Top-5 aandelen wereldwijd: Allianz aan kop

De MSCI World index sloot het roerige derde kwartaal van 2021 af met een plus van 2,3%, maar waar het beleggersoptimisme in de eerste jaarhelft niet te stoppen leek, ontstonden in het derde kwartaal wat breukjes in de hosannastemming. Hoewel de kleine correctie in september na het bereiken van nieuwe recordstanden in augustus niet meer dan natuurlijk zou kunnen zijn, maken beleggers zich over verschillende zaken zorgen.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 oktober, 2021 | 9:53
Facebook Twitter LinkedIn

China domineerde het nieuws in het derde kwartaal van 2021. De Chinese overheid toonde zijn spierballen door de aankondiging van intensievere regulering voor specifieke sectoren. De initiatieven waren bedoeld om de koopkracht terug te geven aan de middenklasse, het toenemende belang van de particuliere sector tegen te gaan en de risico's op het ontstaan van zeepbellen te verminderen.

De beursgang van taxi-app Didi Chuxing mislukte nadat de Chinese cybersecurity waakhond een onderzoek instelde, de onderwijssector is zo goed als veranderd in een non-profit sector waardoor een bedrijf als TAL Education 94% van zijn waarde verloor, terwijl video gaming door Beijing werd bestempeld als “virtuele opium” en voor kinderen aan banden werd gelegd, waardoor Tencent miljarden aan waarde verloor. Als klap op de vuurpijl zorgde het financieel wankele vastgoedconcern China Evergrande voor onrust in de Chinese vastgoedsector.

De stroom aan zorgwekkend nieuws dirigeerde beleggers naar de uitgang en resulteerde over het afgelopen kwartaal in een verlies van 13,8% voor de MSCI China index, die sinds de piek in februari bijna 30% lager noteert. Daarmee sleurde China de emerging markets index met zich mee, waarbij de MSCI EM index bijna zes procent achteruitging ondanks een sterke performance van Indiase aandelen die 15% wonnen.

Andere zorgen
De deltavariant van het coronavirus hield de gemoederen eveneens bezig, waarbij gevreesd wordt dat deze besmettelijkere vorm het economische herstel in de wielen kan rijden. Daar was vooralsnog geen sprake van, zo bleek uit de uitstekende bedrijfscijfers over het tweede kwartaal. Hoewel die berichtgevingen doorgaans positief waren, kwamen er wel andere zorgen aan het licht.

Toenemende transportkosten, schaarste van onderdelen, oplopende grondstofprijzen en een tekort aan personeel in sommige sectoren zorgen voor haperingen in de productieketen en deze beginnen te knagen aan de marges van bedrijven. Diverse ondernemingen in de voeding en dranken sector werden hierdoor geraakt, wat bijvoorbeeld Pepsi ertoe beweegt de prijzen voor zijn producten te verhogen.

Inflatie
De beleidsmakers bij centrale banken monitoren ondertussen de inflatieontwikkeling nauwgezet. De ECB zag de inflatie in de eurozone oplopen naar het hoogste niveau in bijna 10 jaar. Hoewel dit in het licht van de flexibelere formulering van de 2% inflatiedoelstelling die in juli werd geïntroduceerd niet direct zorgwekkend hoeft te zijn, besloot centrale bank president Lagarde wel om het obligatieopkoopprogramma iets te versoberen. Ook de Amerikaanse Fed hintte op het terugdraaien van de stimuleringsmaatregelen, maar niet voordat de Amerikaanse regering een infrastructuurcheque van 1 biljoen dollar uitschreef.

Over de afgelopen drie maanden presteerden financials het best, waarbij Aegon, Blackstone en ABN AMRO meer dan 20% wonnen. Het zorgt ervoor dat de sector na negen maanden op een fraaie winst staat van 30%. Technologieaandelen presteerden ondanks de Chinese tegenwind relatief goed, mede dankzij ASML, Salesforce.com en Keyence. Achterblijvers waren te vinden in de materialensector en binnen duurzame consumentengoederen.

Allianz Global Equity Insights op 1
De top-5, op basis van de best presterende beleggingsfondsen over de afgelopen negen maanden in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, wordt aangevoerd door Allianz Global Equity Insights. Het fonds, dat wordt beheerd door Mark Phanitsiri en Kim Joseph, profiteerde in het derde kwartaal van effectieve aandelenselectie binnen de sector gezondheidszorg.

Zo steeg het aandeel van vaccinmaker Moderna met bijna 70% en is de waarde van het bedrijf bijna verdriedubbeld sinds de start van het jaar. Horizon Therapeutics dikte bijna 20% aan en bracht het year-to-date rendement naar ongeveer 60%. Andere grote stijgers in de portefeuille over het afgelopen kwartaal waren NAURA Technology, Matson en Reliance Industries.

SKAGEN Vekst op 4
Het fonds SKAGEN Vekst vinden we op de vierde plaats met een rendement van 26,4% over de eerste drie kwartalen van 2021. Het succes zal het Noorse fondshuis goed doen. Na herstructureringen, verloop onder de beheerteams en uitstroom verloor het fondshuis vorige maand oprichter en voormalig boegbeeld Kristoffer Stensrud. Deze contraire belegger beleefde hoogtijdagen als aanvoerder van het Kon-Tiki fonds dat hij tot 2017, toen hij terugtrad uit de groep, beheerde.

SKAGEN Vekst profiteerde in het afgelopen kwartaal van posities in de energiesector. Dankzij de oplopende olie- en gasprijzen stegen aandelen als Gazprom, Flex LNG en Royal Dutch Shell aanzienlijk. Ook binnen financials wist het fonds te profiteren van het positieve sentiment, onder andere via Nordea Bank, AIG en Sberbank.

 

Top-5 aandelen wereldwijd

top 5 aandelen wereldwijd 3Q 2021 NL

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten