Top-5 Aandelen wereldwijd: Gavekal aan kop

Het derde kwartaal van 2022 is tot een einde gekomen en waar aanvankelijk opluchting en optimisme over mogelijk tanende inflatie een impuls gaf aan het sentiment op wereldwijde aandelenmarkten, namen in de loop van het kwartaal de zorgen over de historisch hoge inflatie, het wereldwijd verkrappende monetair beleid, recessieangst, en het onvoorspelbare verloop van het gewapende conflict in Oekraïne de overhand. De volatiliteit in de aandelenmarkt nam toe en ook op de valutamarkt werden de bewegingen steeds extremer.

Jeffrey Schumacher, CFA 10 oktober, 2022 | 8:13
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de MSCI World Index resteerde een klein plusje gemeten in euro, maar dat is vooral dankzij een sterke dollar. In dollars gemeten verloor de index voor het derde kwartaal op rij terrein, wat sinds 2008 niet meer is voorgekomen, en noteert er year-to-date een verlies van 25%. Eurobeleggers komen er met een min van 13,4% beduidend beter vanaf.

De recordinflatie wereldwijd blijft de financiële markten tarten. De hoge energieprijzen, oplopende loonkosten, en knelpunten in de productieketens stuwen de prijzen van producten en diensten omhoog. Rusland’s besluit om de Nordstream 1 gaspijpleiding volledig dicht te draaien, als reactie op de overeenstemming die de G7-landen bereikten om een prijsplafond in te stellen voor de aankoop van Russische olie in een poging het Kremlin te beperken in zijn mogelijkheden om de oorlog tegen Oekraïne te financieren, zette nog meer druk op de energieprijzen.

De opmars van Oekraïense strijdkrachten en succesvolle heroveringen van bezette gebieden leidde tot krachtigere retoriek vanuit het Kremlin, een mobilisatie van Russische strijdkrachten, en de Russische annexatie van vier Oekraïense provincies, waarmee de angst voor verdere escalatie van het conflict het beurssentiment zal blijven dicteren.

 

Oplopende inflatie

Om de oplopende inflatie in te dammen verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve de beleidsrente in september voor de derde achtereenvolgende keer met 75 basispunten naar een range van 3 tot 3,25%. Centrale bank voorzitter Jay Powell gaf daarbij aan het monetaire beleid strak te willen houden in de strijd tegen de sterk stijgende inflatie en als gevolg van dit beleid een recessie in ’s werelds grootste economie niet uit te sluiten. De renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank vergrootte ook de aantrekkingskracht van de Amerikaanse dollar, die in het derde kwartaal evenveel waard werd als de euro. Dat is in bijna 20 jaar niet meer het geval geweest.

In navolging van de koers van de Amerikaanse Centrale bank heeft ook Christine Lagarde van de ECB in september de beleidsrente met 75 basispunten verhoogd, na een eerdere verhoging van 50 basispunten in juli. Hiermee bevindt de rente zich niet langer in negatief territorium en bereikte het hoogste niveau sinds 2011. Verdere verhogingen werden in het vooruitzicht gesteld in een poging de recordinflatie van 10% in de Eurozone te beteugelen. In meer dan de helft van de 19 landen van de eurozone bedroeg de inflatie meer dan 10% en in drie Baltische landen meer dan 20%, een niveau waar Nederland met 17,1% niet ver van verwijderd is.

 

Extreme droogte

Het was niet de enige factor die beleggers zorgen baarde en de wereldwijde economische groei verder verzwakte. De warme zomer was aangenaam voor vakantiegangers en recreanten, maar veroorzaakte ook extreme droogte waardoor oogsten lager uitvielen en opdrogende waterwegen die de scheepvaart frustreerden. Tel daarbij op de politieke onrust als gevolg van het vertrek van Boris Johnson en de opmerkelijke start van zijn opvolger Liz Truss, de Italiaanse dramatiek omtrent het vertrek van premier Mario Draghi, en presidentsverkiezingen in Brazilië, en het is niet verwonderlijk dat het aanvankelijke optimisme als sneeuw voor de zon verdween.

Ondanks het toenemende risico van een recessie waren de economisch gevoelige cyclische consumentenaandelen aan het eind van het derde kwartaal de winnaars, waaronder Amazon, Starbucks en Tesla. Op jaarbasis staat de sector echter nog op een fors verlies van 20%. De energiesector bleef goed presteren gedurende de grillige marktomstandigheden en won 5%, waarmee de sector dit jaar de enige schuilplaats bleek voor beleggers getuige het rendement van 41% dat de MSCI World/Energy index behaalde over de eerste drie kwartalen. Verliezers vonden we afgelopen kwartaal in de vastgoedsector en onder de communicatie dienstverleners. Zwaargewichten in die laatste sector zoals Alphabet en Meta verloren terrein.

Vanuit een geografisch oogpunt en een euro-perspectief presteerde Amerikaanse aandelen relatief goed, met een plus van iets meer dan 1% voor de S&P 500 index. Europese aandelen blijven zuchten onder het juk van de Russische invasie, en verloren ruim 4% in de afgelopen drie maanden wat het totale verlies voor de regio op ruim 17% bracht per eind september. Emerging markets blijven onder druk staan, mede door de afzwakkende Chinese economische groei. De CSI 300 Index moest 13,7% prijsgeven in het derde kwartaal onder druk van de kwakkelende vastgoedsector, terwijl de Indiase aandelenmarkt een lichtpuntje was in de regio.

 

De Top-5

De top-5 op basis van de prestaties van beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd over het lopende jaar tot en met september, wordt aangevoerd door Gavekal Global Equities dat weliswaar in het derde kwartaal een verlies van ruim 3,5% moest incasseren, maar dankzij een fraai dubbelcijferig rendement in het eerste kwartaal over de afgelopen drie kwartalen gemeten nog steeds een positief rendement van bijna 2,7% kan voorleggen.

Het fonds wordt beheerd door Gavekal oprichter Louis-Vincent Gave met ondersteuning van drie analisten. De strategie combineert verschillende beleggingsstijlen in de portefeuille: structurele groei, cyclische groei, defensieve aandelen en contraire posities. Dit resulteert in een portefeuille van 35-50 namen, waarbij de voorkeur voor de sectoren grondstoffen en energie een belangrijke rol hebben gespeeld in de outperformance in het lopende jaar.

Een marginaal verlies van 0,8% in het derde kwartaal laat over de eerste negen maanden nog een positief rendement van bijna 1% over voor JOHCM Global Opportunities. Fondsbeheerders Ben Leyland en Robert Lancastle identificeren langetermijn trends waar vervolgens ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven voor worden geselecteerd die kunnen profiteren van deze trends. Absolute waarderingen staan hierbij centraal.

Het geconcentreerde fonds, dat ongeveer 40 posities telt, profiteerde van de overweging van de gezondheids- en energiesector en de onderweging van duurzame consumentengoederen en technologiebedrijven. In het afgelopen kwartaal waren Sempra Energy, Cameco en M&T Bank de smaakmakers in de portefeuille.

Op de derde plaats staat het State Street Global ESG Screened Managed Volatility Equity Fund. Dit fonds combineert een focus op laagvolatiele aandelen met een duurzaamheidsoverlay. De conservatieve insteek heeft het fonds in het lopende jaar goed beschermd, net als de sterk afwijkende sectorallocatie, met een forse overweging van nutsbedrijven, gezondheidssector en defensieve consumentengoederen. De top-3 posities in Waste Management, General Mills, en Arthur J. Gallagher behaalden allemaal een positief rendement van 9% of meer over de afgelopen drie maanden.

 

Top-5 Aandelen wereldwijd

top 5 aandelen q3 2022 nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten