Dit zijn de best presterende opkomende markten aandelenfondsen

Opkomende markten zijn voor veel beleggers misschien onbekend terrein, dus dan is een gespecialiseerd beleggingsfonds een goede manier om die markten te betreden. Morningstar zet de 10 best presterende fondsen op een rij in de categorie wereldwijde opkomende markten aandelen. De toppers bewijzen dat risico nemen loont, mits je het goed aanpakt.

Robert van den Oever 07 september, 2023 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Deze week staat bij Morningstar in het teken van opkomende markten en dan wil iedere belegger natuurlijk weten welke beleggingsfondsen het best presteren in dat segment. Daarom kijken we naar de Morningstar Categorie Global Emerging Markets Equity en nemen we de fondsen die een Morningstar Medalist Rating van Gold, Silver of Bronze dragen.

Onderstaande tabel geeft de beleggingsfondsen in die categorie weer met het hoogste rendement, gerangschikt naar rendement year-to-date, dus vanaf het begin van 2023 tot nu.

Koploper Brandes Emerging Markets Value heeft een aanpak die gedurfder is dan die van de meeste concurrenten in zijn categorie. De portefeuille is onderwogen in kwaliteitsaandelen en kiest voor yield, dus bedrijvgen die een hogere financiële leverage en een lagere winstgevend kennen en bedrijven die een hoog dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen. Dat loont, niet alleen gezien het rendement dit jaar, maar ook dat over 1 jaar en over 3 jaar.

De beleggingsaanpak van deze strategie is gebaseerd op diepe waarde en uitgebreide analyse van factoren om de juiste bedrijven te selecteren die potentieel hebben. Dat blijkt uit het feit dat de momentum-factor een sterke weging heeft in de portefeuille.

De aanpak van nummer twee, het GQG Partners Emerging Markets Equity Fund, is eveneens onconventioneel. Hoofdbeheerder Rajiv Jain wist sinds oprichting per januari 2017 tot en met nu steevast de benchmark, de MSCI Emerging Markets Index, te verslaan. Zijn prioriteit is het beperken van verliezen en daar is hij in geslaagd, want hij pakte 85% van de verliezen in de index mee, en de categorie boekte gemiddeld een verlies van 104%.

Jain is bereid om risico's te nemen en neemt sterk overwogen posities in sectoren of landen in als hij daar kansen ziet op basis van fundamentals. Deze tegendraadse benadering kan weleens verkeerd uitpakken; een voorbeeld is zijn weging van Rusland die begin 2022 16% was tegen 3,5% voor de index. Toen de toenemende dreging van Rusland duidelijk werd, aarzelde Jain niet om nog vóór de invasie zijn positie af te bouwen.

Dat risico nemen wat oplevert, bewijst ook nummer drie Artisan Emerging Markets, want deze portefeuille is significant overwogen in blootstelling aan volatiliteit in vergelijking met zijn categoriegenoten. De beheerders bewijzen hun deskundigheid door hun risico-allocatie en indrukwekkende risico-gecorrigeerde rendementen.

De strategie neigt meer naar kleinere bedrijven met een hoge groei dan het categoriegemiddelde. De volatiliteit die de portefeuille kenmerkt, betekent dat aandelen sneller stijgen en dalen dan gemiddeld en dus tijdens bull-markten bovengemiddeld kunnen stijgen en dat is precies wat de beheerders hebben weten te bewerkstelligen, getuige hun rendement.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten