Genomineerden Morningstar Awards 2024 – Asset Manager Award

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.

Ronald van Genderen 07 maart, 2024 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2024 algemeen

De Asset Manager Award van Morningstar bekroont het beste fondshuis bij de Morningstar Awards for Investing Excellence Nederland 2024. Dit zijn de genomineerde fondshuizen.
De Morningstar Award for Investing Excellence voor het beste fondshuis wordt uitgereikt aan het fondshuis dat zich niet alleen onderscheidt op basis van uitstekende prestaties van de beheerde beleggingsfondsen, maar dat ook naar de mening van de fondsanalisten van Morningstar beschikt over een uitmuntende beleggingscultuur en de belangen van beleggers voorop stelt. De fondshuis beoordeling, die onderdeel is van de analyse die leidt tot de Morningstar Medalist Rating, speelt hierin een belangrijke rol.

Om kans te maken op de fondshuis award dient een fondshuis door de fondsanalisten van Morningstar te zijn beloond met een Parent Pillar rating van Above Average of High. Een rangschikking op basis van de historische voor risico gecorrigeerde prestaties van de aangeboden beleggingsfondsen in de lokale markt bepaalt de selectie van genomineerden en winnaars.

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Award (op alfabetische volgorde):

 

Legal & General 

Parent Pillar Score: Above Average

Legal & General Investment Management, opgericht in 1836, is wellicht het meest bekend vanwege haar omvangrijke pensioen- en levensverzekeringsclientèle. Het bedrijf is stevig geworteld in de Britse markt en toont een duidelijke ambitie om zijn bereik in heel Europa en daarbuiten uit te breiden.

De activiteiten van LGIM worden gedreven door een strategische visie die drie belangrijke pijlers omvat: modernisering, diversificatie en internationalisering. Het bedrijf wordt geleid door CEO Michelle Scrimgeour, een veteraan in de branche, die de functie in 2019 op zich nam na het geplande vertrek van Mark Zinkula in 2018. De overgang tussen beide leiders was goed georkestreerd, waardoor continuïteit en actieve betrokkenheid gedurende het hele proces werd gewaarborgd. Bij haar binnenkomst stelde Scrimgeour een nieuwe chief financial officer en chief investment officer aan, en het verloop op senior leiderschapsniveau is sindsdien minimaal.

De op beleggers gerichte aanpak van LGIM komt duidelijk tot uiting in haar beleid om lage kosten in rekening te brengen voor haar passieve kernassortiment, slecht presterende actief beheerde fondsen om te zetten in trackers en een al lang bestaande focus op beleggingsbeheer.

Het passieve productenpallet van het bedrijf – dat 52% van de activa in fondsen vertegenwoordigt – is zeer concurrerend. Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf de afgelopen jaren gemengde resultaten geboekt met zijn actieve aanbod van aandelenfondsen. Het Future World-assortiment, dat op ESG gerichte beleggingen biedt, presteerde vooral ondermaats vanwege de marktomstandigheden die waarde boven groei verkozen. LGIM heeft ook problemen geïdentificeerd binnen haar actieve op inkomen gerichte aandelenstrategiëen, en heeft stappen ondernomen om dit specifieke gebied van ondermaatse prestaties aan te pakken.

Elders heeft LGIM zichzelf gepositioneerd als een prominente speler op het gebied van thematisch beleggen. Door gebruik te maken van zijn historische sterke punten, biedt het bedrijf beleggers passieve fondsen op dit gebied. Dat gezegd hebbende, er is ruimte voor verbetering. Sommige producten in het thematische assortiment hebben geen concurrerende kosten, terwijl de opname van zeer gespecialiseerde en niet-gediversifieerde fondsen risico's kan opleveren voor particuliere beleggers. Desalniettemin blijft LGIM zich inzetten voor het beschermen van kapitaal.

 

RBC BlueBay

Parent Pillar Score: Above Average

RBC BlueBay is een in Londen gevestigde vermogensbeheerder die gespecialiseerd is in vastrentende strategieën. De onderneming werd opgericht in 2001 en werd eind 2010 overgenomen door Royal Bank of Canada. Op 1 april 2023 werden BlueBay en RBC Global Asset Management UK geconsolideerd als RBC GAM UK en opereren vanaf dat moment als één bedrijf. BlueBay heeft zijn merk behouden en gebruikt RBC BlueBay als bedrijfsnaam in EMEA/Azië. CIO Mark Dowding behoudt de volledige autonomie en controle over het beleggingsproces van zijn strategieën.

Per juni 2023 beheerde RBC BlueBay 108 miljard dollar aan traditionele investment-grade en high-yield obligaties, opkomende markten, gestructureerde kredieten, converteerbare obligaties en multi-asset obligatiefondsen. De fondsstromen zijn de afgelopen jaren over het algemeen positief geweest, ondanks een uitdagend marktklimaat. Het vermogen van het bedrijf om oplossingen op maat aan te bieden is populair gebleken bij investeerders. Wij denken dat RBC BlueBay over de benodigde expertise beschikt om zijn gediversifieerde productaanbod te beheren.

Na de invoering van het RBC-beloningsbeleid is de variabele beloning nu meer gericht op prestaties over drie en vijf jaar. Dat is een verbetering ten opzichte van de vorige structuur die gericht was op kortetermijnprestaties.

Eén van de zorgen uit het verleden was het hoge personeelsverloop binnen de beleggingsteams. Dit is echter verholpen en bevindt zich tegenwoordig op een lager niveau. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren per saldo beleggingspersoneel bijgekomen, terwijl er ook middelen zijn toegevoegd in andere functies, zoals klantenservice en verkoop, risicobeheer, compliance en IT.

Over het geheel genomen heeft RBC BlueBay een sterke reputatie op het gebied van vastrentende waarden. Onder één paraplu komen met RBC betekent meer afstemming met RBC GAM UK en de manier waarop het opereert, inclusief de beloningsstructuur. Het bedrijf heeft op een aantal fronten verbeteringen laten zien, zoals personeelsverloop, het aan boord houden van beheerders en beloningsstructuur.

 

Wellington Management 

Parent Pillar Score: High

Wellington Management wordt gekenmerkt door een investeringsgedreven cultuur en de doordachte strategische planning.

De onderneming heeft wortels die teruggaan tot de oorsprong van de fondsindustrie. Na de wedergeboorte in 1979 groeide Wellington snel als een particulier partnerschap en werd het belangrijke subadviseur-partnerschap met Vanguard nieuw leven ingeblazen. Eind 2022 waren Amerikaanse subadviesrelaties goed voor ongeveer de helft van Wellington’s 1,1 biljoen dollar aan beheerd vermogen. Dit omvatte meer dan 250 strategieën die werden beheerd door 1.029 beleggingsprofessionals. De fondsen onder het Wellington-merk buiten de Verenigde Staten zijn snel gegroeid, maar vertegenwoordigen nog steeds minder dan 5% van het totale beheerde vermogen.

Wellington onderscheidt zich door zijn exclusieve focus op actief beheer zonder de aansturing van een chief investment officer. In plaats daarvan hebben meer dan 50 beleggingsteams toegang tot een gecentraliseerde groep krediet; aandelen; en ESG analisten. Dit combineert de autonomie van een beleggingsboetiek met de middelen van een grote vermogensbeheerder. Het ontstaan van silo’s is een risico, maar Wellington heeft op doordachte wijze investeringstalent, opvolgingsplanning en samenwerking gestimuleerd binnen de gehele organisatie. Het particuliere eigendomsmodel van het bedrijf zorgt ook voor stabiliteit, waardoor de belangen van het bedrijf op één lijn worden gebracht met die van de klant.

Dankzij dit bedrijfsmodel kan het bedrijf ook groeien in uitdagende markten. CEO Jean Hynes heeft een opvallend platform voor duurzaam beleggen gebouwd en heeft de alternatieve beleggingsactiviteiten laten groeien.

awards 2024- smal

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op donderdag 21 maart tijdens een live evenement bekend gemaakt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten