Naar de beurs - deel 2: zo komt een IPO tot stand

Geen koudwatervrees meer bij bedrijven die naar de beurs willen: dit jaar kregen al veel meer bedrijven een beursnotering aan Euronext Amsterdam dan in de twee jaar ervoor. Wat komt er kijken bij een beursgang voordat de notering een feit is? Deel twee over de laatste fasen van de voorbereiding.

Rentsje de Gruyter 15 december, 2021 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Euronext Amsterdam

Er komt voor bedrijven die naar de beurs willen willen heel wat kijken bij de voorbereidingen. Voordat de notering een feit is en de slag op de gong klinkt om de start van de handel in het nieuwe aandeel te markeren, moeten ze veel procedures doorlopen waarvoor ze heel veel werk moeten verzetten. Morningstar zet de vier fasen van de voorbereidingen voor een initial public offering (IPO) uiteen. Eerder kon u lezen wat de eerste twee fasen inhouden, vandaag krijgt u de fasen 3 en 4.

 

Fase 3: de definitieve prijs

Tijdens de derde fase van het proces dat voorafgaat aan een beursgang wordt de definitieve prijs per aandeel bekendgemaakt: de uitgifteprijs. Dat is essentiële informatie voor beleggers: dan weet je bij benadering hoe groot de vraag naar het aandeel tot nog toe was. Meestal vindt dan ook een nauwkeurigere duiding van de prijs plaats in relatie tot de interesse, dus in termen van geprijsd aan de onderkant of de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte.

Zit de prijs aan de bovenkant van die bandbreedte, dan weten kenners dat de kans op een succesvolle eerste handelsdag groot is, omdat er veel belangstelling is voor het aandeel. Institutionele partijen of banken die al hebben mogen intekenen op aandelen vóór de officiële beursgang, krijgen in deze fase ook te horen of hun verzoek helemaal of deels is ingewilligd. Kortom: zij weten nu hoeveel aandelen aan hen zijn toegewezen.

Vanaf dat moment kunnen zij desgewenst daarmee de boer op – zoals fondsmanagers bij een bank. Particuliere beleggers kunnen in deze fase nog steeds niets kopen, laat staan verkopen. Deze periode van conditional dealing duurt drie werkdagen.

De laatste 8 à 10 dagen voor de daadwerkelijke beursgang vinden de roadshows plaats: het laatste charme-offensief van het bedrijf richting potentiële investeerders, waarbij de Raad van Bestuur, inclusief de CEO de wereld rond reizen om zich voor te stellen, presentaties te geven en vragen te beantwoorden van geïnteresseerde beleggers. Althans: zo ging het voordat presentaties op afstand via Zoom en Teams het overnamen, vanwege de reis- en contactbeperkingen die overheden met het oog op besmettingsgevaar met Covid-19 hebben ingesteld.

Euronext Amsterdam 2

 

Fase 4: de eerste beursdag

Daarna breekt de grote dag van de officiële beursgang eindelijk aan, en daarmee het moment dat particuliere beleggers eindelijk hun slag kunnen slaan. Het kan zijn dat zij tegen die tijd een hoger bedrag per aandeel moeten betalen dan de eerder aangekondigde uitgifteprijs. Als de vraag naar een bepaald aandeel groot is, gebeurt dat vaak. Kijk maar naar de prijs voor aandelen Twitter toen dat naar de beurs ging: op de eerste handelsdag in 2013 steeg die maar liefst 70%.

Zo extreem hoeft het zeker niet altijd te lopen. Bij de beursgang in oktober dit jaar van de Brabantse elektrische bussenfabrikant Ebusco opende het aandeel de eerste handelsdag met een koers van €23, terwijl de vooraf afgegeven bandbreedte €21,50 à €24,50 bedroeg. En een week later stond de koers al op €30.

 

Het proces van binnenuit: de beursgang van Lucas Bols

Lucas Bols IPO 2015

Hoe veelomvattend en intensief het proces van een beursgang is, horen we uit de eerste hand van de bestuurders van Lucas Bols, de drankenfirma die in 2015 een notering kreeg in Amsterdam. CEO Huub van Doorne en CFO Joost de Vries blikten in een gedetailleerde, meerdelige reconstructie in businessmagazine Management Team uitgebreid en met een persoonlijke touch terug op de hectische periode die vooraf ging aan de gongslag op 4 februari 2015. Reconstructie van een beursgang:

Akte 1: Het besluit

Akte 2: Adviseurs aan het werk

Akte 3: Stress door geheimhouding en tijdsdruk

Akte 4: De wereld over voor roadshows

Akte 5: De gongslag op de beursvloer

 

In een volgend artikel gaat Morningstar in op de externe en interne omstandigheden die een beursgang stimuleren dan wel ontmoedigen, met actuele voorbeelden uit binnen- en buitenland zoals Coolblue en het Chinese Didi.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings