Deze fondsen zitten het grootst in Credit Suisse's AT1 schuldpapier

Het type Additional Tier-1 schuld, ofwel obligaties die helemaal achteraan in de rij staan, is niet voor beleggers met een zwak hart. Deze risicovolle categorie bewijst in de kwestie Credit Suisse zijn specifieke eigenschappen - in negatieve richting dan, zo ondervinden deze fondsen die er groot in zitten.

Robert van den Oever 20 maart, 2023 | 17:41
Facebook Twitter LinkedIn

Het had voor doorgewinterde obligatiebeleggers geen volslagen verrassing moeten zijn, maar toch ging er een schok door de financiële markten toen doordrong dat de redding van Credit Suisse (CSGN) door UBS (USBG) inhoudt dat er 16 miljard Zwitserse frank aan Additional Tier-1 (AT1) kapitaal wordt afgewaardeerd naar nul.

Die afwaardering heeft een significante impact op de obligatiemarkten, aangezien veel Europese obligatiefondsen blootstelling hebben aan dit type achtergestelde schuld. Het is een zeer risicovol type schuld, ontworpen om de laatste te zijn die voor redding in aanmerking komt als het fout gaat met de uitgever van het schuldpapier. De kwestie-Credit Suisse laat zien dat AT1 niet alleen achteraan staat in de rij van obligatiehouders, maar zelfs ook nog achter de aandeelhouders moet aansluiten.

De data van Morningstar maken inzichtelijk welke fondsen blootstelling hebben aan Credit Suisse’s AT1 schuld. Morningstar's fondsanalist Francesco Paganelli heeft de data samengesteld en Morningstar's UK editor Sunniva Kolostyak maakte de tabellen.

Dit zijn de fondsen met een Morningstar Analyst Rating die de grootste blootstelling hebben aan Credit Suisse's AT1:

De fondsen die het hardst worden geraakt zijn degene die positie innamen in meer risicovolle assets. Bijvoorbeeld GAM’s Star Credit Opportunities valt op met een totale blootstelling van 4,81% aan Credit Suisse’s AT1 schuld. De beleggingsaanpak van dit fonds is niet bedoeld voor beleggers met een zwak hart, zegt Morningstar fondaanalist Mara Dobrescu. Zij omschrijft het als een "een niche-propositie die alleen geschikt is voor beleggers met geduld".

"De aanpak brengt scherpe neerwaartse bewegingen en diep dalen met zich mee die voor sommige beleggers moeilijk te verteren zijn", aldus de analist. De beheerders mikken op obligaties in voornamelijk financiële bedrijven en "dalen graag lager af in de kapitaalstructuur van banken die zij als uitzonderlijk sterk beschouwen". AT1-effecten maakten per oktober 2022 tot 35% van de fondsportefeuille uit, en dat was méér dan de 25% waar de beheerders doorgaans voor kiezen. Dat werkt nu behoorlijk tegen het fonds. 

Het andere fonds dat opvalt is Nordea 1 – European High Yield Bond. Dit is een high-yield fonds met een brede portefeuille die verschillende sectoren omvat. Echter, een van de relatief grotere individuele posities waar de beheerders op goed resultaat hoopten, was Credit Suisse, met een blootstelling van 2% per september 2022.

Belangrijk om op te merken is dat de portefeuille-data de nieuwste zijn die beschikbaar zijn in Morningstar Direct, en dat verschilt per fonds. De GAM Star portfolio datum staat op ultimo november 2022, dus de actuele holdings kunnen sindsdien gewijzigd zijn. Nordea aan de andere kant heeft ultimo januari 2023 als portfolio datum. Sommige fondsen hebben kleine exposures en zijn in hun beleggingsaanpak niet specifiek op zoek naar risico.

 

Non-medalists

Kijken we ook nog naar fondsen die geen Morningstar Analyst Rating dragen, dan is de blootstelling aan Credit Suisse procentueel duidelijk hoger. Dat komt door de specifieke aanpak van fondshuizen zoals Lazard, waarvan het onder genoemde fonds specifiek gericht is op posities in achtergesteld schuldpapier. Hetzelfde geldt voor het Assenagon fonds, dat gericht belegt in achtergestelde schuld en contingent convertible capital instruments (CoCo's). Het fonds AB Financial is gericht op schuld van bedrijven in de financiële sector, vandaar de 6% exposure aan Credit Suisse.

Wat de twee AHAM obligatiefondsen en hun bijna volledige exposure betreft moet opgemerkt worden dat dit speciale vehikels in opkomende markten zijn, dus niet representatief voor de vorm van blootstelling zoals we die hier onderzoeken.

 

ETF's exposure aan Credit Suisse

In het exchange-traded fund (ETF) segment zijn de exposures beperkt. De ETF's aan kop van deze lijst, Invesco en Wisdom Tree, zijn beide dedicated aan schuld in de financiële sector, en dat maakt ze kwetsbaar voor situaties zoals deze.

 

Actieve ETF's

Bij de actieve ETF's staat Purpose boven aan de lijst en dat fonds belegt in financiële bedrijven met sterke fundamentals tegen aantrekkelijke relatieve waarderingen. Op zoek naar hogere rendementen hebben de beheerders méér risico genomen, en dat rendeert in de huidige situatie helaas voor hen juist helemaal niet.

Een eerdere versie van dit artikel bevatte abusievelijk AT2 posities van sommige fondsen. De gecorrigeerde tabellen omvatten de volgende wijzigingen (waardoor de rangschikking in sommige gevallen is gewijzigd):

  • In tabel 1 zijn de fondsen PIMCO GIS GlInGd Crdt Instl USD Inc en BlueBay Investment Grade Bd B EUR verwijderd en zijn de fondsen Invesco Corporate Bond A US Fund Corporate Bond en FTGF WA Glb Mlt Strat A USD Dis (D) toegevoegd.
  • In tabel 2 zijn de fondsen New Capital Wlthy Ntns FMB 2023USDInsAcc en Altana Corporate Bond A Inst EUR Acc verwijderd en de fondsen GAM Star Interest Trend Non UK RFS $ Acc en Lazard Credit Fi SRI PVC EUR toegevoegd.
  • In tabel 3 zijn de fondsen PIMCO LowDur US CorpBd Source ETF ETF $ en PIMCO Euro Low Dur Corp Bd ETF Inc verwijderd en de fondsen Fidelity Global Core Plus Bond ETF en Western Asset Short Duration Inc ETF toegevoegd.
  • In tabel 4 zijn de fondsen PIMCO LowDur US CorpBd Source ETF ETF $ en PIMCO Euro Low Dur Corp Bd ETF Inc verwijderd en de fondsen Fidelity Global Investment Grade Bd ETF en Mackenzie Global Hi Yld Fxd Inc ETF toegevoegd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten