Morningstar introduceert Morningstar Awards for Investing Excellence

De winnaars van de prestigieuze Morningstar Awards worden voortaan bepaald op basis van de kwalitatieve research van Morningstar’s fondsanalisten. Lees hier alles over de nieuwe methodologie.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 maart, 2022 | 11:52
Facebook Twitter LinkedIn

Awards logo 2022

De Morningstar Awards zijn veranderd. Daar waar de felbegeerde awards jaarlijks beleggingsfondsen en fondshuizen bekroonden op basis van hun historische voor risico gecorrigeerde rendement over de afgelopen vijf jaar, is de methodologie achter de vernieuwde Morningstar Awards for Investing Excellence gebaseerd op de kwalitatieve analyses van Morningstar’s Europese fondsanalisten. We reiken hierbij vier categorie awards uit en twee asset manager awards. De methodologiepaper voor de Morningstar Awards for Investing Excellence is hier te raadplegen.

 

Categorie Awards

In de oorspronkelijke methodologie achter de Morningstar Awards waren de voor risico gecorrigeerde prestaties van beleggingsfondsen over de afgelopen vijf jaar bepalend voor hun kandidaatstelling en eindrangschikking voor een Morningstar Award. Na een kwalitatieve controle werden de finalisten en winnaars geselecteerd. De Morningstar Awards waren daarmee vooral kwantitatief van aard en gedreven door een mechanisch proces, waarbij beleggingsfondsen die binnen hun categorie excellente prestaties hadden geleverd, werden gelauwerd.

De Morningstar Awards for Investing Excellence daarentegen worden uitgereikt aan die beleggingsfondsen die zich niet alleen hebben onderscheiden op basis van hun uitstekende historische, voor risico gecorrigeerde rendement, maar die zich naar de mening van Morningstar’s fondsanalisten ook distingeren van de concurrentie door een uitstekend beheerteam en een bewezen beleggingsproces wat deze strategieën het vermogen geeft om ook in de toekomst superieure rendementen versus hun categoriebenchmark te realiseren.

De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief en vooruitkijkend, waarbij de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating een cruciale rol speelt. Dat maakt de Morningstar Awards for Investing Excellence uniek in zijn soort.

Selectieproces
De Morningstar Awards for Investing Excellence categorie awards worden uitgereikt in vier disciplines: Beste Aandelenfonds Europa, Beste Aandelenfonds Wereldwijd, Beste Euro Obligatiefonds en Beste Euro-Allocatie fonds.

De kwalitatieve, door fondsanalisten toegekende Morningstar Analyst Rating speelt een centrale rol in het selectieproces voor de Morningstar Awards for Investing Excellence. Om te kwalificeren als gegadigde voor een award dient een beleggingsfonds geclassificeerd te zijn in een van de Morningstar categorieën die in aanmerking komen voor de betreffende categorie award.

Om voor de longlist in aanmerking te komen dient het fonds een Morningstar Analyst Rating van Gold, Silver of Bronze te hebben voor de in Nederland relevante fondsklasse die toegankelijk is voor retailbeleggers. Daarna wordt op basis van historische voor risico gecorrigeerde prestaties en nominaties van fondsanalisten een shortlist samengesteld.

Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en rangschikken ze alle genomineerde beleggingsfondsen die op de shortlist staan. Het winnende beleggingsfonds is het fonds met de meeste voorkeurstemmen dat in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar is.

 

Asset Manager Award

In de oorspronkelijke methodologie achter de Morningstar Awards werden de fondshuis awards op dezelfde kwantitatieve en mechanische wijze toegekend als de categorie awards, maar dan op basis van de prestaties van het door een fondshuis aangeboden fondsengamma.

De Morningstar Awards for Investing Excellence daarentegen worden uitgereikt aan fondshuizen die zich niet alleen onderscheiden op basis van hun uitstekende prestaties van de door hun beheerde beleggingsfondsen, maar die ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikken over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stellen. De Morningstar Awards for Investing Excellence zijn daarmee primair kwalitatief van aard, waarbij de fondshuis analyse die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Analyst Rating, een cruciale rol speelt.

Selectieproces
Om te kwalificeren als gegadigde voor een fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Daarnaast moeten ze tenminste verantwoordelijk zijn voor het beheer van vijf fondsen die beschikbaar zijn in de lokale markt.

De longlist wordt vervolgens door middel van een kwantitatieve screening teruggebracht tot een shortlist waarbij gekeken wordt naar de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen, aangevuld met nominaties van fondsanalisten. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en deze bepalen de rangschikking van alle genomineerde fondshuizen die op de shortlist staan. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen waarvan ten minste vijf door hen beheerde fondsen in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar zijn.

 

Asset Manager Sustainable-Investing Award

Naast de reguliere fondshuis award introduceert Morningstar een nieuwe prijs, namelijk die voor beste fondshuis duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun degelijke engagement en proxy-voting activiteiten.

Selectieproces
Om te kwalificeren als gegadigde voor de award voor beste fondshuis duurzaam beleggen dient een fondshuis een kwalitatieve beoordeling te hebben van Morningstar’s fondsanalisten in de vorm van een Parent Pillar rating. Om tot een longlist te komen wordt er voor deze fondshuizen een gemiddelde Morningstar Sustainability Rating berekend op basis van de fondsen in het fondsengamma die een dergelijke rating hebben, aangevuld met nominaties van fondsanalisten.

Morningstar analisten doen vervolgens een kwalitatieve check, hierbij indien mogelijk gebruikmakend van de Morningstar ESG Commitment Level rating voor fondshuizen. Vervolgens brengen de fondsanalisten hun stem uit en dat bepaalt de rangschikking van alle genomineerde fondshuizen die op de shortlist staan. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen waarvan ten minste vijf door hen beheerde fondsen in de lokale markt bij banken en brokers verkrijgbaar zijn.

 

Bekendmaking genomineerden en winnaars

De genomineerden voor de Morningstar Awards for Investing Excellence worden aangekondigd op maandag 7 maart. De winnaars worden vervolgens op dinsdag 29 maart bekend gemaakt.

 

Awards logo 2022

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten