Top-5: fondsstromen Amerikaanse aandelen versus Europese aandelen

De fondsstromen van beleggingsfondsen in Amerikaanse en in Europese aandelen over het eerste halfjaar tonen grotere populariteit voor de Amerikaanse aandelen. Bovendien haalden ze een hoger totaalrendement dan Europese aandelen, blijkt uit data van Morningstar. 

Jeffrey Schumacher, CFA 02 augustus, 2021 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

arrow left right article

Hoewel de MSCI Europe met een rendement van 15,35% over de eerste jaarhelft van 2021 de S&P 500 index in lokale valuta gemeten met een minimale marge van 35 basispunten versloeg, bleven Europese aandelen wel achter wanneer de appreciatie van de dollar ten opzichte van de euro wordt meegenomen. De Amerikaanse beursgraadmeter realiseerde een totaalrendement van 18,65% gemeten in euro, waarmee Amerikaanse aandelen beeldbepalend en maatgevend bleven. Dezelfde dominantie zien we wanneer we kijken naar de voorkeuren van Europese beleggers aan de hand van de fondsstromen over het eerste halfjaar.

De populariteit van Amerikaanse aandelen onder Europese beleggers is onveranderd sterk gebleken. Ondanks de opleving van waarde aandelen en de hieruit voortvloeiende interesse van beleggers in gemiddeld genomen goedkopere Europese aandelen, bleef de aantrekkingskracht van Amerikaanse aandelen overheersen.

Wanneer we de Europese fondsstromen voor zowel actieve als passieve fondsen over de eerste jaarhelft bekijken, dan bedroeg de netto instroom naar de bredere Europese aandelencategorieën 800 miljoen euro. Dat steekt schril af bij de netto instroom voor Amerikaanse aandelencategorieën, die uitkwam op 19,4 miljard euro.

Daarmee werd een trend voortgezet, want over de afgelopen twaalf maanden was het contrast nog groter: een netto instroom van 40,9 miljard euro voor Amerikaanse aandelenfondsen ten opzichte van een netto uitstroom van 8,1 miljard euro voor Europese aandelenfondsen.

Verschillen tussen regio's
Ontleden we deze cijfers verder, dan zijn er grote verschillen binnen de regio’s waar te nemen. De rally in cyclische waarde aandelen heeft ook beleggers naar deze vergeten categorie gedirigeerd. Zowel bij Amerikaanse aandelen als Europese aandelen zagen de value categorieën de sterkste instroom. Ruim de helft van de totale netto instroom in Amerikaanse aandelen werd geïnvesteerd in beleggingsfondsen die blootstelling boden aan sectoren die tijdens de coronacrisis fors waren afgestraft en in de voorbije jaren structureel het onderspit dolven ten opzichte van op groei en momentum gefocuste fondsen.

Terwijl beleggers voor 10 miljard euro investeerden in Amerikaanse value aandelen bedroeg de uitstroom uit de zo lang bejubelde groeifondsen 1,9 miljard euro. Hetzelfde beeld hebben we gezien voor Europese aandelen, waar value fondsen een netto instroom optekenden van 3,8 miljard euro versus 1,1 miljard euro uitstroom voor groei-georiënteerde fondsen.

Interesse in small-caps
Een andere opvallende voorkeur was de forse interesse van beleggers in small-cap fondsen. Beleggingsfondsen die zich toeleggen op Amerikaanse small caps zagen 2,7 miljard euro aan nieuw beleggersgeld binnenstromen, waarbij beleggers duidelijk de voorkeur hadden voor de expertise van de beheerders van actieve fondsen. De actief beheerde fondsen in dit segment verwelkomden 2,7 miljard aan instroom tegenover 30 miljoen euro voor passieve tegenhangers.

Actief wint het ook van passief qua instroom voor small- en mid-cap fondsen gericht op de Europese markten. Wanneer we de cijfers over de afgelopen 12 maanden erbij pakken, dan behoren de small-cap categorieën tot de koplopers wat betreft organische groei. Die bedroeg voor Amerikaanse small cap fondsen 43% en voor Europese small cap fondsen 16%.

De Top-5
Wanneer we een top-5 maken op basis van de netto instroom in het lopende jaar per eind juni op basis van de verschillende Morningstar categorieën voor bredere Europese en Amerikaanse aandelenfondsen, dan prijkt de US Large-Cap Value categorie bovenaan met een netto instroom van 10 miljard euro onder Europese beleggers. Bijna twee derde kwam voor rekening van actief beheerde fondsen.

Dat is anders voor de categorie die de tweede plaats bemachtigt, namelijk US Large-Cap Blend. Deze categorie wordt gedomineerd door passieve fondsen die de conventionele of een variant op de S&P 500 of MSCI USA index tracken en inmiddels 74% marktaandeel hebben binnen deze categorie. Over de afgelopen 10 jaar gemeten stroomde er 97 miljard euro naar indexvolgende producten in deze categorie, terwijl actieve managers 44 miljard euro uitstroom zagen. In de eerste jaarhelft van 2021 was er echter instroom voor beide categorieën, 6,9 miljard euro voor indexfondsen en 1,5 miljard voor actieve strategieën.

De derde stek wordt ingenomen door Europese Large-Cap Value aandelen, die in het lopende jaar 3,8 miljard euro mochten bijschrijven. De hoogste instroom binnen deze categorie was voor iShares Edge MSCI Europe Value Factor UCITS ETF dat ruim 1,4 miljard euro zag binnenstromen. Amundi heeft aan zowel de actieve als passieve kant binnen dit segment veel instroom gezien voor respectievelijk Amundi Funds European Equity Value (1,3 miljard euro) en Amundi IS MSCI Europe Value Factor UCITS ETF (366 miljoen euro).

De onderstaande tabel toont de top-5 op basis van year-to-date instroom in miljoenen euro’s voor actieve en passieve fondsen in de Morningstar categorieën voor bredere Europese en Amerikaanse aandelen:

Top 5 flows HY 2021 US Europe

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten