Argenx wint fors na positieve resultaten belangrijke studie

Het aandeel Argenx stijgt maandagochtend ruim 25% na bekendmaking van positieve resultaten van een langverwachte studie naar een van zijn belangrijkste geneesmiddelen. Dit kan een opening zijn naar verdere uitrol van het middel en daarmee omzet- en winstgroei.

Robert van den Oever 17 juli, 2023 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelen van het Belgische biotechnologiebedrijf Argenx (ARGX) stijgen fors nadat het bedrijf veelbelovende resultaten bekendmaakte van een onderzoek naar zijn geneesmiddel Vyvgart Hytrulo tegen neuromusculaire aandoeningen. Maandagochtend stegen de aan Euronext Brussel genoteerde aandelen met ruim 25% naar €420 na het nieuws. Argenx heeft ook een notering aan de Nasdaq in New York met een slotkoers van afgelopen vrijdag op $379.

De studie resulteerde in positieve uitkomsten die "sterk klinisch bewijs tonen dat [...] Vyvgart Hytrulo ziektesymptomen op zinvolle wijze kan verbeteren en stabiliseren met een gunstig veiligheidsprofiel en een eenvoudige toediening", aldus Luc Truyen, Chief Medical Officer van Argenx.

Karen Andersen, aandelenanalist van Morningstar voor de gezondheids- en farmaciesector, keek reikhalzend uit naar deze onderzoeksresultaten en schreef in een analistennote op vrijdag 14 juli dat Argenx ondergewaardeerd is ten opzichte van haar Fair Value van $486.

Volgens de analist is Vyvgart het belangrijkste medicijn dat Argenx in portefeuille heeft en het kreeg in december 2021 goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van myasthenia gravis. In de voorbije kwartalen heeft het middel sterke omzetten gegenereerd, zegt Andersen. En er is perspectief op méér: "de lancering op internationale markten nog maar net is begonnen". Als het medicijn beschikbaar zou komen als mogelijke behandeling voor andere neurologiegerelateerde aandoeningen, zou dat het potentieel van het medicijn aanzienlijk vergroten.

 

Voorlopig een No Moat

Analist Andersen hanteert een No Moat rating op Argenx, maar zegt dat het bedrijf "bezig is met het opbouwen van immateriële activa". Tegelijk leiden de huidige onzekerheden rond de onderzoekspijplijn tot risico's over het al dan niet realiseren van waardepotentieel en daarom houidt de analist het nu bij een No Moat-rating met een Positieve Moat Trend. De goedkeuring die Vyvgart in december 2021 kreeg met betrekking tot myasthenia gravis maakte het tot het eerste middel dat voor dit segment op de markt kwam, waardoor het "een aanzienlijke kans kreeg om marktaandeel te winnen voordat concurrenten konden toetreden. Het middel ligt op schema om binnen 10 jaar een jaaromzet van bijna $9 miljard te realiseren”, voegt Andersen toe.

Argenx, opgericht in 2008 in Nederland, maar een jaar later naar België verhuisd, is een van de twee grootste biotechnologiebedrijven in Europa. De andere is Genmab uit Denemarken. In april 2023 kondigden beide bedrijven aan dat ze zouden gaan samenwerken en dat ze hun onderzoekscapaciteiten op het gebied van behandelingen voor kanker en auto-immuunziekten zouden gaan bundelen. Die aankondiging kwam echter zonder tijdspad of concrete invulling met betrekking tot producten. De aankondiging had destijds geen materieel effect op de waarderingen van beide bedrijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten