Volg de trend naar diversificatie

Obligatiefondsen maakten hun rol als veilige haven vorig jaar niet waar, maar systematische trend strategieën deden dat wel. Ondanks hun goede prestaties en lage correlatie tot traditionele activa, zijn ze niet populair onder Europese beleggers.

Thomas De Fauw 27 juni, 2023 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Op de lange termijn zijn aandelen een goede belegging, maar volatiliteit en scherpe correcties kunnen zelfs doorwinterde beleggers ertoe aanzetten aandelen op het verkeerde moment te verlaten. De meeste effectieve manier om het beleggingsrisico te verminderen is nog steeds door een conservatievere assetallocatie te hanteren. Traditioneel wordt hier een afweging tussen aandelen en obligaties gemaakt. Die laatste bieden vaak, maar niet altijd, de gewenste bescherming.

Alternatieve activa worden steeds vaker naar voren geschoven als aanvullende bouwstenen binnen een traditionele portefeuille. De grootste reden hiervoor is dat ze mogelijk rendementen kunnen inbrengen die weinig verband houden met zowel aandelen als obligaties. Om dit te bereiken, gebruiken alternatieve fondsen een grote verscheidenheid aan soms complexe strategieën.

Een voorbeeld hiervan zijn zogenaamde systematische trend strategieën. Deze fondsen gebruiken een systematisch proces, waarbij modellen prijstrends in markten trachten te identificeren, met de verwachting dat opwaartse markten kunnen blijven stijgen en neerwaartse markten zullen blijven dalen. Deze ‘momentum’ aanpak wordt vaak binnen verschillende liquide termijnmarkten toegepast, waaronder aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen. Deze producten doen het vooral goed wanneer er duidelijke, sterke bewegingen in de markten zijn, zoals vorig jaar in de US dollar en grondstoffen (omhoog) of staatsobligaties (omlaag).

 

Diversificatievoordelen

De aantrekkingskracht van het trend volgen zit vooral in de diversificatievoordelen die een allocatie kan brengen. Over de laatste 20 jaar, bedroeg de correlatie van de systematic trend USD Morningstar categorie slechts 0,03 met de MSCI World index en 0,09 met de Bloomberg Global Aggregate index, proxies voor respectievelijk wereldwijde aandelen en obligaties. De SG Trend index, een graadmeter voor grotere trend traders, bevestigt de quasi nul correlatie met de twee traditionele activaklassen.

Dit is natuurlijk vooral handig in crisissituaties waar systematische trend fondsen een negatieve correlatie laat zien. Fondsen binnen de hierboven genoemde categorie sloten 2022 af met een winst van bijna 22 procent in euro terwijl de MSCI World index 12,8 procent in het rood dook. Ook tijdens de dotcom en grote financiële crisis, twee eerdere lange berenmarkten, deed systematische trend het telkens beter.

column Tdf 1

Over de langere termijn bleek een 10% allocatie naar de SG Trend index (ten koste van wereldwijde aandelen), het risicoprofiel van een agressieve 75% MSCI World index/ 25% Bloomberg Global Aggregate Euro Hedged allocatieportefeuille te verbeteren zonder daarvoor rendement in te leveren. Tussen 2001 en eind mei 2023 bedroeg het jaarlijks gemiddelde rendement voor een 65% MSCI World index/ 10% SG Trend index/ 25% Bloomberg Global Aggregate Euro Hedged portefeuille immer 5,2 procent ten opzichte van 4,8 procent voor de 75/25 portefeuille in euro.

Door de lagere volatiliteit, doet de 65/10/25 portefeuille het met een Sharpe ratio van 0,45 ook beter dan de 0,37 voor de 75/25. Over de laatste 10 jaar lag het jaarlijks gemiddelde rendement voor beide rond de 8,1 procent.

column Tdf 2

 

Te simpel om waar te zijn?

Op het eerste zicht is trend volgen een verstandige en opmerkelijk eenvoudige strategie. Koop iets dat omhoog gaat en verkoop activa die naar beneden bewegen. Maar in efficiëntere markten is dat simpeler gezegd dan gedaan. Daarom voeren fondsbeheerders hun strategie uit op vaak meer dan 100 verschillende liquide markten en maken ze gebruik van algoritmes.

Ondanks de lage correlaties met traditionele activaklassen blijft deze strategie impopulair onder Europese beleggers. Alternatieve fondsen hebben een totaal van 221 miljard euro onder beheer, maar daarvan is slechts 10,1 miljard euro afkomstig van systematische trendfondsen. Een mogelijke oorzaak is dat modellen en computers beleggers afschrikken of misschien klinkt iets kopen omdat het omhoog gaat eenvoudigweg te simpel. Het feit dat tijdens de periode 2009-2021 de SG Trend index slechts 60,5 procent steeg (3,7 procent op jaarbasis), terwijl de MSCI World index een totale winst van 454 procent (14,1 procent op jaarbasis) kon voorleggen, speelt vermoedelijk ook een belangrijke rol.

 

Voorbeelden van fondsen

AQR Managed Futures UCITS en Aspect Core UCITS zijn twee fondsen die door onze manager research analisten gevolgd worden en beschikbaar zijn voor Nederlandse beleggers.

AQR, de afkorting voor Applied Quantitative Research, is een fondshuis dat bekend is om haar alternatieve beleggingsstrategieën. AQR biedt klanten onder meer de AQR Managed Futures strategie aan en die krijgt van Morningstar analisten een Neutral rating. In de kern koopt dit fonds activa met stijgende prijzen en gaat het short activa met dalende prijzen, wat winst zou moeten opleveren in zowel stijgende en dalende markten.

Echter, risicobeheerbeslissingen die zijn ontworpen om beleggers een stabielere rit te bieden, hebben het potentieel van de strategie enigszins beperkt. Het academisch werk van deze groep onderzoekers wordt ook toegepast binnen andere AQR strategieën, waaronder AQR Global Risk Parity UCITS, een mixfonds die van Morningstar analisten een Bronze rating krijgt.

Aspect Core UCITS profiteert van een topteam dat zich toelegt op onderzoek en een bedrijf met tientallen jaren ervaring in trendvolgende strategieën. De relatief lage kosten van het fonds zijn een bonus en het fonds krijgt van Morningstar analisten een Bronze rating. Deze strategie probeert prijsbewegingen van twee tot drie maanden te exploiteren, zowel long als short in meer dan 150 termijnmarkten.

Het proces is kwantitatief van aard en bestaat uit meerdere stappen, van het detecteren van trendsignalen tot het samenstellen van de portefeuille en risicobeheer. We denken dat de rigoureuze en beproefde onderzoeksmethode van het team een concurrentievoordeel vormt. Dit fonds is met een knal van start gegaan in juli 2021, want het liet in z’n eerste jaar een rendement van 42 procent optekenen voor de A USD Acc fondsklasse. Echter, beleggers moeten weten dat trendmodellen gevoelig zijn voor marktomslagpunten. Zoals besproken kan dit tot frustraties leiden aangezien winsten kunnen verdampen totdat nieuwe trends worden gevormd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten