Omzet- en ordergroei voor ASML in tweede kwartaal

Chipmachinebouwer ASML heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet en méér nieuwe orders geboekt dan in het eerste kwartaal. Het Veldhovense technologiebedrijf verhoogt de omzetverwachting voor heel 2023 van 25% groei naar een groei van 30%.

Robert van den Oever 19 juli, 2023 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

Chipmachinebouwer ASML (ASML) stijgt woensdagochtend op de Amsterdamse beurs na tweedekwartaalcijfers die uitkomen aan de bovenkant van de verwachtingen. In de eerste uren van de handel won het aandeel zo'n 1,5% op €674, maar in de loop van de ochtend dook de koers licht in de min, om vervolgens nipt in het groen verder te gaan.

Met name de nieuwe orders waren boven verwachting: er kwam voor €4,5 miljard aan nieuwe bestellingen binnen tegen 3,8 miljard in het eerste kwartaal. Van die 4,5 miljard is 1,6 miljard voor de nieuwste generatie Extreme Ultra Violet (EUV) chipmachines. Het totale orderboek omvat per eind tweede kwartaal €38 miljard.

De omzet in het tweede kwartaal bedroeg €6,9 miljard en de nettowinst €1,9 miljard. Voor het derde kwartaal zal de omzet volgens ASML tussen €6,5 en 7 miljard uitkomen. Voor heel 2023 gaat ASML uit van 30% omzetgroei en dat is een hoger cijfer dan de 25% die het eerder bij de eerstekwartaalcijfers en tijdens zijn Capital Markets Day communiceerde. De winstmarge zal iets hoger uitkomen dan die over 2022.

Een niet onbelangrijk deel van de omzet komt nog altijd van DUV-machines, een iets oudere generatie van de chiptechnologie die in veel industrieën wordt toegepast. Juist deze DUV machines hadden een sterke omzet en dat heeft volgens ASML-CEO Peter Wennink geholpen om door het onzekere macro-economische klimaat voor de korte termijn heen te manoeuvreren. Klanten in diverse marktsegmenten zijn volgens hem vanwege die onzekerheden momenteel voorzichtig, wat heeft geleid tot uitstel van orders. Voor 2024 verwacht Wennink een voorzichtig economisch herstel, maar wil daar geen cijfers aan verbinden.

 

De kwestie China

Wennink noemt in zijn toelichting specifiek China. De afgelopen twee jaar was China afwachtend wegens onduidelijkheid over regelgeving. ASML heeft te maken met regelgeving vanuit de politiek. Vanaf september gaat een exportverbod gelden voor bepaalde DUV technologieën richting China. Eerder was de meest geavanceerde EUV technologie al verboden.

China heeft intussen wel nieuwe chipfabrieken gebouwd die oudere technologieën gaan gebruiken en daar kan ASML nog wel aan leveren. Wennink verwacht geen negatief effect van de genoemde exportverboden.

Morningstar hanteert een Wide Moat rating en een Fair Value van €700 voor ASML. De Veldhovense chipmachinefabrikant is met afstand wereldmarktleider in chipmachines en heeft een technologische voorsprong die concurrenten niet kunnen evenaren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten