Vooruitblik op aandeel Palantir: alle ogen gericht op groei in AI

Vooruitblikkend op de kwartaalresultaten van Palantir kijken we naar de groeimogelijkheden in AI en de waardering van het aandeel.

Malik Ahmed Khan 29 april, 2024 | 13:47
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir COO

Palantir Technologies (PLTR) maakt zijn resultaten over het eerste kwartaal bekend op 6 mei. Dit is waar Morningstar op let in de cijfers van Palantir en de aandelenkoers.

Orders: Om een beter beeld te krijgen van Palantir's succes met kunstmatige intelligentie en of zijn bootcamps (hands-on trainingen voor klanten om het Artificial Intelligence Platform in hun bedrijf te implementeren) leiden tot klantenconversies, zullen beleggers naarstig op zoek zijn naar toekomstgerichte indicatoren over de vraag vanuit klanten naar Palantir's oplossingen.

Toevoegingen van nieuwe klanten (vooral in de commerciële sector): Net als vorig kwartaal zullen we goed in de gaten houden of er nieuwe klanten bijkomen op de platformen van Palantir en in welke mate het Artificial Intelligence Platform helpt om gebruikers aan te trekken. Ook hier zijn we benieuwd of het enorme aantal bootcamps van het bedrijf zich vertaalt in daadwerkelijke klanten.

Overheidsverkopen: In het kielzog van het scoren van het TITAN-contract met de Amerikaanse overheid, zal het commentaar van het management op deze verticale markt interessant zijn. We verwachten een opleving, niet alleen door het contract, maar ook door een algemene stijging van de overheidsuitgaven voor AI, big data, enzovoort.

Morningstar maatstaven voor Palantir

• Fair Value: $16,00
• Morningstar Rating: ★★
• Economic Moat Rating: Narrow
• Uncertainty Rating: Very High

Bulls zeggen over aandeel Palantir

• Palantir heeft sterke rugwind, omdat de AI/ML-markt naar verwachting snel zal groeien door de exponentiële toename van gegevens die door organisaties worden verzameld. 

• Met producten die gericht zijn op zowel commerciële als overheidsklanten heeft Palantir een breed gedistribueerde omzet, waarbij niet-cyclische overheidsinkomsten de totale omzet veiligstellen in magere tijden aan de commerciele kant. 

• Palantir’s focus op modulaire verkoop zou kunnen leiden tot aanzienlijk meer commerciële klanten, die het vervolgens zou kunnen upsellen.  

Bears zeggen over aandeel Palantir

• Door niet te verkopen aan landen of bedrijven die tegengesteld zijn aan zijn missie en culturele waarden, heeft Palantir zijn groeimogelijkheden zelf beperkt. 

• Palantir’s AI-platform heeft een goede start gemaakt, maar we verwachten stevige concurrentie in de komende jaren. 

• Palantir’s directieteam heeft in het verleden dubieuze strategische beslissingen genomen. Hoewel prestaties uit het verleden niet noodzakelijk een indicatie zijn voor toekomstige resultaten, zouden deze vroegere misstappen ook nu om voorzichtigheid kunnen vragen.

Morningstar's Fair Value voor aandeel Palantir

Met een beoordeling van 2 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Palantir overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $16 per aandeel, wat een ondernemingswaarde/omzet multiple van 12 keer in 2024 impliceert. Wij voorspellen dat de inkomsten van Palantir de komende vijf jaar zullen groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 21% naarmate het bedrijf zowel zijn overheids- als commerciële activiteiten uitbreidt.

We verwachten dat het grootste deel van deze omzetgroei zal komen van commerciële klanten, omdat het bedrijf zijn commerciële klantenbestand wil uitbreiden. Hoewel overheidsklanten plakkerig kunnen zijn, zorgen grote overheidscontracten voor onregelmatige inkomsten. Als gevolg hiervan zou Palantir's verschuiving naar meer commerciële klanten moeten leiden tot een beter verdeelbare inkomstenmix. We verwachten ook dat het bedrijf de verkoop binnen zijn bestaande klantenbestand zal blijven uitbreiden. We zien Palantir's sterke netto retentiepercentage als een indicator hiervoor.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Malik Ahmed Khan  is aandelenanalist technologiesector bij Morningstar Research Services LLC.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten