Verminderde convictie in dividendteam Kempen

Het aanstaande vertrek van hoofdbeheerder Jorik van den Bos destabiliseert het eens zo gerenommeerde beleggingsteam nog verder.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 februari, 2022 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen’s vermaarde en succesvolle dividendteam van zes portefeuillebeheerders onderscheidde zich door zijn ervaring, toewijding en expertise. Gecombineerd met stabiliteit, langdurige betrokkenheid bij de strategie en onberispelijk rentmeesterschap hebben wij het team lange tijd tot de beste in zijn Morningstar categorie gerekend. Helaas hebben er zich in de afgelopen 12 maanden een aantal ingrijpende personele veranderingen voltrokken die een diepe kras hebben achtergelaten in de onberispelijke reputatie van het deskundige beleggingsteam dat de afgelopen 15 jaar de dividendfondsen van Kempen heeft beheerd.

Joost de Graaf, ervaren portefeuillebeheerder, teamlid met een lange staat van dienst en specialist in financiële waarden, verliet het dividendteam in april 2021 om het euro credit team van Kempen permanent te versterken. Dimitri Willems, een ervaren portefeuillebeheerder die sinds 2007 bij het team werkzaam was en als hoofdanalist verantwoordelijk was voor de sectoren energie, nutsbedrijven en materialen, heeft het fondshuis in juni 2021 verlaten. Hun expertise en sectorverantwoordelijkheid was cruciaal voor het succes van de dividendstrategieën.

Verdere instabiliteit
Het aanstaande vertrek van Jorik van den Bos, per 1 april 2022, draagt verder bij aan de instabiliteit en is naar onze mening zorgwekkend omdat hij een essentiële rol heeft gespeeld in het langetermijnsucces van de strategie. Van den Bos was de grondlegger van de filosofie en het beleggingsproces, en heeft de afgelopen 22 jaar leiding gegeven aan het dividendteam, eerst bij ING IM en sinds 2006 bij Kempen.

Hoewel het geruststellend is dat Joris Franssen, een doorgewinterde portefeuillemanager die goed bekend is met de beleggingsfilosofie en heeft bijgedragen aan het langetermijnsucces van de strategie het roer overneemt, merken wij op dat het aanstellen van drie nieuwe teamleden met uiteenlopende ervaring in 2021 heeft geleid tot vele verschuivingen in de sectorverantwoordelijkheden binnen het team. Dit vergroot de onzekerheid en brengt executierisico’s met zich mee.

Geen opvolger
Het besluit om geen nieuw teamlid aan te trekken na het vertrek van Van den Bos baart ons eveneens zorgen in het licht van de toegenomen werkdruk de afgelopen jaren als gevolg van de lancering van een fonds gefocust op waarde-aandelen, toenemende ESG-integratie en de lancering van een duurzame versie van de wereldwijde dividendstrategie.

Het verlies van decennialange beleggingservaring in het dividend-domein, diepgaande beleggingsexpertise en uitstekend leiderschap in combinatie met afgenomen senioriteit, een team dat de effectiviteit van de samenwerking nog moet bewijzen, de vele veranderingen in sectorverantwoordelijkheden en bedenkingen bij de werkdruk van het team hebben afbreuk gedaan aan onze overtuiging. Daarom verlagen wij de People Pillar score voor zowel Kempen’s wereldwijde als Europese dividendfonds van Average naar Below Average, waardoor de strategieën een Morningstar Analyst Rating van Neutral krijgen voor alle aandelenklassen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten