Nieuwe ratingwijzigingen: re-ratings en downgrades

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer een flink aantal fondsen herbeoordeeld. In dit overzicht krijgt u de downgrades van Morningstar Medalist Ratings en de re-ratings van beleggingsfondsen na een periode Under Review.

Robert van den Oever 31 mei, 2023 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar analyst ratings

Downgrades

 

Capital Group Global Allocation Fund - van Gold naar Silver

Thomas de Fauw

Dit fonds maakt indruk met een ervaren beheerteam, een bewezen bottom-up georiënteerde multi-manager aanpak en een fondshuis dat zijn eindbeleggers uitzonderlijk goed bedient. Op dit fonds hebben we een van de hoogste overtuigingen binnen de Morningstar Categorie USD Moderate Allocation. De pijlerratings op dit fonds blijven weliswaar gehandhaafd, maar begwegingen bij concurrenten binnen deze categorie leiden tot een downgrade van de Morningstar Medalist Rating van Gold (de hoogst haalbare) naar Silver.

 

 

iShares MSCI Emerging Markets SRI ETF - van Bronze naar Neutral

Monika Calay

Deze ETF biedt een gescreende portefeuille van opkomende markten aandelen uit het bredere universum van de MSCI Emerging Markets Index. Deze strategie is ontworpen om achterblijvers op ESG-gebied uit te sluiten, zoals CO2-uitstoot en wapens. Daartoe gebruikt de ETF een best-in-class selectie aanpak. In opkomende markten leiden strikte ESG criteria al snel tot concentratierisico op aandelen- en landenniveau. Bijvoorbeeld, deze duurzame strategie omvat 180 aandelen, terwijl de niet-duurzame conventionele variant bijna 1.400 aandelen telt en bovendien China heeft onderwogen ten opzichte van de benchmark.

Om diversificatie te behouden, zijn individuele posities gemaximeerd op 5%. Voor beleggers die duurzame blootsteling zoeken aan opkomende markten, is deze ETF een passende keus en de lage kosten ondersteunen het rendement op de lange termijn. Echter, deze duurzame variant is beduidend minder gediversifieerd dan conventionele strategieën. Daarom gaat de Morningstar Medalist rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

 

Re-rated fondsen na Under Review

 

Kempen Global Small-Cap BN - Neutral

Ronald van Genderen

Met het vertrek van Maarten Vankan, Chris Kaashoek en Luuk Jagtenberg verliest de strategie een ervaren driemanschap van portefeuillebeheerders. De ervaren hoofdbeheerder Jan Willem Berghuis blijft aan het roer. Hij is al zijn hele carrière bij het fondshuis, waar hij begon als aandelenanalist in 1999, voordat hij in 2008 overstapte naar een portefeuillebeheerfunctie bij het Nederlandse small-cap fonds Kempen Orange. Daar werkte hij samen met de in hoog aanzien staande small-cap belegger Joop Witteveen, en deze ervaring legde de basis voor deze strategie.

Berghuis blijft de steun behouden van Drew Milgate, die in januari 2023 bij het team kwam na het afronden van een afstudeerprogramma bij het fondshuis. Kempen wil alle functies invullen en maakte de eerste vervanger al bekend kort nadat het vertrek van de drie was aangekondigd. Het zal echter tijd kosten voordat Berghuis een samenhangend team vormt zoals hij eerder had. Het valt nog te bezien of de nieuwe leden van hetzelfde kaliber zullen zijn als degenen die zijn vertrokken en hoe relevant hun achtergrond is voor het beheer van deze wereldwijde portefeuille.

Het vertrek van drie ervaren portefeuillemanagers is een fors verlies voor deze strategie. Hoewel de hoofdbeheerder en de robuuste en goed gestructureerde fundamentele bottom-upbenadering behouden blijven, heeft het vertrek een grote invloed op onze overtuiging op deze strategie. Nadat we deze Under Review habben geplaatst, hebben we nu de Morningstar Medalist Rating opnieuw toegekend en wel op Neutral.

 

Kempen Orange Fund - Bronze

Ronald van Genderen

De vertrokken co-manager Michiel van Dijk die het fondshuis per 1 mei 2023 heeft verlaten, samen met drie leden van het wereldwijde small-cap team, speelde een belangrijke rol bij deze strategie gezien zijn lange dienstverband en sterke expertise op de Nederlandse small-cap markt. Hij was ook verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van alle portefeuilleposities, die onder de drie overgebleven teamleden zullen worden verdeeld totdat er een vervanger is gevonden.

Het overblijvende team bestaat nog steeds uit een hechte groep capabele beleggers. Erwin Dut en Sander van Oort kwamen beiden in 2018 bij het team en hoewel ze minder ervaring hebben als portefeuillebeheerder dan Van Dijk, hebben ze een uitgebreide achtergrond als aandelenanalist in voornamelijk Nederlandse aandelen en dan ook nog vooral binnen Kempen.

Ondertussen is Ingmar Schaeffer, een ervaren Europese mid- en small-capbelegger, in februari 2019 is toegetreden. De sterke beleggingsaanpak van deze strategie zal onaangetast blijven na het vertrek van Van Dijk, maar dat leidt uiteraard wel tot enige voorzichtigheid bij de uitvoering van het proces die tot dusver eersteklas is geweest. Van Dijk was de manager met de langste staat van dienst op deze strategie, het meest vertrouwd met de aanpak en het enige teamlid dat rechtstreeks is begeleid door Joop Witteveen, de grondlegger van de aanpak.

Het vertrek van de langstzittende manager van deze strategie en voorzichtigheid over de effectiviteit van de implementatie van de bewezen fundamentele bottom-up benadering van de strategie leiden tot een verlaging van de Morningstar Medalist Rating naar Bronze; het fonds had een Gold rating voordat het Under Review werd geplaatst.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten