheidszorg strategie beheert.

Er is in het verleden omzet geweest, maar de posities zijn voldoende opgevuld geweest. Waardevolle middelen van het fonds zijn de raad van adviseurs en de toegang van de manager tot een grote en diverse groep experts uit de industrie die zijn denken kunnen verrijken. Over het algemeen is dit een team met geschikte personen en voldoende middelen, hierdoor verdient het fonds een bovengemiddelde rating.

Fondshuis
Candriam is een goed gediversifieerd fondshuis dat in privébezit is en een volledig dochterbedrijf van New York Life Investments, dat eigendom is van verzekeringsmaatschappij New York Life. De firma heeft zijn hoofdkantoor in Brussel en wordt geleid door CEO Naïm Abou-Jaoudé die al lang aan het roer staat. Candriam is de laatste jaren redelijk stabiel geweest met weinig verloop in zijn beleggingsteams. Candriam heeft een sterke focus op het laten groeien van het beheerd vermogen.

Het vermogen onder beheer steeg enorm van 41 miljard euro in 2014 tot 146 miljard euro eind december 2019. De groei is opgestuwd door het vergroten van zijn distributienetwerk in Europa en door een belang van 40% te verwerven in de Europese private equity-vastgoedfirma Tristan Capital Partners. Candriam verlengde ook zijn huidige partnership met haar voormalige moedermaatschappij Belfius.

De sterke groei van het bedrijf heeft bijgedragen tot diversificatie van de activabasis. Hoewell Candriam een breed assortiment aan fondsen aanbiedt, is de kwaliteit gemengd met slechts een paar segmenten waar het sterk in is. Het fondshuis  doet niet aan het cultiveren van stermanager, maar benadrukt juist het team-gerichte besluitvormingsproces. De variabele beloning voor beleggingsmedewerkers is meestal gerelateerd aan prestaties over drie jaar. Alles bij elkaar blijft de beoordeling Average voor het fondshuis van kracht.

Proces

Dit fonds exploiteert een bewezen concept dat een voorsprong krijgt door diepgaande analyse van klinische gegevens en grondige fundamentele onderzoek, die het een Process Pillar-beoordeling van Boven gemiddeld opleveren.

Ideeën worden gegenereerd bij het evalueren van wetenschappelijke publicaties tijdschriften en samenvattingen, en door te praten met belangrijke opinieleiders. Het potentieel van de ongeveer 200 overgebleven aandelen wordt geanalyseerd in een proces dat goed gestructureerd, herhaalbaar en beproefd is. Een rigoureuze analyse van klinische gegevens en nieuwsstroom is: in het hart van het proces, het brede team netwerk van industrie-experts zou het moeten helpen bij de beoordeling van sleutelfactoren zoals de therapeutische landschap, medicijnkenmerken, marktpotentieel, de kwaliteit van het management en de financiële kracht van een bedrijf.

Ze passen een reeks van waarderingstechnieken toe om een reële waarde te bepalen, die kan worden afgeleid uit een kortingskasstroom model voor volwassen bedrijven of door gebruik te maken van waarschijnlijkheids-aangepaste prijs/verkoopveelvouden voor bedrijven in een vroege fase.

Het team bouwt een gediversifieerde portefeuille op die niet te ver van de benchmark afwijkt, zoals blijkt uit het actieve aandeel van 39% aan het einde van April 2021. Het binaire karakter van de biotechsector zorgt nog steeds voor aanzienlijke winsten in de kleinere posities van het fonds in innovatieve bedrijven, die gebalanceerd worden door stabiele large-cap groeiers om het risico te beheren.

Prestaties

Het trackrecord van de strategie is op lange termijn zeer aantrekkelijk. Sinds de oprichting in april 2000 tot eind april 2021, heeft de R USD Cap-aandelenklasse van het fonds jaarlijks een rendement van 11,4% gegenereerd, bijna het dubbele van de categoriegemiddelde over die periode. zijn prestaties versus peers is ook consistent geweest, ranking topdeciel over de laatste 15 en 10 jaar, terwijl de strategie in de top 20% van de categorie belandt over de laatste vijf en drie jaar.

De strategie heeft versloeg ook de Nasdaq Biotechnology Index op de lange termijn en overtreft de benchmark met 2,3% op jaarbasis sinds de introductie van de index in 2003. De resultaten op kortere termijn waren ongelijkmatig ten opzichte van de maatstaf, waarbij de strategie worstelt met de afgelopen 18 maanden.

Het team was conservatief gepositioneerd bij vaccinmakers tegen het coronavirus, gezien het gebrek aan zichtbaarheid op potentiële winnaars en het patroon van de ziekte in het algemeen. Hoewel het belangen in Moderna en BioNTech later in 2020 kocht, blijft het team voorzichtig. Verder waren zij niet in het bezit van enkele preklinische bedrijven die scherp zijn gestegen na te zijn geacquireerd, en het leed aan aandelenselecties zoals Galapagos.

Wat de volatiliteit betreft, de standaarddeviatie van het fonds was iets hoger dan die van haar peers en de benchmark, de neerwaartse vangstratio's over verschillende perioden wijzen op enige neerwaartse veerkracht. Risicogecorrigeerd rendementen waren daarom superieur.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Candriam SRI Bond Global High Yield R EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten