De nieuwste upgrades en downgrades door Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook in december 2022 weer een aantal fondsen herbeoordeeld. Na het recente overzicht van de nieuwe ratings krijgt u nu de upgrades en downgrades van beleggingsfondsen op een rij. Onze fondsanalisten leggen uit waarom hun oordeel is veranderd.

Robert van den Oever 19 januari, 2023 | 12:58
Facebook Twitter LinkedIn

MAR 

Upgrades

 

Fidelity Asia Pacific Opportunities - van Bronze naar Silver

Claire Liang

De overtuiging van Morningstar ten aanzien van fondsbeheerder Anthony Srom is toegenomen, want hij heeft in zijn 25-jarige loopbaan bewezen dat hij een uitstekende belegger in Azië Pacific-aandelen is. In het bijzonder zijn discipline bij het verkopen van posities en zijn grote aandacht voor portefeuillerisico's leiden tot consistent excellente resultaten. In meetings met analisten geeft hij blijk van diepgaande inzichten in de posities die hij inneemt.

Ook het goed opgebouwde 62 leden tellende analistenteam van het fondshuis geeft vertrouwen. Samen leidt dit tot een upgrade van de People Pillar rating van Above Average naar High. Dat leidt vervolgens weer tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating naar Silver.

 

JPM US Select Equity - van Bronze naar Silver

Adam Sabban

Hoofdbeheerder Scott Davis kreeg in 2019 de verantwoordelijkheid over deze strategie en dat is een goede keus gebleken. Hij krijgt ondersteuning van een 20-koppig analistenteam die gemiddeld zo'n 10 jaar ervaring hebben. Het beleggingsproces is een combinatie van posities uit overtuiging en posities op basis van creatieve overwegingen.

De overtuiging van Morningstar's fondsanalisten is toegenomen en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omhoog naar Silver.

 

Downgrades

Pimco GIS Euro Credit - van Bronze naar Neutral

Elbie Louw

Deze strategie staat onder leiding van Andreas Berndt, nadat Eve Tournier volkomen onverwacht Pimco heeft verlaten in december 2022. Berndt heeft ervaring met deze strategie, maar het vertrek van Tournier slaat een gat in Pimco's euro credit team en leidt tot onzekerheid. Daarom gaat de People Pillar rating omlaag van Above Average naar Average. Dientengevolge gaat ook de Morningstar Analyst Rating omlaag naar Neutral.

De beleggingsaanpak is gestoeld op bottom-up credit selectie en sectorkeuzes door de hoofdbeheerder. Ook neemt die de top-down visie van Pimco mee bij het bepalen van de duration. Er is ruimte voor het kiezen van posities buiten de benchmark om, bijvoorbeeld staatsobligaties van opkomende landen, die in de afgelopen jaren duidelijk hebben bijgedragen aan het rendement. Dit fonds deed het steevast beter dan zijn concurrenten in risico-averse omstandigheden, omdat Tournier voorzichtigheid betrachtte en de waarderingen goed in de gaten hield. Veel van die elementen zullen blijven onder een nieuwe leiding, maar het bewijs moet nog geleverd worden. 

 

Schroder ISF Euro Equity - van Silver naar Bronze

Michael Born

Hoewel dit fonds een sterke propositie is in het segment europese aandelen, heeft het sinds 2018 te maken gehad met stevige tegenwind; de stijl die het volgt heeft de relatieve prestaties pijn gedaan en dat werd nog eens versterkt doordat de beheerder dat probeerde te compenseren door méér mid-caps en waarde-aandelen in portefeuille op te nemen, maar dat werkte nog erger tegen.

Het is goed dat de beheerder overtuigd is van zijn eigen ideeën, maar tegelijk drijft dit fonds steeds verder af van zijn oorspronkelijke mandaat. De Morningstar-analisten missen balans en maken zich zorgen. Aldus gaat de Process Pillar rating omlaag naar Above Average en dat leidt tot een downgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze.

 

T. Row Price Global Technology Equity - van Bronze naar Neutral

Adam Sabban

Een overwachte wisseling van manager en een draai in het beleggingsproces nopen Morningstar tot een downgrade van deze strategie. Fondshuis T. Rowe Price greep in omdat de drawdown in 2022 naar 55% ging. Onenigheid over de manier waarop beheerder Tu zijn portefeuille opbouwde en zijn risicobeheer hebben het fondshuis doen besluiten dat analist Dom Rizzo een betere keus is voor de leidinggevende functie. Hij is sinds 1 december 2022 co-beheerder en zal per april 2023 de volledige verantwoordelijkheid gaan dragen.

Ook het mandaat verandert. De nieuwe aanpak legt meer nadruk op diversificatie over thema's en indivuduele aandelen. Op papier klinkt dat verstandig, maar deze nieuwe aanpak is nog niet getest. Bovendien komt deze overgang na een periode van magere prestaties en de nieuwe, conservatievere benadering is mogelijk niet in staat om het verloren terrein terug te winnen als en rally komt. Wel zijn Rizzo en zijn team deskundig en capabel, dus daar ligt het niet aan.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten