Hoe vind je de juiste actieve fondsbeheerder?

VIDEO - Hoe lastig is de keuze tussen actief en passief beheerde fondsen, als actieve fondsen er steeds maar weer niet in slagen om passief te verslaan? Moeten we dan massaal richting passief met ons belegd vermogen? Misschien niet, want dan kan vervelende gevolgen hebben, zo legt Jose Garcia-Zarate, Morningstar's expert in passief beleggen, uit in deze video.

Johanna Englundh 05 juni, 2023 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Welkom bij Morningstar. Passieve fondsen blijven assets van over de hele wereld aantrekken en hun wereldmarktaandeel is opgelopen naar38% per eind 2022. Als u een loyaal gebruiker van Morningstar bent, dan heeft u waarschijnlijk gezien dat we de prestaties van fondsbeheerders regelmatig meten en dat actieve beheerders er keer op keer niet in slagen om indruk te maken als groep. Moeten we dan maar al ons vermogen in passieve fondsen stoppen? Misschien niet.

Jose Garcia-Zarate, Associate Director for Passive Strategies Research bij Morningstar, wat denk jij over deze aanname dat als actieve managers steeds meer teleurstellen en hun passieve peers niet kunnen verslaan op de lange termijn, moeten beleggers dan maar alleen in passieve indexfondsen beleggen?

Jose Garcia-Zarate: Er zijn verschillende redenen die de toenemende populariteit van passieve fondsen verklaren en lage beheerkosten is waarschijnlijk de belangrijkste. Het succes van passief beleggen is voor een groot deel gebaseerd op het falen van actieve beheerders om hun beloften na te komen. Dus vanuit dat perspectief is het begrijpelijk dat veel beleggers passieve fondsen als de standaard beleggingsoptie zouden zien.

De vraag is nu: betekent dit dat we moeten opgeven om zelfs maar te proberen een succesvolle actieve manager te vinden? En ik denk dat het antwoord nee is. In elke beleggingscategorie is altijd ruimte om waarde toe te voegen. Het kan een uitdaging zijn om die beleggingen te vinden, maar dat is de realiteit.

JE: Oké, dus laten we zeggen dat deze interesse blijft evolueren en dat er meer geld blijft stromen naar passieve fondsen en dan eindigen we met een markt die alleen consistent is met passieve indexfondsen. Waartoe zou dat kunnen leiden?

JGZ: Mijn eerste gedachte was dat het vreselijk saai zou zijn, maar dat is een soort grap. Het serieuzere aspect is dat het kan leiden tot ernstige inefficiënties. En ik denk alleen al aan de constructie van de markt. Ik bedoel, er bestaat de misvatting dat passieve fondsen indexen volgen en dat indexen statische wezens zijn die nooit veranderen. Maar dat is niet waar. Indexen kunnen van samenstelling verschillen en zijn eigenlijk samengesteld op basis van de beslissingen die wij als individuen nemen over bepaalde bedrijven of in bepaalde landen. In zekere zin kan een passief fonds dus niet echt werken zonder de activiteit van individuele beleggers. Je zou de aard ervan ontkennen en in feite het mechanisme van indexering aantasten.

JE: Oké, heb je tijdens je jarenlange onderzoek naar de markt specifieke gebieden of markten ontdekt waar actieve managers succesvoller zijn dan in andere?

JGZ: Zoals je al noemde, we doen onderzoek onder de titel Active/Passive Barometer, waarin we de succespercentages van actieve managers meten ten opzichte van hun passieve collega's binnen Morningstar-categorieën. Deze slagingspercentages variëren om verschillende redenen, maar er zijn enkele belangrijke leidende principes. Dus bijvoorbeeld in zeer liquide en efficiënte markten zal de ruimte voor actieve managers om waarde toe te voegen kleiner zijn. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaanse large-cap aandelen.

Daarentegen hebben actieve beheerders mogelijk meer ruimte om kansen te vinden in markten waar liquiditeitsbeperkingen zijn, waar informatie verkrijgen een uitdaging kan zijn, of zelfs markten waar liquiditeit niet zo'n groot probleem is, maar die worden gedomineerd door een specifieke groep bedrijven of een specifieke economische sector.

JE: Heb je ideeën over wat actieve managers zouden kunnen doen om te concurreren met deze toenemende interesse in indexfondsen?

JGZ: Wel, een strakke controle houden op de kosten zou een goede manier zijn om mee te beginnen; niet te veel beloven zou een andere kunnen zijn. Een succesvolle actieve manier is er waarschijnlijk een die zich er terdege van bewust is dat ze kunnen mislukken en dat er periodes van ondermaatse prestaties op korte termijn zullen zijn, en dit moet goed worden uitgelegd aan beleggers.

JE: En voor mij als belegger; wat kan ik doen om er zeker van te zijn dat ik de juiste actieve beheerder kies?

JGZ: Nou, dat is de belangrijkste uitdaging. Het is een moeilijke kwestie. Dus ik zou zeggen dat je niet zonder grondige due diligence en educatie kan. Maar ik begrijp wel dat niet iedereen het vermogen of de middelen heeft om bijvoorbeeld grondige due diligence uit te voeren. En dit is waar bedrijven als Morningstar goed van pas komen. Ik bedoel, we hebben een toegewijd team van zeer ervaren analisten wier kernmissie het is om die fondsmanagers te identificeren die u kunnen helpen bij uw langetermijnbeleggingstraject.

JE: Heel interessant. Dank je wel, Jose, dat je vandaag bij ons was. tot de volgende keer, ik ben Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten