Top-5 Aandelen wereldwijd: Eurizon aan kop

Het beleggingsjaar 2023 kende een spectaculaire start. Na een rampzalig 2022 veerden groeiaandelen fors op, waarbij vooral de large-cap namen herstelden. De euforie in de markt werd echter bruut onderbroken nadat onrust in de bankensector een korte maar heftige schokgolf veroorzaakte en leidde tot het faillissement van Amerikaanse banken en een controversiële redding van het gereputeerde Credit Suisse.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 april, 2023 | 8:18
Facebook Twitter LinkedIn

Na een buitengewoon en teleurstellend beleggingsjaar begonnen beleggers met frisse moed aan de eerste weken van 2023. Uiteraard bepalen inflatieverwachtingen en het rentebeleid van centrale banken nog steeds het sentiment in de financiële markten. De eerste signalen dat het inflatiespook onder controle lijkt en enthousiasme over de heropleving van China na het overboord gooien van het Zero-Covid beleid werden dan ook door beleggers met gejuich ontvangen.

De groeiende verwachting dat centrale banken aan het eind van hun agressieve monetaire verkappingscyclus zijn aangekomen en mogelijk over zouden kunnen gaan tot renteverlagingen aan het eind van het jaar bleek het startsein voor een nieuwjaarsrally. De waarschuwende woorden van de Fed en ECB dat de inflatie nog steeds hoog is ten spijt, beleggers vonden hun weg naar vooral die aandelen die in 2022 hard waren geraakt door snel oplopende rentes.

De eerste rimpelingen in het positieve marktbeeld ontstonden in India, waar het Adani-bolwerk beticht werd van aandelenmanipulatie en boekhoudfraude door de Amerikaanse short seller Hindenburg Research, waarop de reeks aan beursgenoteerde Adani-bedrijven fors onderuitgingen en de MSCI India index dirigeerde naar een verlies van ruim 8% voor het eerste kwartaal.

 

Probleembanken

Hoewel de implosie van het Adani-conglomeraat bestempeld kan worden als een lokale aangelegenheid, raakten de wereldwijde financiële markten kort daarop in de ban van de verstrekkende gevolgen van een vertrouwenscrisis onder Amerikaanse banken, ingegeven door waardedalingen van obligatieportefeuilles als gevolg van oplopende rentes. Silicon Valley Bank werd het slachtoffer van een ware bankrun en bleek niet meer te redden, waarmee het op één na grootste faillissement in de Amerikaanse bankengeschiedenis een feit was.

De Amerikaanse tech-bank was niet het enige probleemkind, want ook voor crypto-banken Silvergate en Signature Bank viel het doek, terwijl First Republic Bank alle zeilen moest bijzetten om niet hetzelfde lot te ondergaan. De groeiende argwaan onder beleggers zette de zwakkere schakels in het banksysteem vol in de schijnwerpers, waarbij een discutabele reddingsoperatie Credit Suisse in de handen dreef van concurrent UBS, terwijl ook Deutsche Bank onder het vergrootglas kwam te liggen.

De achtbaanrit in het eerste kwartaal eindigde met een plus van 5,8% voor de MSCI World index. De heropleving onder technologieaandelen, waarvan de sectorindex bijna 20% in waarde steeg, was hierbij een belangrijke factor. Onder andere semiconductors waren in trek. Daarnaast profiteerden enkele fallen angels, waaronder Meta Platforms, Coinbase en Tesla. Ook de sector cyclische consumentengoederen presteerde relatief goed, met MercadoLibre en Airbnb onder de uitblinkers. Aan de andere kant van de medaille waren veel banken te vinden, maar ook bedrijven actief in de olie-industrie en de gezondheidszorg.

 

Top-5

De top-5 aandelen wereldwijd, gebaseerd op het rendement over het eerste kwartaal van 2023 voor de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, wordt aangevoerd door Eurizon Fund Equity Innovation met een rendement van 13,51%. Daarmee toont het fonds veerkracht na een desastreus 2022 waarin het een verlies van ruim 22 procent moest incasseren.

Het fonds, dat wordt beheerd door Mariolina Esposito, belegt in lange termijn innovatietrends binnen segmenten zoals communicatietechnologie, artificial intelligence, robotisering, e-commerce en cybersecurity. Onderliggende thema’s binnen deze seculiere trends waarin de fondsbeheerder investeert zijn onder andere automatisering, circulaire economie, deeleconomie en de metaverse. Gegeven het profiel van het fonds zijn sectoren als informatietechnologie en industrie dominant in de portefeuille en beslaan gezamenlijk ongeveer de helft van de portefeuille.

De fondsbeheerder heeft de allocatie naar semiconductors is gedurende het eerste kwartaal aangezet, waarbij Esposito zich voornamelijk richtte op bedrijven met blootstelling aan Azië vanwege een verwacht economisch herstel na het loslaten van het Zero-Covid beleid en op bedrijven die kunnen profiteren van de energietransitie in Europa. De solide prestaties van autofabrikanten noopte de beheerder tot winstnemingen.

Op de vierde plaats staat DPAM INVEST B - Equities NewGems Sustainable dat in 2020 een buitengewoon succesvol jaar kende, maar daarna achterbleef toen het sentiment kantelde en meer waardegeorienteerde aandelen beter presteerden. Daarnaast moet het fonds door het vertrek van beheerders Alexander Roose en Quirien Lemey in 2021 belangrijke ervaring en expertise missen. Dries Dury en Tom Demaecker bleven aan boord en vormen nu met Jonathan Graas en Aurelien Duval het kwartet dat de strategie overziet.

Een welkome opsteker is dan ook het herstel in prestaties dat het team in het eerste kwartaal van 2023 kan overleggen. De strategie, die onveranderd is gebleven, belegt in wat de beheerders beschouwen als de bedrijven van de toekomst. Het team identificeert dergelijke bedrijven aan de hand van het acroniem NEWGEMS (trends en thema's van activiteiten met betrekking tot nanotechnology, ecology, well-being, generation Z, E-society, Industry 4.0 en security) en op basis van ESG-criteria. Onder de grootste posities in de circa 75 namen tellende portefeuille vinden we enkele bekende namen waaronder Microsoft, Amazon, Alphabet en Apple. Hoewel deze bedrijven allemaal fraaie rendementen behaalden in het eerste kwartaal van 2023, werd de mede gedreven door posities in ASMI, NVIDIA, Cloudfare en Crowdstrike.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten