Deze Chinese aandelen zijn interessant voor 2023

Het verregaand versoepelen van de Covid-19 beperkingen door China is een game changer voor de financiële markten. Morningstar laat lokale experts aan het woord over de verwachte effecten ervan en over welke bedrijven daar het meest van gaan profiteren.

Kate Lin 05 januari, 2023 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

 china flag

Beleggers in Chinese activa zijn bekend met de cycliciteit ervan. Maar deze keer was er voor beleggers echt geen ontkomen aan, aangezien zowel aandelen als obligaties (met name vastgoedobligaties van lage kwaliteit) allemaal tegelijk daalden. En dat duurt intussen al een tijdje. Beleggers waren bijna twee jaar bezig met de dubbele correctie in aandelen en obligaties sinds de piek in februari 2021, tot aan de opleving in de staart van 2022. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze opleving het begin is van de volgende bull-markt of niet. Maar deze voorbije bear-markt was de langste in de korte geschiedenis van de Chinese aandelenmarkt.

Het opheffen van de meeste Covid-19 beperkingen kan een game changer zijn: een keerpunt voor Chinese aandelen om de weg naar boven weer te hervinden. Vrij plotseling werden de meeste strenge Covid-19 maatregelen losgelaten na recente, zeldzame openbare demonstraties in het hele land toen burgers protesteerden tegen de strenge zero-Covid-19 aanpak van de regering. Sommigen denken dat dit de regering heeft geholpen om na drie jaar van pandemische beperkingen in een versneld stadium van heropening te komen.

Nu de Chinese overheid de economische groei weer tot hoogste prioriteit heeft bestempeld, kan het vertrouwen weer hersteld worden. En dat is volgens experts de belangrijkste economische stimuleringsmaatregel. Om de vastgoedsector nieuw leven in te blazen en het vertrouwen van beleggers en huizenkopers terug te winnen, kondigden de autoriteiten eind november 2022 het zogeheten Three-Arrow rescue package aan om drie financieringsopties te herstellen – credit, obligatie en aandelen – voor vastgoedontwikkelaars. Dit pakket volgt op het eerdere Three Red Lines pakket dat bedoeld was om ontwikkelaars te weerhouden van het aangaan van excessieve schulden.

 

China biedt kansen voor relatief rendement

In China zijn de macro-economische omstandigheden gunstiger geworden, vooral in vergelijking met andere grote wereldeconomieën die in de komende 12 maanden in een recessie terecht zouden kunnen komen. Vanuit een multi-asset perspectief is Keiko Kondo van Schroders optimistisch over onder meer Hongkongse en Chinese aandelen in 2023. Zij beheert het Bronze-rated Schroder China Asset Income fonds en het Neutral-rated Asian Asset Income fonds.

"Als de wereldeconomie door een recessiefase gaat, zouden sommige exportgerichte economieën te lijden kunnen hebben onder een lagere vraag, terwijl China, dat uit de cyclische normalisatie komt, waarschijnlijk interessante kansen biedt. We vinden dat ook met de recente rally in gedachten, want als je nagaat hoezeer China underperformde, dan is China nu veel goedkoper dan de rest van de wereld."

 

Minder bedrijven ondergewaardeerd naarmate herstel vordert

Nog maar een maand geleden was het voor wereldwijde vermogensbeheerders onduidelijk hoe de heropeningsagenda van China eruit zou gaan zien, maar sindsdien zijn de veranderingen in het sentiment versneld. Wenli Zheng, portefeuillemanager bij T. Rowe Price, zegt: "de [heropening] werd een maand geleden aangekondigd. De afgelopen weken is er meer duidelijkheid gekomen. Tot kort geleden waren er nog twijfels over de heropening, vooral onder de buitenlandse investeerders, maar na de laatste aankondiging heerst er consensus.” Zheng verwacht dat daardoor het sentiment van wereldwijde institutionele beleggers de komende kwartalen zal verbeteren.

Het uitbundige sentiment heeft de aandelenprestaties flink opgestuwd, met aandelenkoersen die dichter bij hun reële waarde in de buurt komen. Bijvoorbeeld de rally die werd aangevoerd door de gokbedrijven in Macau, de Chinese luchtvaartmaatschappijen en Trip.com, is een indicatie van een keerpunt in het beleggerssentiment. Dat betekent wel dat ze duidelijk minder ondergewaardeerd zijn geworden.

Lorraine Tan, director Azië-aandelen bij Morningstar, waarschuwt voor kuddegdrag bij beleggers die zich massaal storten op namen die al een tijdje in opmars zijn. De aandelen van bovengenoemde casino's, luchtvaartmaatschappijen en Trip.com zijn allemaal naar hun reële waarden gestegen; en in die Fair Value calculaties van Morningstar's aandelenanalisten zit een volledige heropening in 2023 al ingeprijsd.

"Het opwaartse risico voor onze winstprognoses komt waarschijnlijk voort uit ondersteunend beleid om de consumptie te stimuleren. We denken dat de overheid stimulansen kan toevoegen door bijvoorbeeld het uitdelen van winkelvouchers en het verlagen van de belasting op de aankoop van auto's. Dit zou het herstel van de consumptie kunnen versnellen", aldus Tan.

Ook wordt een herstel van de productieactiviteiten verwacht. Hoewel een opflakkering van Covid-19 gevallen de fabrieken opnieuw in de wielen zou kunnen rijden, zullen bedrijven bijvoorbeeld lockdowns moeten opleggen in slaapzalen voor werknemers en periodieke productieonderbrekingen. Tan zegt daarover: "We zien nog steeds negatieve berichten over de toeleveringsketens. Maar over het algemeen denken we dat de markt zich zal concentreren op de heropeningspositieven."

 

4 ondergewaardeerde aandelen met een Moat

Ondanks het herstel van de reis-gerelateerde aandelen zijn er nog enkele kansen. portefeuillemanager Zheng van T. Rowe Price, die zijn China Evolution Equity Fund heeft gepositioneerd voor de versnelde heropening, gelooft in de invloed van hervatte bedrijfsactiviteiten: "Aanvankelijk zullen mensen allemaal samendrommen rond namen reizen, restaurants en Macau's entertainment. Sommigen van hen zullen ook kijken naar farmaceutische bedrijven die profiteren van de aanvankelijke versoepeling." 

Maar aangezien de zichtbaarheid van een heropening algemeen wordt erkend, denkt Zheng dat veel van het voordeel al is ingeprijsd: "We willen altijd nadenken over wat de volgende stap is. Wat zijn de volgende segmenten en sectoren die zullen profiteren, maar die nog niet volledig door de markt worden gewaardeerd?"

Dat zijn volgens Zheng bijvoorbeeld bedrijven die sportkleding, meubels en huishoudelijke apparaten maken. Die zullen allemaal profiteren van een verbetering van de algemene economische omstandigheden en de binnenlandse consumptie. Dat geldt ook voor laat-cyclische bedrijven, zoals reclame, personeelswerving en zakelijke dienstverlening. Die zullen tegen de tweede helft van 2023 een meer betekenisvolle verbetering laten zien, verwacht Zheng.

Veel andere bedrijven met een Wide Moat rating van Morningstar brede grachten, die nog niet meteen zullen profiteren van het aanstaande herstel, zijnnog altijd sterk ondergewaardeerd. Bijvoorbeeld Tencent Holdings noteert tegen zo'n beetje de helft van de Fair Value die Morningstar voor dit aandeel berekent. E-commerce platform Pinduoduo, kunstmatige intelligentie en zoekgigant Baidu, en Yum China Holdings behoren tot de favoriete namen met een Narrow of Wide Moat.

 

Volatiliteit zal geleidelijk afnemen

China kan lessen trekken uit de heropening van andere markten. Het versoepelen van de Covid-19 beperkingen kan bijvoorbeeld leiden tot aanvankelijke tegenslagen in de vorm van stijgende aantallen nieuwe Covid-19 gevallen, en ook tot een grotere volatiliteit op de aandelenmarkt. Schroders' Kondo zegt: "in deze marktomgeving moet je voorzichtig zijn met volatiliteit, maar er is nog steeds meer opwaarts potentieel te verwachten, omdat de markt zo ondermaats presteert. Het gaat niet om politiek risico, maar gewoon om de cyclische aard van de markt. Bij het hervatten van economische activiteit kan die cyclische kant niet worden genegeerd." 

Joshua Crabb, head of Asian Pacific equities at Robeco, expects the volatility to stay, particularly after we've had a very sharp upward move. Primarily, markets will still fluctuate as a rise in infections overwhelms China, but most of that should happen over the first quarter or so, he thinks.

Crabb, who manages Bronze-rated Robeco Asia-Pacific Equities, is not overly concerned about volatility and adds: "we do have a number of other examples of how we can watch this play out in the world. People seem to have forgotten what happened in various other markets. We all know it gets bad before it gets better." As the transitions get over, investors should expect less volatility but more policy certainty, thus creating a better environment for returns.

Joshua Crabb, hoofd Asian Pacific Equities bij Robeco, verwacht dat de volatiliteit aanhoudt, vooral na een zeer scherpe opwaartse beweging. In de eerste plaats zullen de markten nog steeds fluctueren als China te kampen krijgt met een sterk toenemend aantal besmettingen, maar het zwaartepunt daarvan zal naar verwachting in het eerste kwartaal moeten liggen. Crabb, die het Bronze-rated Robeco Asia-Pacific Equities fonds beheert, maakt zich niet al te veel zorgen over volatiliteit: "We hebben andere voorbeelden van hoe dit proces zich ontvouwt. Mensen lijken te zijn vergeten wat er is gebeurd in verschillende andere markten. We weten allemaal dat het eerst slecht wordt, voordat het beter wordt."

 

Laat je niet afleiden door elke snipper nieuws

De uiteenlopende opvattingen over China zijn ook een bron van volatiliteit, zegt Jian Shi Cortesi, directeur beleggingen bij GAM Investment Management. Dat zal verminderen naarmate de markt tot meer consensu komt: "In plaats van naar elk klein detail van het Covid-19 beleid te kijken, hebben wij het gevoel dat we in de richting van heropening gaan. Dan willen we daar klaar voor zijn. De volatiliteit die kan optreden, zullen we gewoon uitzitten. Proberen om op al het korte-termijnnieuws in te spelen, is een enorme uitdaging."

Cortesi voegt eraan toe dat degenen met een bearish kijk op China nu haast hebben om hun shortposities af te bouwen na de versoepeling van het Covid-19-beleid en de diepe correctie die we gehad hebben. "We hebben de short-selling ratio op de Hongkongse markt al zien dalen. Naarmate het short-selling volume kleiner wordt, zou dat kunnen helpen om de volatiliteit te verminderen." In haar aandelenportefeuilles koopt Cortesi niet alleen namen die lange-termijntrends vanggen, zoals schone energie en consumptieverbeteringen, maar ook laag gewaardeerde aandelen die mogelijk bescherming bieden tegen de neerwaartse trend.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Kate Lin

Kate Lin  is data journalist bij Morningstar Asia in Hong Kong

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten