Fonds van de Week: DWS Invest ESG Equity Income

De uitgebreide fondsenreeks van DWS dekt alle activa klassen. Het proces van DWS Invest ESG Equity Income rust op een solide fundament, maar de ESG-overlay heeft een significante impact op het belegbare universum. Hoofdmanager Martin Berberich is een doorgewinterde belegger met meer dan twee decennia aan investeringen ervaring. De Morningstar Analyst Rating voor het fonds wordt door Morningstar-analist Jeffrey Schumacher op Bronze gezet.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 juni, 2021 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

DWS Invest ESG Equiqty Income in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

DWS Invest ESG Equiqty Income

De uitgebreide fondsenreeks van DWS dekt alle activa klassen. Het proces van DWS Invest ESG Equity Income rust op een solide fundament, maar de ESG-overlay heeft een significante impact op het belegbare universum. Hoofdmanager Martin Berberich is een doorgewinterde belegger met meer dan twee decennia aan investeringen ervaring. De Morningstar Analyst Rating voor het fonds wordt door Morningstar-analist Jeffrey Schumacher op Bronze gezet.

Uitgebreide toelichting

Beheerteam

Hoofdmanager Martin Berberich is een doorgewinterde belegger met meer dan twee decennia aan investeringen ervaring. Hij beheert institutionele wereldwijde aandelenportefeuilles, met gemengde resultaten sinds zijn komst bij het bedrijf in 1999, die geen dividend- of ESG-focus had.

Berberich stapte in 2015 over naar het dividendteam van het bedrijf om een wereldwijd ESG-gericht dividendmandaat beheren die de blauwdruk vormden voor DWS Invest ESG Equity Income die hij beheert sinds de oprichting in Augustus 2017. Tegelijkertijd houdt hij toezicht op het wereldwijd aandelenfonds Gottlieb Daimler Aktienfonds DWS, een kernfonds zonder inkomsten of ESG oriëntatie. Naast het managen van de twee fondsen, leidt Berberich de ESG-pod binnen het dividend team sinds 2020 onder leiding van Thomas Schussler. Een van zijn drie directe ondergeschikten is Bertrand Born, die optreedt als plaatsvervangend manager en een sparringpartner, maar zonder besluitvorming macht.

Ten slotte is Berberich lid van de het wereldwijde technologie-analistenteam en de covers van het bedrijf waar ongeveer 10 namen die belegbaar zijn voor het dividend fonds onder vallen. Zijn 10 collega's in het dividend team dat regionale dividendfondsen beheert, is een waardevolle hulpbron voor hem, en hoewel de groep is uitgebreid, hebben we ook meerdere vertrekken gezien over de afgelopen vijf jaar.

Over het algemeen denken we: Berberich is een fatsoenlijke manager die kan profiteren van een verscheidenheid aan bronnen, maar zijn beperkte openbare track record met een ESG-gericht inkomstenfonds leiden tot een Gemiddelde rating.

Fondshuis

Na de beursgang in maart 2018, DWS in zijn publieke vorm is nog vrij nieuw. Hoewel Deutsche Bank het meerderheidsbelang behoudt, heeft het bedrijf stappen gezet om meer onafhankelijkheid te krijgen van het in moeilijkheden verkerende moederbedrijf. Vanaf 2020 zijn bonussen gekoppeld aan de prestatie van het vermogensbeheerbedrijf in plaats van de bank als geheel, en het bedrijf heeft traditionele bedrijfstitels verwijderd om een plattere hiërarchie, die mogelijk moraal en talentbehoud kan verbeteren.

De uitgebreide fondsenreeks van DWS dekt alle activa klassen, inclusief passieve strategieën, die aangeboden worden onder het merk Xtrackers. Terwijl er echte sterke punten zijn onder actieve fondsen, zijn veel aanbiedingen onopvallend. Opstellingsverloop is ook een punt van zorg: het bedrijf blijft nieuwe strategieën lanceren, zij het in een langzamer tempo. Nieuw aanbod hebben deels te maken met een uitbreiding van milieu-, sociale en bestuurlijke capaciteiten, maar het bedrijf richt zich ook op de minder liquide vastrentende multi-asset en alternatieve ruimtes. Dat zei, de line-up op de Amerikaanse markt is gerationaliseerd op het focussen op de kerncapaciteiten.

We waarderen dat de retentie van managers hoog variabel is, bij de beloning wordt er rekening gehouden met de prestatie op langere termijn, en de kosten blijven in sommige gevallen onder het gemiddelde in sommige markten. Er is echter een overheersende cultuur van verkoop, en het verzamelen van activa zal de sleutel blijven als Deutsche Bank zwaar blijft leunen op de winsten van DWS. Het bedrijf behoudt zijn Gemiddelde Fondshuis rating.

Proces 

Het proces van DWS Invest ESG Equity Income rust op een solide fundament, maar de ESG-overlay heeft een significante impact op het belegbare universum. We kennen daarom een Processcore toe van Bovengemiddeld, een tandje lager dan de bewezen niet- ESG-gericht concept toegepast bij DWS Top Dividende.

Martin Berberich gebruikt een beproefd bottom-up-proces met een ESG-overlay. Zoals conventioneel dividendfondsen richt hij zich op bedrijven met sterke kasstromen, robuuste balansen en een duurzame dividend. Hij vermijdt ook de slechtst scorende bedrijven over ESG-kwesties met behulp van een robuuste multivendor gepatenteerd scoresysteem dat bedrijven screent in verschillende dimensies. Ten eerste, bedrijven worden uitgesloten op basis van hun betrokkenheid bij controversiële sectoren, wapens, normconformiteit, en koolstofclassificatie. Een eersteklas ESG-screening vernauwt het belegbare universum verder en elimineert ongeveer de helft van de kandidatenpool.

De ESG score is geïntegreerd in het multifactormodel dat is gebruikt als ideeëngenerator waar het wordt gecombineerd met een dividendscore om een algemene score op te maken waar aandelen worden gerangschikt. ESG beïnvloedt ook fundamentele  analyse en portefeuilleconstructie, sinds de blootstelling van de portefeuille aan bedrijven met een lage score wordt afgedekt. De portefeuille van 60 tot 100 aandelen is aangehouden voor de lange termijn, zoals blijkt uit de historische gemiddelde jaaromzet van 20%. Cash is actief gebruikt om het risicoprofiel van de portefeuille te beheren.

Prestaties

Het trackrecord van DWS Invest ESG Equity Income is vrij kort, maar de prestaties sinds de lancering in augustus 2017 zijn bemoedigend en in lijn met de verwachtingen. Martin Berberich presteerde beter dan zowel de wereldwijde gemiddelde inkomenscategorie aandelen en MSCI World High Dividend Yield Index op een totaalrendement en risicogecorrigeerde rendementsbasis. Sinds de oprichting tot en met eind april 2021, heeft de FD-aandelenklasse van het fonds een totaalrendement van 9,6% gegenereerd, beter dan de categorie gemiddelde van 7,4% en de stijging van 7,3% van de index.

Het is geruststellend dat de aandelenselectie positief heeft bijgedragen in elk volledig kalenderjaar, met name in 2020. Het fonds heeft met succes beperkte neerwaarts risico, geholpen door de focus op largecaps, kwaliteitsbocht, en onderweging in meer cyclische waardeaandelen die overal te maken kregen met tegenwind tijdens het grootste deel van Berberichs ambtstermijn, naast een geld buffer die de volatiliteit hielp dempen.

Het fonds presteert beter tijdens tegenslagen in de markt, bijvoorbeeld in het vierde kwartaal van 2018 en tijdens de coronavirus pandemie uitverkoop. Omgekeerd bleef het achter toen de markten in een staat van euforie waren of wanneer cyclische waardeaandelen of smallcaps de markten leidden, zoals we begin 2021 hebben gezien. De neerwaartse capture-ratio van het fonds van 63 sinds de oprichting onderstreept de defensieve kracht van de strategie. Bijgevolg is de Sharpe-ratio van het fonds superieur ten opzichte van zowel de index als de categorie gemiddelde.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten