Drie wereldwijde aandelenfondsen voor beleggers die geloven in groeiaandelen

Jarenlang presteerden groeiaandelen geweldig op de wereldwijde aandelenmarkten. Eind 2020 kwam er een kentering in die zegetocht en namen waardeaandelen het stokje over. Het is moeilijk te voorspellen hoe lang die stijlrotatie zal aanhouden. Voor beleggers die geloven dat het groeisegment spoedig weer de boventoon zal voeren, zetten we drie fondsen in wereldwijde groeiaandelen op een rijtje waarin Morningstar analisten onverminderd vertrouwen hebben ondanks hun recente benedengemiddelde pretaties.

Ronald van Genderen 23 augustus, 2022 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

Na de kredietcrisis, die in 2007 ontluikte en pas echt eindigde in 2011, kregen groeiaandelen een flinke steun in de rug door hernieuwde economische groei, maar bovenal door het zeer verruimende beleid dat wereldwijd werd gevoerd door centrale banken. De almaar dalende rentestanden zorgden voor steeds hogere waarderingen voor groeiaandelen.

Over de periode van eind 2011 tot en met het derde kwartaal van 2020 behaalde de brede MSCI World index een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,71%. Daarmee lieten aandelen al een zeer sterke prestatie zien, maar daarbinnen deden groeiaandelen het nog veel beter. De MSCI World Growth index noteerde namelijk een rendement van 15,31%.

In het vierde kwartaal van 2020 trad daar echter verandering in op. Eerder dat jaar, zorgde de corona pandemie voor een serieuze knauw in de economische groei waardoor aandelenkoersen binnen typische waardersectoren, zoals energie en finaciële waarden, nog extra onder druk kwamen te staan. Typische groeiaandelen wisten zich juist te onderscheiden met sterke koersprestaties. Denk daarbij onder andere aan Apple, Amazon, Tesla, Alphabet en NVIDIA, maar ook tot op dat moment minder bekende aanbieders van oplossingen voor thuiswerken en -onderwijs, zoals Zoom.

Door de ontwikkeling van coronavaccins in strijd tegen de pandemie onstond er aan het einde van 2020 uitzicht op het beëindigen van de lockdowns, en dat deed de hoop op economisch herstel opflakkeren. Hierdoor kwamen aandelen die meer afhankelijk zijn van de economische groei weer in de belangstelling van beleggers te staan. Dergelijke aandelen zijn vooral te vinden in waardesectoren, zoals de eerder genoemde sectoren financiële waarden en energie. Het gewapende conflict in Oekraïne eerder in 2022 en de resulterende hogere olie- en gasprijzen gaven deze laatste sector nog een extra zetje.

Mede door de hogere grondstofprijzen laaiden echter ook de zorgen over een oplopende inflatie op. Centrale banken hebben gereageerd met het inperken van hun ruime monetaire beleid en zijn begonnen met het verhogen van hun beleidsrentes. Dit heeft groeiaandelen pijn gedaan. Immers, de winsten van dergelijke bedrijven liggen verder in de toekomst en door deze te verdisconteren tegen hogere rentes zijn de hoge waarderingen ineens niet meer te rechtvaardigen met aanzienlijke koersdalingen tot gevolg.

Een rendement van 12,97% voor de MSCI World index geeft aan dat het gesternte voor aandelen over de periode van september 2020 tot en met medio 2022 an sich helemaal niet verslechterde. Echter, het waren nu de waardeaandelen die de kar trokken. De MSCI World Value index pluste namelijk met 20,73%, terwijl de groei-index het met een schamele 5,00% rendement moest doen.

De vraag voor beleggers is hoelang deze stijlrotatie stand zal houden. De maand juli boodt wellicht een sprankje hoop voor groeibeleggers, aangezien de MSCI World Growth index wederom een significante outperformance liet zien van 3,69 procentpunt versus de MSCI World index. Voor de beleggers die geloven in een herstel van groeiaandelen stellen we een drietal wereldwijde groeiaandelenfondsen voor waarin Morningstar analisten onverminderd vertrouwen hebben. Daarbij hebben we geselecteerd op twee criteria. Allereerst moesten de fondsen een Morningstar Analyst Rating hebben van ten minste Bronze, hetgeen betekent dat de analisten verwachten dat de fondsen over een volledige beleggingscyclus een outperformance zullen laten zien ten opzichte van de benchmark. Ten tweede is er gekeken naar de fondsen die de afgelopen periode relatief hard geraakt zijn door de stijlrotatie.

Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth Fund
Dit fonds draagt een Morningtar Analyst Rating van Silver. Baillie Gifford kent een sterke traditie in groeibeleggen en dat komt terug in dit fonds. Hoewel het team recent wat wijzigingen heeft gezien, omvat het acht-koppige team nog altijd een aantal zeer ervaren groeibeleggers die kwalitatief hoogwaardige bezetting garandeert. Het process is research intensief en richt zich op high-growth bedrijven, waarbij het team een zeer lange termijn benadering hanteert. De benadering is relatief ongestructureerd, hetgeen de beheerders de vrijheid biedt in hun zoektocht naar bedrijven die kunnen profiteren van seculiere groeitrends. Daarbij maken ze onder andere gebruik van academisch onderzoek en private marktparticipanten als bron voor ideeen. De uiteindelijke portfeuille bestaat uit circa 30 tot 50 aandelen waarbij er aanzienlijke sectorconcentraties kunnen bestaan.

Stewart Investors Worldwide Sustainability
Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het wordt beheerd door een team van 14 met Nick Edgerton als hoofdbeheerder en David Gait als cobeheerder. Het team zit verspreid over de wereld met vestigingen in Sydney, Singapore, Edinburgh, en London. Desondanks is er een cultuur van sterke samenwerking, hetgeen blijkt uit de kwaliteit en diepte van de research die het produceert. Diepgaand aandelenonderzoek is een belangrijke pijler van het proces dat gericht is op het vinden van kwaliteitsbedrijven. Het team besteedt daarbij veel aandacht aan de drijvende krachten achter de winstgroei, zoals de kracht van het merk, de sectorstructuur en prijszettingsmacht. Uiteindelijk worden 40 tot 60 aandelen voor de portefeuille geselecteerd. De portefeuille kan daarbij aanzienlijk geconcentreerd worden in sectoren als industrie, technologie en gezondsheidszorg en daarnaast een significante blootstelling hebben aan kleinere ondernemingen.

T. Rowe Price Global Growth
Morningstar analisten hebben hun hoogst mogelijk oordeel gegeven aan dit fonds middels een rating van Gold. Het wordt beheerd door de ervaren en zeer kundige Scott Berg die als geen andere gebruik weet te maken van T. Rowe Price’s omvangrijke centrale analistenteam dat bestaat uit circa 200 analisten. Berg zoekt vooral naar aandelen waarvan naar zijn mening het groeipotentieel wordt ondergewaardeerd. Hij is daarbij niet gebonden aan een benchmark, hetgeen hem de vrijheid geeft om te beleggen waar hij wil. In zijn zoektocht reist Berg zelf met zeer hoge regelmaat en gemiddeld is hij 40% van zijn tijd onderweg om zodoende voeling te houden met de lokale markten en het management van bedrijven te ontmoeten. Spreiding is voor hem het belangrijkste middel om risico te reduceren en dat blijkt uit de portefeuille die de afgelopen jaren tussen de 130 en 205 aandelen heeft omvat.

Three global equity funds for investors who believe in growth stocks

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten