Zelf beleggen of niet?

Zelf beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Beleggers met veel tijd en kennis van zaken kunnen prima zelf aan de slag. Maar hoe meer er afhangt van beleggen voor uw financiële toekomst, hoe groter de noodzaak om een professional in te schakelen. 

Holly Black 19 mei, 2021 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

Spanners on black background

Beleggen kan je zelf doen, of overlaten aan een professional die het voor jou doet. Vroeger waagden weinig mensen aan zelf beleggen, omdat het best lastig kon zijn, maar met de opkomst van laagdrempelige online handelsplatforms en veel informatie die breed beschikbaar is, wordt het particuliere beleggers steeds makkelijker gemaakt.

Zelf beleggen is in veel landen zowat de standaard geworden, want steeds meer mensen willen zelf controle houden over hun financiële toekomst. Met de komst van prijsbrekers zoals Vanguard die lage kosten van rond de 0,15% rekent, gaan ze overstag en prefereren ze doe-het-zelf in plaats van een adviseur die wel het tienvoudige kan kosten.

Maar de doe-het-zelf benadering past niet iedereen en is niet in alle situaties de geschiktste. We bekijken wanneer het zinvol is om beleggen zelf te doen en wanneer niet.

Beginner

Als je pas begint met beleggen, dan ben je wellicht bang dat je het verkeerd aanpakt. Een adviseur in de arm nemen lijkt overdreven als je in dit stadium nog maar weinig vermogen beschikbaar hebt om te beleggen. Maar zonder de hulp van een expert met verstand van zaken voel je je misschien verloren.

Mike Coop, portfolio manager bij Morningstar Investment Management, vindt het raadzaam om vanaf het begin goed betrokken te zijn bij je beleggingsportefeuille. Dat kan interesse voor beleggen aanwakkeren op een manier waar je de rest van je leven profijt van hebt: “Je leert al vroeg om zelf beleggingsbeslissingen te nemen; je leert over ups en downs in de markt en hoe je daar op moet reageren. Ook leer je de complexiteit van beleggen te doorgronden en daarmee kun je beter beoorddelen wanneer je echt advies nodig hebt en ook dat op waarde schatten,” zegt Coop.

Dat betekent niet dat je helemaal op jezelf bent aangewezen. Veel beleggingsplatforms helpen je met vragenlijsten om je risicotolerantie vast te stellen en om je in de juiste richting te sturen. En internet biedt volop informatiebronnen over beleggen, niet in de laatste plaats Morningstar met de ratings van beleggingsfondsen en aandelen die beleggers inzicht geven en helpen bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen.

Mijlpalen

Financiën komen vaak in beeld bij belangrijke momenten in het leven; huwelijk, een gezin stichten, pensionering. Deze mijlpalen gaan hand in hand met verandering van de financiële situatie en het benodigde inkomen dat vereist is voor de nieuwe persoonlijke omstandigheden. 

Als er zoveel van af hangt, is het verstandig om een professionele adviseur in de arm te nemen, want je wil geen misstap maken die financiële gevolgen kan hebben. 

Mike Coop zegt: “Weeg de risico's af. Ga je zelf een nieuwe keuken zetten als je twee linkerhanden hebt? Nee, maar een lamp ophangen kan wel, omdat dat een stuk gemakkelijker is. Zo is het ook met beleggen. Als je te weinig weet van het grote werk, laat dat datn over aan iemand die er wel verstand van heeft.”

Een tussenvorm kan ook, waarbij je begint met een gesprek met een adviseur om je hele situatie en je doelen op tafel te leggen, samen een pad uit te stippelen, wat je vervolgens grotendeels zelf gaat uitvoeren.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten