Dit zijn de sterkst ondergewaardeerde Europese aandelen

Europese aandelen zijn momenteel merendeels overgewaardeerd volgens de analisten van Morningstar. Maar zoals altijd zijn er in elke sector wel interessante ondergewaardeerde aandelen te vinden. Morningstar zet ze per sector voor u op een rij.

Valerio Baselli 27 oktober, 2021 | 8:37
Facebook Twitter LinkedIn

Euro notes

De wereldwijde aandelenmarkten doen een stapje terug na de rally die volgde op het wegebben van de piek van de corona-pandemie. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de Morningstar Europe Index NR index. Die presteerde met een winst van 1,4% in het derde kwartaal bescheiden na de veel grotere plus van 15,4% in het eerste halfjaar van 2021.

Toch zijn de aandelenanalisten van Morningstar nog steeds van mening dat de aandelen in ontwikkeld Europa voor het grootste deel overgewaardeerd zijn. Het gemiddelde aandeel in het Europese universum dat Morningstar volgt, noteert tegen een korting van 1% ten opzichte van de fair value calculatie van Morningstar's aandelenanalisten. Momenteel hebben 90 aandelen van de 1.612 die deel uitmaken van de Morningstar Europe Index portfolio een Morningstar Stock Rating van 4 of 5 sterren.

Samengevat zijn, zoals eerder beschreven in de jongste Morningstar European Market Barometer, de sectoren energie, financiële diensten en vastgoed ondergewaardeerd, terwijl aandelen in technologie en cyclische consumentengoederen het meest overgewaardeerd zijn. De energiesector heeft recent flinke koersstijgingen meegemaakt en is daardoor wel iets duurder geworden; de koers/Fair Value ratio (Morningstar's maatstaf voor marktwaardering) steeg van 0,81 in augustus naar 0,92 per eind september.

We kijken naar de diverse sectoren en de top picks daarin die momenteel volgens de aandelenanalisten Morningstar ondergewaardeerd zijn of het meeste potentieel voor de toekomst hebben. Als eerste de communicatiesector:

table

Communication Services

De sector communicatidiensten deed het slechter dan de brede Europese markt in 2021 tot dusver. Dat is te zien aan het verschil tussen de Morningstar Developed Markets Europe Communication Services Index (+7%) en de Morningstar Europe Index (+17,8%). Volgens de data van Morningstar noteert het mediaan aandeel in deze sector nu tegen een korting van 6% ten opzichte van zijn fair value estimate.

top picks in the consumer cyclical sector

Consumer Cyclical

Aandelen in deze sector hebben een mager 2020 achter de rug en noteren nu tegen een korting van gemiddeld 4% ten opzichte van hun fair value estimate in het Europese universum dat we volgen. Beleggers kunnen nog kansen vinden in onder meer de automotive industrie.

“We verwachten dat consumenten het geld dat ze de afgelopen tijd niet konden uitgeven nu alsnog gaan besteden aan ervaringen, waaronder reizen en vakanties” zegt Erin Lash, director of consumer sector equity research bij Morningstar. De leisure industry vertoont volgens haar duidelijke tekenen van herstel nu veel belemmeringen zijn opgeheven. “We denken dat de vraag van consumenten naar reizen sterk genoeg zal zijn om deze opwaartse trend voort te zetten en vakantieboekingen weer naar een niveau te tillen dat vergelijkbaar is met de tijd vóór corona. Dat zal naar verwachting begin 2023 bereikt worden.”

consumer defensive picks

Consumer Defensive

Als geheel lijkt deze sector overgewaardeerd te zijn; het mediaan aandeel in het universum dat Morningstar volgt, noteert 2% boven de fair value estimate. Er zijn echter wel degelijk enkele aandelen te vinden die 4 of 5 Morningstar sterren hebben.

Problemen in de leveringsketens van veel bedrijven blijven voor tegenvallers en groeibelemmeringen zorgen. Sinds het aantal covid-besmettingen weer toeneemt, kiezen consumenten opnieuw voor e-commerce. “Retailers die hun verkoopkanalen en ervaringsmogelijkheden differentiëren en gebruiksvriendelijke omnichannel opties bieden, zullen de klanten weten te behouden die ze sinds pandemie nieuw hebben verworven", aldus analist Lash.

top energy sector picks

Energy

Energie-aandelen hebben flink geprofiteerd van de sterke herstelbeweging bij grondstoffen in de afgelopen maanden, maar toch blijft de sector ondergewaardeerd. De korting ten opzichte van de fair value bedraagt 12%, waarbij vooral de bedrijven in services en in exploratie en productie activiteiten fikse kortingen kennen.

“We verwachten dat het herstel van de consumptie zal aanhouden”, zegt Dave Meats, director of research energy and utilities bij Morningstar. “Mensen rijden weer bijna net zoveel kilometers als voor de pandemie, dus het verbruik van benzine en diesel is weer grotendeels  terug op het oude niveau. Wij denken dat de olieprijzen momenteel nogal uitbundig zijn en blijven daarom bij onze midcycle verwachting van 55 dollar per vat West Texas Intermediate.”

top financial services picks

Financial Services

Financiële aandelen herstelden sterk in het derde kwartaal en hebben de markt afgetekend verslagen sinds het begin van het jaar. De financiële sector noteert nu tegen een korting van 11% ten opzichte van de fair value estimate. “De meeste belangrijke aanjagers van de winsten van bedrijven in de financiële sector zitten in een positieve trend en die lijkt aan te houden”, zegt Michael Wong, director of equity research in financial services bij Morningstar. 

top healthcare stocks

Healthcare

De aandelen van bedrijven in de Europese gezondheidszorgindustrie noteren als geheel zo'n beetje conform de waardering die de analisten van Morningstar er aan toekennen. De korting beloopt slechts 1%. Sinds het begin van dit jaar is deze sector ongeveer 7 procentpunten achtergebleven bij de brede markt.

Morningstar is van mening dat de fundamentals van deze industrie sterk zijn, vanwege de continue innovatie, en de analisten verwachten dat de groei weer zal versnellen in specifieke delen van deze sector, eind dit jaar en doorzettend in het volgende jaar.

top industrial sector picks

Industrials

De sector industrie heeft in het afgelopen jaar de markt overduidelijk verslagen - de Morningstar Developed Markets Europe Industrial Index won 28,6% - en daardoor zijn Europese industre-aandelen 6 procentpunten overgewaardeerd geraakt, blijkt uit Morningstar research. Toch zijn er nog altijd ondergewaardeerde namen te vinden.

top technology sector sector

Technology

Voor de technologiesector houdt de sterke opmars aan met een winst van 18,8% in 2021 tot dusver. Dat brengt wel overwaardering met zich mee; de premie bedraagt momenteel gemiddeld 14%, maar ook hier zijn er ondergewaardeerde bedrijven te vinden. Die bevinden zich in het bijzonder in activiteiten zoals cloud computing, 5G en het “internet of things”.

top utilities sector

Utilities

De sector nutsbedrijven underperformde in 2020 en ook in 2021 is dat het geval. De korting van deze sector ten opzichte van de fair value bedraagt 8%, volgens de data van Morningstar.

“We zien geen signalen dat de koersprestaties van nutsbedrijven snel en merkbaar zullen verbeteren in de komende kwartalen”, zegt Travis Miller, energy en utilities strategist bij Morningstar. “Inflatie blijft op de korte termijn een obstakel, omdat het sommige bedrijven aanzet om hun investeringsplannen te wijzigen. Toch blijven nutsbedrijven een van de weinige gebieden in de markt waar (dividend)beleggers een stabiel en groeiend regulier inkomen uit kunnen halen”, aldus Miller.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten