Top-5 Passieve Duurzame Wereldwijde Aandelenfondsen: BNP Paribas aan kop

Duurzaam beleggen heeft de afgelopen jaren een enorme groei in interesse van beleggers gekend. Hoewel passieve producten een natuurlijk nadeel lijken te hebben in vergelijking met actief beheerde fondsen, zijn ze toch aan een opmerkelijke opmars bezig.

Ronald van Genderen 21 juni, 2021 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

Het marktaandeel van duurzame passieve fondsen is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Het aantal duurzame passieve wereldwijde aandelenfondsen is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid en vooral 2020 zag een groot aantal productintroducties in dit segment.

Duurzaam beleggen heeft de afgelopen jaren een enorme groei in interesse van beleggers gekend. Per eind december 2020 werd er in Europa maar liefst 10 triljoen euro euro belegd in duurzame beleggingsfondsen. Ruim 80% daarvan werd belegd in actieve beleggingsfondsen, hetgeen duidelijk weergeeft dat bij duurzaam beleggen veel beleggers de voorkeur geven aan een actieve benadering. Toch zijn passieve producten vooral in de laatste vijf jaar aan een indrukwekkende opmars bezig.

Vervijfvoudigd
Eind 2010 hadden duurzame passieve beleggingsfondsen, oftewel indexfondsen en ETF's, een gezamenlijk beheerd vermogen van 464 miljard euro, wat een marktaandeel betekende van net iets meer dan 10%. Tien jaar later is dat beheerde vermogen vervijfvoudigd en gestegen naar 2,1 triljoen euro en hebben passieve producten dus een verdubbeling van het marktaandeel gerealiseerd.

In het wereldwijde aandelensegment (Morningstar categorieën Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde, Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd en Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei) zijn er inmiddels 83 duurzame passieve fondsen beschikbaar in Europa, terwijl we in totaal 242 passieve fondsen in deze categorieën tellen. Veel van de duurzame fondsen zijn nog erg jong. Niet minder dan 55 fondsen zagen in de afgelopen vijf jaar het levenslicht. 2020 was het absolute topjaar in termen van productintroducties, want toen werden 19 fondsen gelanceerd.

Opmerkelijke opmars
De opmars van duurzame passieve fondsen is opmerkelijk omdat actieve benaderingen in principe een aantal voordelen hebben op het gebied van duurzaam beleggen. Hoe duurzaam beleggen wordt vormgegeven is sterk afhankelijk van de toegepaste normen en waarden en die laten zich minder makkelijk vangen in een door strikte en rigide indexregels gedicteerde benchmark voor passieve producten. Daarnaast hebben passieve producten het nadeel dat het zogenaamde stewardship beleid minder effectief uitgevoerd kan worden.

Hoewel er weldegelijk gestemd kan worden op de aandelen die een passief product bezit en ook engagement met de bedrijven mogelijk is, ontbreekt het ultieme pressiemiddel. Een passief fonds kan immers niet een positie verkopen wanneer een bedrijf niet ontvankelijk blijkt om gewenste veranderingen door te voeren, zolang het aandeel in de index blijft zitten.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van vijf wereldwijde passieve aandelenfondsen die de gunstigste Morningstar Sustainability Score hebben, oftewel het meest duurzaam zijn (en tevens geregistreerd voor verkoop zijn in Nederland).

De eerste vier fondsen in deze top-5 volgen allemaal varianten van dezelfde index, namelijk de MSCI World SRI index. Deze index richt zich op de bedrijven die het meest duurzaam zijn binnen hun industrie en tevens onderdeel uitmaken van de conventionele MSCI World Index. Daarnaast worden uitsluitingen toegepast, waardoor er niet wordt belegd in bedrijven met activiteiten in alcohol, gokken, tabak, militaire wapens, vuurwapens, nucliaire energie, pornografie, olie en gas en steenkool. Door deze selectiecriteria bevat de index aanzienlijk minder namen dan de bredere MSCI World Index. Per 14 juni 2021 kent de duurzame index 441 aandelen, terwijl de conventionele index bijna vier keer zoveel posities kent met 1.562 aandelen.

Op de derde en vierde plek staan ETF's die door Morningstar analisten worden gevolgd. Zowel de iShares MSCI World SRI als de UBS (Lux) FS MSCI World SRI dragen een Morningstar Analyst Rating van Silver. In de ogen van de analisten is de gevolgde index een degelijk geconstrueerde, goed gediversifieerde en redelijk representatieve benchmark voor de wereldwijde large- en midcap-markt in ontwikkelde markten. Beide producten bieden relatief goedkope blootstelling aan deze index en kennen een lage tracking error, hetgeen betekent dat de index efficiënt wordt gevolgd.

Top-5 Passieve Duurzame Wereldwijde Aandelenfondsen

top 5 cs nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten