Marktbarometer september: waarde-stijl gered door energiesector

De Morningstar Marktbarometer over de maand september kleurt rood in alle stijlsegmenten. Omdat koersstijgingen in de energiesector de waarde-stijl enigszins hebben gered, wint die terrein ten opzichte van de groei-stijl.

Fernando Luque 12 oktober, 2021 | 8:29
Facebook Twitter LinkedIn

De maand september toont een volledig rode Morningstar Style Box; het was een slechte maand voor Europese aandelen. De Morningstar Europe NR Index daalde bijna 3%. We moeten terug naar januari 2021 voor de vorige daling van de index in een maand die bedroeg in januari 0,6%. Het verlies was op het eerste gezicht breed gedragen.

barometer 2021-09 1

Maar een nadere blik leert dat er een belangrijk verschil te noteren is: het verlies was bij de segmenten van de groei-stijl flink groter dan bij de waarde-stijl. Het segment large-cap groei ging 4,5% in de min, terwijl large-cap waarde het verlies wist te beperken tot 0,3%

De reden daarvoor is de energiesector. Die kende sterke koersstijgingen in de afgelopen maand, zodat de sector in totaal 13% in de plus kwam. Het aandeel Royal Dutch Shell won 15,4%, BP 14,4% en Eni 13,5%.

Aangezien de grote energiebedrijven tot de waarde-stijl worden gerekend, leidde de koerswinst van de energie-aandelen per saldo tot een dempend effect op het verlies van de waarde-stijl als geheel.

barometer 2021-09 2

 

De matige prestaties van de technologiesector, die 6,2% verloor, hadden een stevige impact op het segment large-cap groei. Het aandeel van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML Holding bijvoorbeeld daalde 8,3% en het eveneens aan Euronext Amsterdam genoteerde Prosus kwam 7,9% in het rood.

Waarderingen
Wat waardering betreft is de energiesector inmiddels niet meer zo goedkoop als een maand geleden. De verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value is opgelopen van 0,81 in augustus naar 0,92 in september.

De aantrekkelijkst gewaardeerde sector is nu financials met een koers/Fair Value verhouding van 0,89. 

barometer 2021-09 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten