Duurzaam beleggen in 4 stappen: de portefeuille omzetten

Morningstar's handleiding in 4 stappen om uw duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken bereikt het afsluitende deel: de beleggingen in uw portefeuille daadwerkelijk omzetten.

Rentsje de Gruyter 21 oktober, 2021 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

In deze 4-delige serie heb je eerder kunnen lezen welke vier basisstrategieën er bestaan om beleggingen ESG-bestendig te maken. Wie een keuze heeft gemaakt, kan nu aan de slag om zijn portefeuille daadwerkelijk te transformeren: door bad guys uit te sluiten, of juist alleen nog te beleggen in duurzame hoogvliegers, door volledig passief te gaan beleggen, zodat je zelf geen selectie hoeft te maken, of door je op duurzame obligaties te concentreren.

Beste aanpak
Hoe kun je die transformatie het beste aanpakken? Welke van de vier strategieën je ook kiest, of een combinatie ervan, altijd geldt dat je heus niet alles in één keer hoeft te veranderen. Dus wees gerust. Soms heeft de overstap naar een ander type beleggingen fiscale consequenties, bijvoorbeeld als je lijfrenteproducten hebt. Het is daarom verstandig om eerst te kijken of en zo ja, hoe groot die consequenties zijn, ofwel hoeveel geld deze transformatie je gaat kosten.

Gaat dit soort informatie je boven de pet? Steek dan je licht op bij een financieel adviseur of vermogensbeheerder. In het eerder verschenen tweede deel van deze serie vind je links naar hun brancheorganisaties en enkele vergelijkingssites. Zo kan je snel een professional vinden die in staat is je vragen te beantwoorden.

Persoonlijke situatie
Wat de beste manier is om je portefeuille om te zetten naar een ESG-bestendig geheel, hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld, hoe ruim zit je financieel gezien in je vel: hou je elke maand geld over of is het juist sappelen? En wat heeft in jouw ogen prioriteit bij de verduurzaming van je portefeuille?

Stel, je wilt de CO₂-afdruk van je beleggingen verkleinen. Dan zou je als eerste stap de belegging kunnen verkopen die voor de hoogste CO₂-uitstoot zorgt, of die in dit opzicht als het meest risicovol wordt gezien. Daar is de Morningstar Low Carbon Designation een heel geschikte tool voor. Het predikaat 'Low Carbon' is alleen weggelegd voor fondsen die onder een bepaalde grenswaarde aan uitstoot weten te blijven. Lees hier meer over de Low Carbon Designation en de Morningstar Carbon Risk Score:

 

Drie tips voor transitie

De volgende drie acties voor transitie naar een ESG-gerichte portefeuille zijn makkelijk en niet al te tijdrovend:

Tip 1: een nieuwe periodieke overschrijving
Kies je voor een geleidelijke overgang naar een ESG-bestendige portefeuille, dan kan je vanaf nu geld dat je nieuw investeert, in fondsen steken die aan je nieuwe duurzame beleggingsdoelen voldoen. Beleg je periodiek en laat je – dat is sowieso heel verstandig – elke maand automatisch een bedrag van je rekening afschrijven dat je altijd wel kunt missen, al is het €50 of €100 per maand? Dan is dit een mooie eerste stap: investeer dat bedrag voortaan in een beleggingsproduct dat aansluit bij je nieuwe, duurzame beleggingsstrategie.

Tip 2: verkoop de duurste belegging
Een tweede stap kan zijn om van de beleggingsproducten die niet meer passen in je nieuwe strategie de duurste als eerste te verkopen, dat wil zeggen het product met de hoogste kosten. Wie weet zitten er tussen de nieuwe fondsen waarin je wilt gaan beleggen wel proposities die lagere kosten berekenen. Dit kan ook een manier zijn om eventuele fiscale kosten – in de vorm van een hogere belastingaanslag – deels op te vangen.

Tip 3: verkoop je slechtst renderende belegging
Je kan ook, als je besluit om de beleggingen verkopen die niet meer aansluiten bij de nieuwe strategie, kiezen om de beleggingen die het slechtst gerendeerd hebben eruit te gooien. Daarbij is overigens de kans groot dat dit tevens ook het product met de hoogste kosten is in je portefeuille – hoge kosten knagen immers als eerste aan je rendement.

ESG transition 1

ESG transition 2

 

 

Lees ook de eerdere delen uit deze serie:

Stap 1: Stel je doelen vast

Stap 2: Kijk hoe duurzaam je huidige beleggingen zijn

Stap 3: Weet welke opties je hebt, gezien je voorkeuren

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten