Adyen groeit sneller dan verwacht

Adyen stijgt fors op de beurs na onverwacht goede resultaten. De groei lag beduidend hoger dan verwacht en dat verrast beleggers die nog voorzichtig zijn als het gaat om jonge fintechs zoals dit Nederlandse betaalbedrijf.

Robert van den Oever 09 februari, 2022 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

adyen checkout

Betaalbedrijf Adyen (ADYEN) verraste beleggers woensdagochtend met resultaten over de tweede helft van 2021 die veel beter waren dan verwacht. Vooral het transactievolume steeg flink: 70% méér dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat stuwde de omzet en winst van dit snelgroeiende Nederlandse fintech-bedrijf en beide kwamen beduidend hoger uit dan analisten vooraf hadden verwacht.

Adyen verwerkte in het tweede halfjaar voor zo'n 300 miljard euro aan betalingen, bijna 30 miljard euro méér dan waar analisten op gerekend hadden. De groei is te danken aan de coronapandemie, omdat er veel nieuwe klanten bij kwamen die online winkelen gingen aanbieden, omdat hun fysieke winkels lange tijd gesloten moesten blijven. Voor de afhandeling van de online-betalingen in hun nieuwe webshops kwamen ze terecht bij Adyen.

Analisten hadden die ontwikkeling ook gezien, maar hadden niet verwacht dat die blijvend zou zijn. Daarom waren ze voorzichtiger in hun voorspellingen; ze hadden verwacht dat een deel van die nieuwbakken klanten weer zou afvallen. Bovendien was er scepsis over het vasthoud van de snelheid van de groei waarmee Adyen zo snel dominant is geworden. Veel industriewatchers vreesden een afvlakking.

Koerssprong na glijvlucht
De koersreactie na de goede cijfers laat zich raden: dik 10% erbij naar 1.870 euro per aandeel. De afgelopen maanden was de koers van Adyen juist gedaald. Sinds november had het aandeel maar liefst 40% verloren, omdat het aandeel mee omlaag ging met de verkoopgolf de grote technologiebedrijven. Adyen verzorgt dan wel betalingen, maar het wordt eerder gezien als een technologie- en softwaredienstverlener dan als een bank.

Onderstaande koersgrafiek maakt duidelijk hoezeer het aandeel in een glijvlucht was beland na een piek aan het eins van de zomer:

adyen price graph 02-2022

 

Fair Value lager dan koers
Door de schaalgrootte vanwege de snelle groei, het gebruiksgemak voor klanten en het grote netwerkeffect - zowat iedere winkelier of aanbieder uit elke branche kan bij Adyen terecht voor zijn betaalfaciliteiten - heeft Adyen van Morningstar een Wide Moat rating toebedeeld gekregen.

Morningstar-analist Niklas Kammer heeft na analyse van Adyens resultaten de Fair Value, ofwel de intrinsieke waarde per aandeel volgens Morningstar, verhoogd van 1.430 euro per aandeel naar 1.770 euro. Dat is na de koerssprong van woensdag weer lager dan de actuele koers. Dat tekent de voorzichtigheid rond jonge fintechs zoals Adyen. Er zit volgens de analist veel verwachting in de koers ingeprijsd en er zit veel onzekerheid in de houdbaarheid van de groei, maar de resultaten die Adyen woensdag publiceerde, maakten die verwachtingen wel waar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings