Vooruitblik op ING: hoeveel aandeleninkoop?

Bij de jaarcijfers van ING Group kijken beleggers uit naar nieuws over toekomstige inkoop van eigen aandelen en dividend. Ook de gezondheid van het leningenboek is een punt van  aandacht (en zorg) nu de rente snel sterk gestegen is.

Robert van den Oever 30 januari, 2024 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

ing leeuw

ING Group (INGA) komt donderdag 1 februari met de resultaten over het vierde kwartaal en heel 2023. Het dividend- en aandeleninkoopbeleid en de gezondheid van het leningenboek staan voor beleggers centraal.

De Europese bankensector staat weer meer in de belangstelling bij beleggers, omdat de stijgende rente hun resultaten opstuwt. Bovendien zijn de banken na de corona-periode weer teruggekeerd naar een aantrekkelijk dividendbeleid, waar de sector voordien om bekend stond, maar wat tijdens de corona-periode op last van de financiële toezichthouders op pauze werd gezet om de kapitaalposities te versterken.

De fundamentals van de hele Europese bankensector zijn in die periode behoorlijk versterkt en dat is iets dat de markt volgens Morningstar-analist Johann Scholtz nog altijd onderschat. De impact van de hogere rente sijpelt met enige vertraging door in de resultaten van de banken vanwege de strategie voor het afdekken van de rentetarieven. Zodra dit effect ten volle zijn werking doet, zal ING volgens Scholtz structureel winstgevender zijn dan de gemiddelde Europese bank.

 

Rijkelijk inkopen

ING heeft vorig jaar een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van €2,5 miljard aangekondigd. Dat was een flinke stap omhoog, aangezien de twee voorgaande inkooprogramma's ieder €1,5 miljard omvatten. Hoewel ING het zelf niet expliciet heeft vermeld, ziet Scholtz een patroon ontstaan waarbij het erop lijkt dat ING van plan is om in ieder geval de komende twee jaar elke zes maanden een terugkoop van in ieder geval €1,5 miljard uit te voeren. Hij schat dat deze inkopen plus reguliere dividenden van ING beleggers een zeer aantrekkelijk rendement van 14% opleveren.

Door dit aanzienlijke rendement in combinatie met de structureel hogere winstgevendheid zou ING volgens Scholtz eigenlijk een premie verdienen ten opzichte van de sector, maar toch wordt ING momenteel in lijn met het sectorgemiddelde gewaardeerd. Scholtz vindt dat de markt onvoldoende erkent wat ING uitdeelt aan zijn aandeelhouders. Sinds 2018 is er al voor €21 miljard aan kapitaal aan aandeelhouders uitgekeerd. ING is dan ook een van Morningstar's top picks binnen de Europese bankensector.

 

Waar kijkt de markt naar uit?

Als ING donderdag voorbeurs met de jaarcijfers komt, is het vooral uitkijken naar aankondigen over dividend en aandeleninkoop, en over de gezondheid van het leningenboek. De stijgende rente kan klanten in de problemen brengen; bijvoorbeeld ondernemers die geconfronteerd worden met allerlei hogere lasten, kunnen moeite krijgen om hun bestaande leningen af te lossen. Bij herfinanciering krijgen ze nu te maken met een beduidend hogere rentelast dan kortgeleden.

De hypotheekmarkt in Nederland is voor ING - net als voor concurrent ABN Amro - van cruciaal belang. De stijgende rente rijdt hypotheekklanten in de wielen en de vraag is of dat voor de bank tot problemen leidt, of in mildere vorm, tot minder hypotheekverstrekking en dus verdiensten daarop.

 

Morningstar over ING Group

Fair Value: €19

Morningstar rating: 4 sterren

Economic Moat: Narrow

Uncertainty Rating: High

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten