Comgest Growth Europe wint Morningstar Award voor Aandelen Europa

Het Comgest Growth Europe fonds wint de Morningstar Award Nederland 2022 in de categorie Aandelen Europa. Bekijk het interview van Morningstar's Valerio Baselli met winnaar Alistair Wittet.

Jeffrey Schumacher, CFA 29 maart, 2022 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

 

Comgest Growth Europe

Morningstar Analyst Rating: Gold
People Pillar Score: High
Process Pillar Score: High

Dit fonds wordt beheerd door een stabiel en ervaren team en beschikt over uitstekende expertise in Europese groeiaandelen. Laurent Dobler, Arnaud Cosserat en Franz Weis hebben elk meer dan 25 jaar ervaring en werken respectievelijk 30, 25 en 16 jaar bij Comgest. Dobler, die al sinds 1991 beheerder is van het Franse zusterfonds Comgest Renaissance Europe, nadert zijn pensioen. Maar er is op geduldige wijze een lange-termijn opvolgingsplan opgesteld. Alistair Wittet en Pierre Lamelin werden in 2018 benoemd tot managers van de strategie. Sinds 2018 zijn er drie analisten aangeworven, waarmee de teamgrootte op 10 managers en analisten komt. Elke analist en manager doet diepgaand onderzoek naar slechts een tiental aandelen, en elk bedrijf binnen het universum wordt gevolgd door ten minste twee teamleden.

Het beleggingsproces mikt uitsluitend op kwaliteits-groei aandelen en wordt consistent en op deskundige wijze toegepast. Het team prefereert zeer robuuste bedrijven met dominante marktposities, groeipotentieel en hoge winstgevendheid, ongeacht de economische cyclus. De meeste cyclische aandelen, inclusief financiële waarden, zijn dus over het algemeen uitgesloten van het beleggingsuniversum. De geïdentificeerde bedrijven doorlopen vervolgens een grondig fundamenteel onderzoeksproces, inclusief talrijke ontmoetingen met hun leidinggevenden en andere belanghebbenden. Vervolgens worden ze beoordeeld aan de hand van een rigoureus waarderingsproces op basis van verdisconteerde winst- en dividendmodellen. Hun beleggingshorizon is lang, doorgaans tussen de drie en vijf jaar. Dit fonds bezit slechts 30 tot 35 aandelen en vertoont regelmatig een active share van boven de 75%.

De in Frankrijk gevestigde versie van de strategie, Comgest Renaissance Europe werd gelanceerd in 1991 en heeft een langer trackrecord. Het rendement lag de afgelopen vijf, tien en vijftien jaar ruim boven het categoriegemiddelde en boven dat van de MSCI Europe Growth Index. Het fonds is echter niet ontworpen om in alle marktomgevingen beter te presteren en kan er op korte en middellange termijn slecht uitzien, vooral wanneer de markten de voorkeur geven aan aandelen van lagere kwaliteit. Aandelenselectie is historisch gezien de belangrijkste prestatiefactor geweest.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten