Kempen dividendfondsen Under Review na aangekondigd vertrek hoofdbeheerder Jorik van den Bos

Het vertrek van Van den Bos rechtvaardigt een herbeoordeling van de kwaliteit van de strategie.

Jeffrey Schumacher, CFA 14 januari, 2022 | 17:49
Facebook Twitter LinkedIn

Jorik van den Bos

Kempen heeft aangekondigd dat Jorik van den Bos, hoofd van het team dat Kempen’s dividendfondsen beheert, per 1 april 2022 het fondshuis zal verlaten. Naar aanleiding van deze aankondiging plaatsen wij de Morningstar Analyst Ratings voor Kempen Global High Dividend Fund, Kempen (Lux) Global High Dividend Fund, Kempen European High Dividend Fund en Kempen (Lux) European High Dividend Fund Under Review. Wij zullen de strategieën opnieuw beoordelen nadat wij met de resterende fondsbeheerders hebben gesproken. Voor het vertrek van Van den Bos hadden de strategieën een People Pillar-rating van Average en een Morningstar Analyst Rating variërend van Bronze tot Neutral, afhankelijk van het fonds en de fondsklasse.

Met het vertrek van Van den Bos komt een einde aan een tijdperk en het is naar onze mening een zware klap voor een team dat wij lange tijd hoog in het vaandel hadden staan. De groep viel op door zijn ervaring, toewijding en expertise. Gecombineerd met stabiliteit, langdurige betrokkenheid bij de strategie en onberispelijk rentmeesterschap hebben wij het team lange tijd tot de beste in zijn Morningstar categorie gerekend.

Wij zijn van mening dat Van den Bos een essentiële rol heeft gespeeld bij het succes van de strategie. Hij is de grondlegger van de filosofie en het beleggingsproces, en heeft de afgelopen 22 jaar leiding gegeven aan het dividendteam, eerst bij ING IM en sinds 2006 bij Kempen. Zijn schat aan ervaring in het dividend-domein, zijn diepgaande beleggingsexpertise en zijn uitstekend leiderschap zullen node worden gemist. Van den Bos verlaat Kempen om zich te richten op andere interesses.

Joris Franssen, die de afgelopen 22 jaar portefeuillebeheerder is geweest in het dividendteam van Van den Bos, neemt het roer over als hoofd van het team. Aangezien Kempen niet voornemens is om een nieuwe fondsbeheerder aan het team toe te voegen, zullen de sectorverantwoordelijkheden en challenger rollen van Van den Bos worden overgenomen door de overgebleven teamleden, waarbij Franssen hoofdanalist wordt voor de gezondheidszorgsector waarvoor hij al jaren de challenger is.

Hoewel het geruststellend is dat een doorgewinterde portefeuillemanager die goed bekend is met de beleggingsfilosofie en heeft bijgedragen aan het langetermijnsucces van de strategie het roer overneemt, merken wij op dat de strategie met het vertrek van Van den Bos niet alleen haar inspirerende leider en een scherpzinnige belegger verliest, maar dat het ook volgt op een tamelijk turbulente periode van 12 maanden voor het team.

Joost de Graaf, ervaren portefeuillebeheerder, teamlid met een lange staat van dienst en specialist in financiële waarden, verliet het dividendteam in april 2021 om het euro credit team van Kempen permanent te versterken. Dimitri Willems, een ervaren portefeuillebeheerder die sinds 2007 bij het team werkzaam was en als hoofdanalist verantwoordelijk was voor de sectoren energie, nutsbedrijven en materialen, heeft het fondshuis in juni 2021 verlaten. Hoewel het challengermodel ervoor zorgt dat kennis binnen het team uitgebreid wordt gedeeld, was het verlies van deze experts, die verantwoordelijk waren voor cruciale sectoren in de portefeuille, naar onze mening aanzienlijk.

Hoewel het team in 2021 werd versterkt met de aanstelling van drie nieuwe fondsbeheerders, merken we op dat de senioriteit in het team is afgenomen, dat de effectiviteit van hun samenwerking nog niet is bewezen en dat de werkdruk van het team de afgelopen jaren is toegenomen door de lancering van een fonds gefocust op waarde-aandelen, toenemende ESG-integratie en de lancering van een duurzame versie van de wereldwijde dividendstrategie.

Na de veranderingen in het team in 2021 hebben we de People-score van de strategie na het vertrek van elke portefeuillebeheerder met één stap verlaagd, van High naar Above Average naar Average. Het vertrek van Van den Bos rechtvaardigt een herbeoordeling van die score en de kwaliteit van de strategie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten