Genomineerden Morningstar Awards 2022 categorie Aandelen Europa

Morningstar maakt de genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence 2022 bekend. Dit zijn de kanshebbers in de categorie Aandelen Europa.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 maart, 2022 | 12:07
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards for Investing Excellence worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award.

Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers. Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

Dit zijn de drie genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence in de categorie Aandelen Europa (op alfabetische volgorde):

 

Comgest Growth Europe

 

Morningstar Analyst Rating: Gold

People Pillar Score: High

Process Pillar Score: High

Dit fonds wordt beheerd door een stabiel en ervaren team en beschikt over uitstekende expertise in Europese groeiaandelen. Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis hebben elk meer dan 25 jaar ervaring en werken respectievelijk 30, 25 en 16 jaar bij Comgest. Dobler, die al sinds 1991 beheerder is van het Franse zusterfonds Comgest Renaissance Europe, nadert zijn pensioen. Maar er is op geduldige wijze een lange-termijn opvolgingsplan opgesteld. Alistair Wittet en Pierre Lamelin werden in 2018 benoemd tot managers van de strategie. Sinds 2018 zijn er drie analisten aangeworven, waarmee de teamgrootte op 10 managers en analisten komt. Elke analist en manager doet diepgaand onderzoek naar slechts een tiental aandelen, en elk bedrijf binnen het universum wordt gevolgd door ten minste twee teamleden.

Het beleggingsproces mikt uitsluitend op kwaliteits-groei aandelen en wordt consistent en op deskundige wijze toegepast. Het team prefereert zeer robuuste bedrijven met dominante marktposities, groeipotentieel en hoge winstgevendheid, ongeacht de economische cyclus. De meeste cyclische aandelen, inclusief financiële waarden, zijn dus over het algemeen uitgesloten van het beleggingsuniversum. De geïdentificeerde bedrijven doorlopen vervolgens een grondig fundamenteel onderzoeksproces, inclusief talrijke ontmoetingen met hun leidinggevenden en andere belanghebbenden. Vervolgens worden ze beoordeeld aan de hand van een rigoureus waarderingsproces op basis van verdisconteerde winst- en dividendmodellen. Hun beleggingshorizon is lang, doorgaans tussen de drie en vijf jaar. Dit fonds bezit slechts 30 tot 35 aandelen en vertoont regelmatig een active share van boven de 75%.

De in Frankrijk gevestigde versie van de strategie, Comgest Renaissance Europe werd gelanceerd in 1991 en heeft een langer trackrecord. Het rendement lag de afgelopen vijf, tien en vijftien jaar ruim boven het categoriegemiddelde en boven dat van de MSCI Europe Growth Index. Het fonds is echter niet ontworpen om in alle marktomgevingen beter te presteren en kan er op korte en middellange termijn slecht uitzien, vooral wanneer de markten de voorkeur geven aan aandelen van lagere kwaliteit. Aandelenselectie is historisch gezien de belangrijkste prestatiefactor geweest.

 

 

iShares Core MSCI Europe UCITS ETF

 

Morningstar Analyst Rating: Silver

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: Above Average

De MSCI Europe Index is voor veel actieve beheerders een benchmark die moeilijk te verslaan is. Over de afgelopen drie-, vijf- en 10-jaar hebben trackers die deze index nauwgezet volgen bovengemiddelde voor risico-gecorrigeerde rendementen behaald versus hun concurrenten in de Morningstar categorie Aandelen Europa large-cap gemengd. Tegen een kostenniveau van 0,12% is de iShares Core MSCI Europe UCITS ETF een van de goedkoopste opties voor beleggers.

De ETF past fysieke optimalisatie toe en heeft ongeveer 430 posities in de portefeuille, waarmee 85% van de marktkapitalisatie van de 15 ontwikkelde Europese landen is vertegenwoordigd. De sectoren financiële dienstverlening, industrie en gezondheidszorg vormen het zwaartepunt, terwijl vanuit een landenperspectief het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland de grootste vertegenwoordiging in de portefeuille hebben.

De ETF heeft consistent goed gepresteerd versus actief beheerde fondsen en behoort over de afgelopen 10-jaar tot de beste 25% van de categorie.

 

iShares MSCI Europe SRI ETF

 

Morningstar Analyst Rating: Silver

People Pillar Score: Above Average

Process Pillar Score: Above Average

De iShares MSCI Europe SRI ETF geeft beleggers een goedkope en aantrekkelijke optie om blootstelling te verkrijgen aan Europese aandelen met een sterke focus op milieu-, sociale en bestuurlijke factoren. De ETF maakt gebruik van ‘optimised sampling’ om het rendement van de MSCI Europe SRI Select Reduced Fossil Fuel Total Net Return Index zo goed mogelijk te volgen. Hierbij wordt een representatief deel van de aandelen in de index fysiek in de portefeuille aangehouden. De index bestaat uit ongeveer 120 namen, gewogen naar marktkapitalisatie, die binnen hun sector tot de top-25% behoren op basis van hun MSCI ESG score.

Het SRI-proces richt zich niet alleen op bedrijven met toonaangevende ESG-kenmerken in de sector, maar maakt ook gebruik van uitsluitingen op basis van eigen onderzoek. Dit zorgt ervoor dat ondernemingen die internationale normen en principes schenden, zoals de United Nations Global Compact, of betrokken zijn bij omstreden bedrijfsactiviteiten zoals tabak, gokken of controversiële wapens uit de portefeuille geweerd worden.

In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds solide resultaten geboekt ten opzichte van zijn actieve en passieve concurrenten. Het overtrof meer dan 90% van de fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europe large-cap gemengd, en presteerde ook beter dan de MSCI Europe Index. Deze outperformance was te danken aan een gunstige blootstelling aan aandelen uit de financiële sector, de gezondheidszorg, energie en technologiesector.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten