3 aandelen voor de klimaattransitie

VIDEO - Fondsbeheerder Andrea Carzana van Aviva's klimaatfonds legt uit hoe industriële gassen, mijnbouw-appatuur en gewasbescherming relevant zijn voor ESG-beleggers. Want bedrijven in die 3 activiteiten zijn zijn favorieten voor de klimaattransitie.

Sunniva Kolostyak 09 oktober, 2023 | 13:15
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. Il ben vandaag in de studio met Andrea Carzana, co-beheerder van het Aviva Climate Transition Global Equity Fund en hij geeft zijn drie stock picks voor de klimaattransitie.

Andrea, laten we meteen beginnen. Wat is je eerste aandeel?

Andrea Carzana: Het eerste aandeel is Linde (LIN), dat is een bedrijf in industriële gassen. Dergelijke gassen vormen een interessant segment. het is een markt die zeer geconsolideerd is. De top vier spelers zijn goed voor 80% van de markt, terwijl die een decennium geleden nog veel meer gefragmenteerd was. Deze markt zal naar verwachting zo'n 7 à 7,5% per jaar groeien tot 2030 en dat is flink hoger dan de BBP-groei van veel markten.

Interessant aan Linde is dat het in zeer veel eindmarkten actief is. Als je erover nadenkt, heb je voor alles industriële gassen nodig; om voedsel te produceren, halfgeleiders te produceren en zuurstof voor ziekenhuizen. Ze zijn dus zeer goed gediversifieerd. De sleutel bij Linde is de enorme focus op productiviteit en kosten. Dit is de reden waarom het bedrijf veel meer is: het rendementsprofiel van het bedrijf is veel hoger dan dat van de concurrentie en in een bedrijf dat het rendementsprofiel blijft verbeteren vanwege zijn sterke focus op productiviteit.

De laatste tijd dragen de Inflation Reduction Act en de decarbonisatietrend echt bij aan het succesverhaal van het bedrijf, vooral in Noord-Amerika, dankzij de Inflation Reduction Act, en dit is iets dat het bedrijf de komende tien jaar zal helpen. Wat interessant is, is dat zelfs bij dit soort projecten het bedrijf de neiging heeft om een rendement te genereren dat in de dubbele cijfers ligt na belastingen zonder hefboomwerking, wat ons vertelt dat het rendementsprofiel van het bedrijf de komende tien jaar of langer zal blijven verbeteren. vanwege deze rendementskenmerken. Over het geheel genomen denken wij dus dat Linde het beste bedrijf is in een aantrekkelijke eindmarkt met sterke kansen en structurele groeimogelijkheden.

Kolostyak: Wat is je tweede aandeel?

Carzana: Het tweede aandeel is Epiroc (EPI A), een Zweeds bedrijf dat equipment voor de mijnbouw produceert. Interessant is dat - in tegenstelling to mijnbouw aan de oppervalkte - de industrie voor ondergrondse mijnbouw veel meer geconsolideerd is. Er zijn maar twee spelers: Epiroc en Sandvik. Er is ook nog Caterpillar dat met afstand op de derde plek staat. De reden waarom het zo geconsolideerd is, is omdat het ontzettend moeiljk is om in een ondergrondse mijn te werken. Dus de apparatuur die de mijnbouwbedrijven kopen, moet wel van extreem hoge kwaliteit zijn. dus kwaliteit is veel belangrijker dan prijs.

Waarom is ondergrondse mijnbouw belangrijk? Omdat koper, het belangrijkste product dat we nodig hebben voor elektrificatie, in een hard gesteente zit dat zich onder de grond bevindt. En dus merken mijnbouwbedrijven dat ze meer koper moeten winnen op een CO2-vrije manier. Een van de belangrijkste producten van Epiroc is hun ondergrondse mijnbouwtruck, die ze tot voor kort met een verbrandingsmotor uitrustten, maar nu bieden zowel Epiroc als Sandvik elektrische ondergrondse trucks aan. Dit is erg interessant, niet alleen omdat een mijnbouwbedrijf zijn uitstoot kan terugdringen, maar ook geld kan besparen. Een grote bedrijfskostenpost voor mijnbouwbedrijven is ventilatie, want natuurlijk heb je dat nodig als je met dieseltrucks rijdt en dat is meestal nog het geval. Ik heb zelf een mijn bezocht;  het is daar ongelooflijk heet en de omstandigheden zijn niet prettig. Elektrisch aangedreven trucks maken de omstandigheden voor werknemers dus veel eenvoudiger en stelt mijnbouwbedrijven in staat veel geld te besparen.

Het is nog steeds een klein deel van hun business. Maar als je naar het orderprofiel voor deze EV-truck kijkt, is dat waar alle mijnbouwbedrijven in investeren. Het bedrijf streeft er dus naar om gedurende de cyclus met 8% per jaar te groeien. Wij denken dat dit kan versnellen. De investeringsniveaus die we van mijnbouwbedrijven horen is zeer positief, zeer, zeer goed. Over het geheel genomen denken we dus dat dit een bedrijf van zeer hoge kwaliteit is, waarvan we verwachten dat het mooi en gestaag zal blijven groeien.

Kolostyak: Ja, niet veel mensen zullen verwacht hebben dat mijnbouw in een klimaattransitiefonds zit. Waar gaan we heen voor je derde aandeel?

Carzana: Het derde aandeel is er ook een die controversieel zou kunnen zijn, en het is Rentokil (RTO). Het is een ongediertebestrijdingsbedrijf. Wat is hier de redenering over het klimaat? We weten dat stijgende temperaturen het broedseizoen voor ongedierte langer maken. En dus, als we over oplossingen nadenken, is het niet alleen een oplossing om de gevolgen te verzachten, maar het is ook een aanpassingsoplossing, en dit is eigenlijk wat Rentokil biedt, zoals een oplossing om zich aan te passen aan de stijgende temperatuur. Interessant is dat het bedrijf dit weet te vertalen in een sterker financieel profiel. We verwachten dat de groei, vooral in Noord-Amerika en India – misschien wereldwijd, maar Noord-Amerika is een groot deel van hun markt – de groei zal versnellen als gevolg van de klimaatverandering. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar we beginnen de eerste signalen hiervan te zien. Het is een markt die zeer gefragmenteerd is, maar Rentokil is een van de beste bedrijven in deze geconsolideerde markt geweest.

Het verhaal hier is dus heel eenvoudig. Het is een bedrijf dat de markt blijft consolideren, de dichtheid en het schaaleffect creëert dat hen helpt hun winstgevendheid te verbeteren terwijl de markt groeit. De markt groeit rond het midden van de eencijferige cijfers. Het bedrijf wil de markt ontgroeien. Dit is dus opnieuw een voorbeeld van een bedrijf dat zich in een structureel groeiende markt bevindt, waar de klimaatverandering ervoor zorgt dat de markt nog sneller groeit en hun vermogen om te consolideren hen in staat zal stellen een nog sterkere winst te genereren dan de voorgaande jaren.

Kolostyak: Heel interessant. Dank je wel dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten