Dit is de financiële markten kalender voor 2024

Het jaar 2024 kent een aantal belangrijke en beslissende evenementen die cruciaal zijn voor de financiële markten. Om te beginnen zijn dat de rentebesluiten van de centrale banken ECB, Fed, BoE en SNB. Daarnaast zijn er presidentsverkiezingen in de VS en intussen is de vorming van een nieuw Nederlands kabinet bezig.

Robert van den Oever 02 januari, 2024 | 16:00
Facebook Twitter LinkedIn

Termine 2024

Het nieuwe jaar is begonnen en 2024 belooft opnieuw een belangrijk jaar te worden. Cruciaal voor de financiële markten is de vraag wanneer de grote centrale banken de rente zullen gaan verhogen. In onze kwartaalkalenders vindt u alle belangrijke data waarop de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Zwitserse nationale bank SNB en de Bank of England hun rentetarieven vaststellen.

Er staan ook belangrijke verkiezingen op het programma, vooral de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten eind november. Het zal zoals het zich nu laat aanzien een nek-aan-nek race tussen de Democratische en de Republikeinse presidentskandidaat. Het worden dus in ieder geval 11 spannende maanden. Van de aankomende verkiezingen in Rusland is iets beter te voorspellen wat de uitkomst zal worden.

De vermogensbeheerders hebben hun prognoses voor de ontwikkeling van de markten in 2024 al gemaakt. Velen geloven dat de Magnificent Seven, de Amerikaanse technologiereuzen, zullen blijven groeien, en hun aandelenkoersen navenant. Wel zou zo'n ontwikkelingen onderbroken kunnen worden door de Amerikaanse verkiezingen in november.

Het jaarcijferseizoen over 2023 begint onofficieel eind januari, met op 24 januari de jaarcijfers van chipmachinemaker ASML en op 29 januari die van Philips. Beide zijn traditiegetrouw de eerste Nederlandse large-caps die hun jaarcijfers presenteren. Vervolgens zullen we leren hoe de andere grote bedrijven in Europa, de Verenigde Staten en elders op de wereld in 2023 hebben gepresteerd. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten