Deze aandelen zijn nu meer waard dan hun huidige koers

Na de grote koersstijgingen van 2021 vraag je je als belegger soms af of er überhaupt nog ondergewaardeerde aandelen bestaan. Volgens de aandelenanalisten van Morningstar wél: in de sectoren energie en consumentengoederen zijn bijvoorbeeld Schlumberger, Just Eat Takeaway en Anheuser-Busch InBev in hun ogen de moeite waard om te kopen. Deel 1 van een tweedelige serie.

Rentsje de Gruyter 31 januari, 2022 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

just eat takeaway delivery

Het jaar 2021 was het jaar van de aandelenrally’s, waarin de meeste beleggers royaal beloond werden voor hun investeringen op de beurs. Voor aandelen uit zowat elke economische sector in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (ook wel EMEA genoemd) viel er afgelopen jaar een rendement van tien procent of zelfs méér uit te slepen, of kon je ten minste in de buurt van die tien procent rendement komen.

Dat is natuurlijk mooi, maar in de eerste maand van het nieuwe jaar wil je als particuliere belegger natuurlijk óók weten hoe je in dit eerste kwartaal goed kan boeren op de beurs. Volgens aandelenanalisten Michael Field en Marloes Spanjersberg van Morningstar liggen de beste kansen momenteel in de energiesector: de koers van veel aandelen in die hoek is namelijk lager dan redelijk is gezien hun intrinsieke waarde. Met andere woorden: ze zijn op de beurs ondergewaardeerd.

Goede vooruitzichten olieconcerns
Dat geldt in het bijzonder voor het aandeel van het Amerikaanse olieconcern Schlumberger (SLB), dat de afgelopen maand al een spurt omhoog maakte, maar nog steeds een stuk onder zijn zogeheten Fair Value staat – het bedrag dat het aandeel in Morningstars ogen waard is. Stond de koers van Schlumberger op 27 december 2021 nog onder de $30, precies een maand later, op 27 januari, zat ‘ie al boven de $40, terwijl de Fair Value $49 is.

Deze Fair Value is onder andere gebaseerd op Morningstars verwachting dat de olie-industrie het op de internationale markten, waarop Schlumberger zich concentreert, beter zal doen dan vóór maart 2020 – oftewel: voordat de coronapandemie wereldwijd uitbarstte. Ook heeft Schlumberger een goede naam: binnen de oliebranche wordt het als een van de meest vooraanstaande partijen beschouwd op het gebied van technologische innovatie.

De twee andere aandelen uit de energiesector die Morningstar als Top Pick heeft geselecteerd, zijn TotalEnergies (TTE) en Shell (RDSA). Van die twee springt de onderwaardering van TotalEnergies eruit: de door Morningstar berekende Fair Value bedraagt €53, terwijl de koers sinds eind september 2021 redelijk constant rond de €41 à €42 schommelt.

Deze Fair Value baseert analist Allen Good onder andere op de enorm sterke balans van Total en diens recent gelanceerde CO₂-uitstootstrategie. Anders dan veel andere Europese oliemaatschappijen is Total niet van plan om zich snel terug te trekken uit de olie- en gasindustrie. Het wil op nul uitstoot uitkomen in 2030 door steeds meer te investeren in duurzame energie. Dat sluit mooi aan bij Morningstars verwachting dat de vraag naar olie een piek bereikt rond 2030 en daarna slechts heel geleidelijk zal afnemen – met 0,4% per jaar tot 2050.

Voor het aandeel Shell geldt dat er inmiddels amper meer sprake is van een voor beleggers aantrekkelijk verschil tussen de toegekende Fair Value en de koers eind januari. Die is namelijk sinds eind september omhoog gekrabbeld en staat nu op de Amsterdamse beurs rond de €22 à €23, versus de Fair Value van €23,00.

Just Eat Takeaway: goeie catch
Maar niet getreurd: ook in andere sectoren vallen volgens de Morningstar-analisten nog de nodige koopjes te scoren, zoals in de categorieën defensieve- en cyclische consumentengoederen. Daar valt vooral Just Eat Takeaway (TKWY) op, dat op de Euronext Amsterdam rond de €42 staat, terwijl Morningstars Fair Value €126 bedraagt.

In de sector cyclische consumentengoederen, waartoe het moederbedrijf achter Thuisbezorgd.nl behoort, is zo’n grote onderwaardering een uitzondering: voor de meeste aandelen geldt dat ze redelijk fair geprijsd zijn. Maar maaltijdbezorgers lijken de wind in de rug te houden, ook nu op veel plekken lockdowns worden opgeheven of verlicht. Uit analyse van de zoektermen die mensen op Google invoeren, zou namelijk blijken dat consumenten hun gedrag blijvend hebben veranderd, en vaker dan voor de uitbraak van de coronapandemie thuis eten laten bezorgen.

Bij andere bezorgplatforms dan JET geldt daarbij de kanttekening de regulering die op stapel staat op arbeidsrechtgebied. De Europese Commissie heeft recent een voorstel gedaan om de arbeidsrechten van medewerkers te versterken. Lees: om bezorgplatforms te verplichten zzp’ers in dienst te nemen, omdat hun onderlinge machtsverhouding verdraaid veel lijkt op die tussen een werkgever en een werknemer. De uitkomst van diverse rechtszaken in het Verenigd Koninkrijk en Nederland wijst dezelfde kant op – van regulering.

De waarderingen van bezorgplatformen zijn echter grotendeels nog niet op aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen op rechtsgebied. Maar Just Eat Takeaway hoeft niet bang te zijn voor regulering: het bood zijn bezorgers al langer een vast contract aan. En kijk je naar JET’s marktwaarde, dan wordt die alleen al gerechtvaardigd door het marktaandeel op de Duitse en Nederlandse markt. De belangen in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Canada, Polen, Italië en Brazilië zijn nog helemaal niet in de marktwaarde verwerkt. Die krijg je er dus volgens aandelenanaliste Ioannis Pontikis gratis bij met de huidige lage koers.

Grootste bierbrouwer springt eruit
In de categorie defensieve consumentengoederen springt 's werelds grootste bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (ABI) eruit. Diens koers zat de afgelopen maand zo tussen de pak ‘m beet €53 en €56, maar de Fair Value is volgens Morningstar €76. Die waardering baseren analisten Ionnis Pontikis en Philip Gorham op de gunstige langetermijnverwachtingen van het concern.

Zij voorzien een bovengemiddeld hoge groei, en prijzen diens positie op het Afrikaanse continent, waar Anheuser-Busch InBev voor concurrenten onoverbrugbare kostenvoordelen geniet. Voor Latijns-Amerika geldt bovendien dat ABI er zo ongeveer een monopoliepositie bekleedt, hetgeen natuurlijk zijn winstmarges ten goede komt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten