Vertrek vier small-cap beheerders gevoelig verlies voor Kempen

Belangrijke personele wisselingen leiden tot een herbeoordeling van de Kempen-fondsen Kempen Global Small-Cap en Kempen Orange Fund. Het fondshuis verliest vier deskundige en ervaren fondsbeheerders, onder wie Michiel van Dijk.

Robert van den Oever 28 april, 2023 | 14:54
Facebook Twitter LinkedIn

Voor fondsbeleggers in Nederlandse aandelen is het Kempen Orange Fund een vaste waarde in het fondsenuniversum, maar het fonds krijgt een gevoelige tik door het vertrek van boegbeeld Michiel van Dijk. Want Van Dijk was met zijn lange staat van dienst en ruime expertise instrumenteel voor de fundamentele bottom-up aanpak van de strategie. Zijn vertrek leidt bij Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen tot zorgen over de effectiviteit van de implementatie van die bestaande strategie.

Het verlies aan small-cap expertise voor het fonds is aanzienlijk, aangezien Van Dijk verantwoordelijk was voor het volgen van ongeveer eenderde van de portefeuilleposities. Die worden - totdat een vervanger is gevonden - verdeeld onder de drie overgebleven teamleden, die overigens capabel zijn en goed samenwerken. Erwin Dut en Sander van Oort kwamen in 2018 bij het team en zijn minder ervaren in portefeuillebeheer, maar hebben wel ruime ervaring als aandelenanalist. Ingmar Schaeffer kwam in 2019 bij het team en hij is gespecialiseerd in Europese mid- en small-cap aandelen. 

In de afgelopen jaren heeft de strategie zich bewezen als een fundamentele bottom-up benadering die is gestoeld op diepgaande research en nauwe contacten met de bedrijven die in de beleggingsportefeuille zitten. Bij de selectie staan kwaliteit en waardering voorop. De uitvoering was tot dusver eersteklas, aldus Van Genderen, maar zonder Van Dijk erbij is de analist vorzichtiger over de uitvoering van het beleggingsproces.

Het Kempen Orange Fund krijgt na herbeoordeling van analist Van Genderen een Morningstar Analyst Rating van Bronze na een korte periode Under Review na de aankondiging van Van Dijk's vertrek. Voordien had het fonds een Gold-rating.

 

Kempen Global Small-Cap

Michiel van Dijk is niet de enige die begin mei vertrekt, want ook Maarten Vankan, Chris Kaashoek en Luuk Jagtenberg van het Kempen Global Small-Cap fonds verlaten tegelijk met hem het fondshuis. De drie zijn de eerste in de hele geschiedenis van het small-cap fonds die vertrekken. Hoofdbeheerder Jan-Willem Berghuis blijft achter, samen met jongste aanwinst Drew Milgate die pas enkele maanden deel uitmaakt van het team.

Berghuis blijft aan het roer van de strategie en hij is zeer ervaren; al zijn hele carrière is hij werkzaam bij Kempen, eerst vanaf 1999 als aandelenanalist en vanaf 2008 als portefeuillebeheerder bij Kempen Orange. Daar leerde hij het vak onder de hoede van de illustere Joop Witteveen, net als Van Dijk. Vervolgens ontwikkelde Berghuis zelf de Global Small-Cap strategie die in 2014 werd gelanceerd. Van Dijk is vanuit het small-cap team ook nauw betrokken, dus diens vertrek is een gevoelig verlies voor beide strategieën.

Vanaf nu zullen Berghuis en Milgate samen de sectoren financlais, healthcare en semiconductors volgen en daaraast en beroep doen op leden van andere teams binnen Kempen, in het bijzonder de teams voor dividend- en waarde-beleggen. De gevolgen van het vertrek van het viertal zijn voor Kempen Global Small-Cap dus een stuk serieuzer dan voor Kempen Orange.

Analist Van Genderen kent Kempen Global Small-Cap na herbeoordeling een Neutral-rating toe waar dat voorheen een Morningstar Analyst Rating van Silver was. 

Kempen is voornemens om de opengevallen posities allevier in te vullen met bij voorkeur ervaren kandidaten. Inmiddels is voor het Global Small-Cap team al een vervanging gevonden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten