Zorgen over Alibaba na verrassende managementwissel

Alibaba voert een opmerkelijke managementwisseling door. Daarmee wordt de scheiding tussen de cloud-divisie en de groep teniet gedaan. Dat leidt bij Morningstar tot zorgen over de corporate governance en over het tempo waarmee Alibaba verborgen waarde van zijn bedrijfsonderdelen kan ontsluiten.

Kate Lin 12 september, 2023 | 11:16
Facebook Twitter LinkedIn

Alibaba

In een onverwachte wisseling is Daniel Zhang van Alibaba's Cloud Intelligence Group aan de kant geschoven. Eddie Wu, die in juni de rol van CEO van Alibaba Group (BABA) op zich nam, zal Zhang opvolgen als voorzitter en CEO van de Alibaba Cloud Intelligence Group.

Deze stap volgt enkele maanden nadat Alibaba Group zijn historische herstructureringsplan aankondigde om zichzelf op te splitsen in zes business units. Toen stelde de e-commerce reus Zhang aan als CEO en voorzitter van de Alibaba Cloud Intelligence Group. Voordat Zhang in juni deze rol op zich nam, was hij uitvoerend voorzitter en CEO van Alibaba Group.

Morningstar-analist Chelsey Tam zegt: "Dit is verrassend aangezien Zhang in juni ontslag nam bij Alibaba als voorzitter en CEO, terwijl hij de functies van voorzitter en CEO van Alibaba Cloud behield. We denken dat deze nieuwste wissel niet al in juni gepland was. Er zijn zorgen over meningsverschillen tussen de partners van Alibaba.” Tam handhaaft haar bestaande prognoses en haar Fair Value schatting voor Alibaba, maar zegt wel “gemengde gedachten heeft over dit nieuws” te hebben.

 

Alibaba’s plan voor IPO en waarde-opbouw

Er werd aangenomen dat de initiële benoeming in lijn was met de verwachting dat Alibaba zijn cloud-divisie de komende twaalf maanden zou afsplitsen via uitkeringen aan aandeelhouders door middel van stockdividenden. De herbenoeming van Zhang leek te passen in het strategische plan voor de cloud-divisie om zich te concentreren op het aanjagen van de vertragende inkomsten uit cloud-diensten, het benutten van kansen met generatieve kunstmatige intelligentie en het voorbereiden van een beursgang, ofwel initial public offering (lPO), van de cloud-divisie als apart bedrijf.

Tam beschouwde het scheiden van het management van Alibaba Group en zijn cloud-unit ook als een verbetering van de corporate governance, ofwel goed ondernemingsbestuur: “We benadrukten dat de grotere onafhankelijkheid van Alibaba Cloud van de Alibaba Group zou helpen om klanten te winnen van bedrijven die nu concurreren met de bedrijven binnen de Alibaba Group. Het zou de Cloud Intelligence Group positioneren als een neutrale cloudserviceprovider die bijvoorbeeld om concurrentieredenen klantgegevens niet met Alibaba Group zou delen.”

 

Zorgen over corporate governance nog niet voorbij

Nu Zhang het bedrijf verlaat, is het onwaarschijnlijk dat deze beoogde positieve veranderingen bij Alibaba werkelijkheid zullen worden, meent Tam: “In juni geloofden we nog dat afzonderlijke CEO’s die de leiding hebben over Alibaba Group en Alibaba Cloud meerdere voordelen zou hebben, maar dat geldt niet langer met deze nieuwste managementwisseling.”

De scheiding tussen het management van de holding en dat van de clouddochter is ongedaan gemaakt – Wu zal toezicht houden op Alibaba Group als CEO én op Alibaba Cloud als voorzitter en CEO. Tam voegt hieraan toe: “Gezien het feit dat de CEO-rol van Alibaba en Alibaba Cloud opnieuw door dezelfde persoon zal worden vervuld, in plaats van door verschillende leiders zoals voorheen, denken we dat dit tot zorgen op het gebied van corporate governance zou kunnen leiden. Potentiële klanten van Alibaba Cloud kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken over het delen van hun gegevens met Alibaba.”

 

Eddie Wu neemt over; Zhang naar techfonds

Tegelijkertijd maakt Tam zich niet al te veel zorgen over het vertrek van Zhang: “Alibaba had onder de vorige leiding van Daniel Zhang geen solide trackrecord. Het bedrijf kon bijvoorbeeld niet voorkomen dat PDD Holdings Taobao Tmall inhaalde als het grootste Chinese e-commerceplatform, gemeten naar aantal klanten die op het platform transacties uitvoeren. Daarom is zijn vertrek niet per se negatief voor Alibaba Cloud."

Tam prijst de sterkere technologische achtergrond van Wu, aangezien hij Chief Technology Officer was bij zowel Alipay als Taobao en een durfkapitalist die investeerde in technologiebedrijven. “Deze ervaring zou hem een beter inzicht moeten geven in de cloudbusiness, vergeleken met Zhang, wiens oorspronkelijke achtergrond in financiën en boekhouding lag.”

Na Zhangs vertrek heeft Alibaba plannen om 1 miljard dollar aan kapitaal te injecteren in een toekomstig technologiefonds dat is opgericht door Zhang en dat bedoeld is om Alibaba te helpen zijn ecosysteem te verbeteren.

 

Onenigheid tussen partners

Tam houdt de ontwikkelingen in de gaten. Als de dubbele rol van Wu iets voor de lange termijn zal blijken te zijn, dan zal Tam haar calculaties over Alibaba moeten aanpassen om de kleinere kans te weerspiegelen dat de cloudactiviteiten van Alibaba het kunnen winnen van de concurrentie. Voorlopig zijn er geen tekenen of officiële verklaringen die erop wijzen dat Alibaba Group een nieuwe herziening van de organisatiestructuur of wijzigingen in het IPO-plan voor de cloudactiviteiten zal initiëren.

De huidige schattingen van de reële waarde van Morningstar voor Alibaba Group bedragen HK$ 124 voor de notering in Hong Kong en US$ 128 voor de ADR-notering. Het aandeel krijgt een waardering van 4 sterren en noteeert met een korting van ongeveer 30%.

Ondanks de diepe onderwaardering denkt Tam dat de koersontwikkeling op de korte termijn gematigd zal zijn, “aangezien het tempo waarmee de waarde van Alibaba wordt ontsloten via potentiële beursgangen van zijn verschillende bedrijfsonderdelen vertraging kan oplopen. Bijvoorbeeld de beursgang van Freshippo is uitgesteld vanwege de lage waarderingen in de markt momenteel."

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Kate Lin

Kate Lin  is data journalist bij Morningstar Asia in Hong Kong

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten