Adyen overtuigend over perspectieven Amerikaanse markt

Adyen gaf tijdens zijn investor day eindelijk duidelijkheid en dat was voor beleggers positief. De verlaagde verwachting biedt een realistisch beeld. Maar op de beleggersdag besprak Adyen nog veel meer en ook daar geeft Morningstar-analist Niklas Kammer zijn oordeel over. 

Robert van den Oever 10 november, 2023 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

De investor day van Adyen (ADYEN) heeft een positieve uitwerking gehad op beleggers, kunnen we een dag na de spectaculaire koerswinst concluderen. Het aandeel steeg donderdag met 35% nadat Adyen een verlaagde verwachting uitsprak voor de periode tot en met 2026. Hoe tegenstrijdig een verlaging en een daaropvolgende koersstijging ook mogen klinken, voor beleggers betekent het eindelijk duidelijkheid, en daar snakten ze naar.

Morningstar-analist Niklas Kammer laat zijn licht schijnen over alles wat gepresteerd en besproken werd tijdens de beleggersdag in San Francisco en hij vindt dat Adyen het vraagstuk omtrent de concurrentie op de Amerikaanse markt goed heeft beantwoord. De Nederlandse betalingsverwerker legde volgens de analist overtuigend uit op welke manier het bedrijf een voorsprong heeft op de concurrentie in de Verenigde Staten en dat een groei van boven het marktgemiddelde mogelijk is. Dat weerlegt de negatieve visie die na de halfjaarcijfers van afgelopen augustus in de markt leefde over de perspectieven in de VS, dat voor Adyen tegenwoordig de belangrijkste groeimarkt is.

De concurrentie op de Amerikaanse wordt is verhevigd doordat concurrenten proberen marktaandeel te winnen door hun prijzen te verlagen, bijvoorbeeld Braintree en Paypal. Adyen doet daar niet aan mee.

Waar Adyen zich op verkeek, was dat zijn klanten meer zijn gaan letten op hun kosten voor betalingsverkeer en minder op de groei van hun business, en dat werkte door in het transactievolume dat Adyen voor hen kon verwerken. Tijdens de investor day maakte Adyen volgens Kammer duidelijk dat het meer aandacht gaat besteden aan uitleggen hoe klanten kosten kunnne besparen met diensten van Adyen, bijvoorbeeld door fraudepreventie, idetificatie van winkelend publiek en slimme routing van transacties.

 

Geen commodity

Adyen wil dan ook niets weten van het idee dat betalingsdiensten volgens sommigen steeds meer een commodity aan het worden zijn, waar niets unieks meer aan toe te voegen is en war de marges slechts gering zijn. De Amerikaanse markt werd vanouds beheerst door een beperkt aantal credit card aanbieders, maar de manieren van betalen en het aantal partijen neemt toe en daar kan Adyen volgens de analist zijn voordeel mee doen. De verkoopteams in zowel Europa als de VS zijn versterkt om Adyens netwerk uit te breiden met méér winkeliers en andere wederverkopers, online en in de winkelstraat.

Analist Kammer handhaaft zijn Fair Value op €1.660 per aandeel en kent het aandeel een Wide Moat rating toe op basis van zijn concurrentievoorsprong. Op vrijdagochtend daalt de koers van Adyen met 3% naar €930, dus volgens Morningstar is er opwaarts potentieel.

 

Realistisch beeld

Wat de aangepaste verwachting betreft, ziet de analist die - nadat deze een dagje heeft kunnen bezinken - niet zozeer als een verlaging, maar als een duidelijkere guidance voor de korte termijn waar beleggers zo'n behoefte aan hadden. Het betekent een positieve stap tussen het enthousiasme van het management en het door beleggers ervaren gebrek aan data om over te kunnen oordelen. Vanaf nu zal Adyen elk kwartaal een update geven, in ieder geval in 2024.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten