5 stappen om een financieel adviseur te kiezen

Een professionele financieel adviseur kan erg behulpzaam zijn, mits u de juiste kiest. Dit zijn 5 praktische tips om uw keuze te maken.

Valerio Baselli 13 juli, 2021 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

adviser hand shake

Op effectieve wijze beleggen is een complexe zaak. Alles zelf doen is een optie voor mensen die er verstand van hebben, en ook voldoende tijd. Voor alle anderen is het raadzaam om een professionele adviseur in de arm te nemen. Of toch niet?

De wereld van financieel advies is een oerwoud aan disciplines, titels en kwalificaties. Daarom vraagt het maken van een keuze eerst gedegen onderzoek. Degenen die daar geen zin in hebben, gaan vaak af op aanbevelingen van de mensen om zich heen. Maar is het echt zo moeilijk om een gefundeerde keus te maken? 

Nee, want het keuzeproces is te verdelen in twee delen. Het eerste gaat over het bepalen van wat je nodig hebt op financieel vlak. Wat wil je bereiken met je financiële planning en wat zijn je doelen op de korte en de lange termijn? Het tweede deel bouwt voort op wat je in het eerste geleerd hebt door een professional te selecteren die verstand heeft van de zaken die jij belangrijk vindt om te bereiken. Dit zijn vijf stappen in het selectieproces: 

Wat heb je nodig?

Wil je dat iemand alles wat met financiën te maken heeft van je overneemt of wil je alleen iemand om het portefeuillebeheer en beleggen uit te voeren? Of wil je af ent oe met iemand van gedachten wisselen en die je portefeuille eens in de zoveel tijd laten toetsen?

Het is aan jou om te bepalen wat je verwacht van zo'n samenwerking en hoe die van beide kanten vorm moet krijgen. Je hoeft niet tot in detail vast te leggen hoe het proces precies moet werken. 

Denk ook na over welke beleggingsfilosofie bij je past en waar je je comfortabel bij voelt. Wil je een actieve beheerder die risico's neemt met individuele aandelen of voel je je zekerder bij indexfondsen en passieve producten en een meer  buy-and-hold gerichte strategie?

Wat mag het kosten?

De beloning van een adviseur kan ingewikkeld zijn. Een van de eerste dingen die je duidelijk moet hebben met elkaar is of de adviseur een vaste vergoeding vraagt of dat hij werkt met een percentage van het beheerd vermogen en/of het behaalde rendement.

In het geval van een vaste vergoeding is het zaak om helder te maken wat je voor dat bedrag mag verwachten aan geleverde diensten. Een variabele vergoeding kan interessant zijn als je een relatief beperkte portefeuille hebt. Zo'n vergoeding kan duurder uitpakken naarmate het beheerd vermogen of het rendement toeneemt. 

Maak een shortlist

Begin met een shortlist samen te stellen met kandidaten. Beperkt die tot vijf partijen en ga die namen natrekken en referenties verzamelen. Zo ontstaat een beeld van iemands reputatie en historische prestaties. Verzamel verder alle feitelijke informatie die openbaar te vinden is, bij het fondshuis of vermogensbeheerder waar diegene werkt, via de toezichthouder en mediaberichten.

Leg contact

Treed in contact met elke kandidaat op de shortlist. Daarvoor heeft Morningstar deze handige downloadable vragenlijst gemaakt. Als je die hebt voorgelegd aan alle kandidaten, volg dat dan op met persoonlijke ontmoetingen met ten minste twe van de vijf kandidaten. Dat lijkt een beetje op een sollicitatiegesprek, maar goed, zij zijn in de race om jou vertrouwelijke diensten te verlenen, dus dat vertrouwen moet zorgvuldig opgebouwd worden.

Ga zo'n gesprek goed voorbereid aan. Vorm een idee over wat je wil en breng die doelen meteen helder over aan de kandidaat. Let vervolgens op de manier waarop de kandidaat met je communiceert en hoe zijn klantbenadering is.

Het blijft niet bij de keuze alleen

Als je keus voor een professioneel adviseur gemaakt hebt, dan houdt het daar niet op. Het is het begin van een mogelijk langdurige relatie waarbij je regelmatig contact hebt over de gang van zaken, de planning, eventueel bijstellen van de portefeuille of de doelen. Maar als u een goede adviseur hebt gekozen, dan is het de moeite waard om daar tijd en energie in te steken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten