Zo belegde ik een mooie vakantiereis bij elkaar

Beleggen voor een specifiek doel op de korte termijn; dat is doorgaans niet wat Morningstar propageert. Maar Morningstar's Zweedse editor Johanna Englundh stapte bewust af van haar risico-averse denkwijze en ging beleggen om een bijzondere reis te kunnen betalen. Dat was zeer de moeite waard, zo blijkt uit Johanna's verhaal.

Johanna Englundh 07 november, 2023 | 0:46
Facebook Twitter LinkedIn

The author

Mijn tweelingzus en ik worden deze maand 30 jaar en om dit te vieren besloten we te gaan reizen. We hadden het plan opgevat om de aandelenmarkten ons laten helpen om dit te betalen. Daartoe begonnen we met een drie jaar durend beleggingstraject dat mij dwong een aantal diepgewortelde principes los te laten.

Begin 2020, slechts enkele weken voor de covid-pandemie uitbrak, waren we allebei de reality-serie ‘Below Deck’ aan het bingen. Die speelt zich af op een luxe jacht en deed ons dagdromen over ooit zelf op zo'n jacht te kunnen varen. Wat als we genoeg konden sparen om een week lang zo'n schip te charteren?

We beloofden elke maand 1.000 Zweedse kronen opzij te zetten, maar een snelle berekening deed al snel onze hoop vervliegen om op die manier genoeg geld bij elkaar te krijgen voor onze verjaardag. Om ons doel te kunnen bereiken, moesten we risico's nemen met ons spaargeld. Inclusief het risico dat we misschien wel helemaal niet zouden kunnen gaan. Maar dat wilden we wel nemen.

 

Risico's nemen

We besloten ons spaargeld in een beleggingsfonds te stoppen om het aan het werk te zetten. Ik kreeg als financieel journalist de verantwoordelijkheid voor het kiezen van het fonds, hoewel mijn zus, die piloot is, ook weet wat risico is. Ik ging op zoek naar een fonds met lage kosten en een wereldwijde exposure. Ik had het risico kunnen beperken door te diversifiëren naar meerdere fondsen, maar gezien het experimentele, eenmalige karakter van dit alles heb ik gekozen voor één enkel fonds dat duizenden verschillende activa in portefeuille heeft.

We kozen voor het fonds Storebrand Global All Countries, een indextracker met 0,30% beheerkosten. Het heeft een Morningstar-rating van vier sterren en bevindt zich in het goedkoopste kwintiel van zijn Morningstar-categorie. De lage kostenratio en de solide People-, Process- en Parent-pijlers leveren het een Morningstar Medalist Rating van Silver op. Dat wijst erop dat het een positieve alpha zou moeten kunnen bieden ten opzichte van zijn gemiddelde categoriegenoot of de categoriebenchmark. Daar zou onze grote verjaardagsreis van afhangen.  

De start van een woelige rit

Januari 2020 was een interessant startpunt, want we werden daarna geconfronteerd met de snelste daling van de aandelenmarkt in de geschiedenis, verstoringen van de toeleveringsketen, stijgende inflatie, ongeziene renteverhogingscycli en een oorlog in Oekraïne. Door dit alles heen is onze inzet om 1.000 kronen in het fonds opzij te zetten overeind gebleven. En ondanks vele schokken heeft de aandelenmarkt zich keer op keer hersteld.

Het afgelopen jaar heeft de historisch zwakke Zweedse kroon ook in ons voordeel gewerkt, althans wat betreft de prestaties van het fonds; onze koopkracht in het buitenland is een ander verhaal. Van fondsen die beleggen in markten waar de lokale munt sterker wordt ten opzichte van de kroon, zullen de in kroon luidende rendementen worden vergroot. Wat is nu het geheim om als winnaar uit de bus te komen? Blijkbaar is dat niets doen en genieten van de rit die je uitzit.

 

Dit levert het op

Sinds de start hebben we in totaal 90.000 kronen in het fonds gestopt. Medio september waren onze beleggingen met 45,60% gegroeid, wat resulteerde in een extra impuls van 26.000 kronen. We zijn uiteindelijk niet voor een trip op een jacht gegaan, maar we hebben ervoor gekozen om een langere reis te maken. We zijn geen van beiden eerder in Japan geweest, dus daar gaan we eerst heen. Na twee weken reizen we verder naar Bali, waar de rest van onze familie ook bij ons verjaardagsfeest zal zijn.

Er is één nadeel: de Zweedse munt is geteisterd door een vastgoedcrisis, zwakke economische vooruitzichten en een beperkt vooruitzicht op verdere actie door de nationale centrale bank. Als de daling zich voortzet, moeten we tijdens onze reis mogelijk ander spaargeld aanspreken. Hoe dan ook zal ons kleine beleggingsproject het grootste deel van de reis betalen.

 

Verfrissende exercitie

Zo'n speculatieve exercitie kunt u het beste gescheiden houden van uw financiële plannen voor de lange termijn. Maar het was voor een keer best verfrissend om af te stappen van mijn gebruikelijke langetermijndenken en risicoaversie. En het leverde me een beetje extra luxe op die anders misschien buiten mijn bereik zou zijn geweest.

Begrijp me niet verkeerd: langetermijninvesteringen zijn belangrijk en persoonlijk vind ik een gebalanceerde aanpak veel bevredigender. Maar dir kortetermijn-project gaf mij de kans om het leven hier en nu ten volle te waarderen.

 

Morningstar disclaimer: The information contained within is for educational and informational purposes ONLY. It is not intended nor should it be considered an invitation or inducement to buy or sell a security or securities noted within nor should it be viewed as a communication intended to persuade or incite you to buy or sell security or securities noted within. Any commentary provided is the opinion of the author and should not be considered a personalised recommendation. The information contained within should not be a person's sole basis for making an investment decision. Please contact your financial professional before making an investment decision.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten