Morningstar verwacht 5 renteverlagingen door Fed dit jaar

De Federal Reserve hield de Amerikaanse rente ongewijzigd bij de vergadering van maart, maar dalende inflatie maakt meerdere renteverlagingen dit jaar waarschijnlijk. Morningstar gaat uit van 5 verlagingsstappen.

Preston Caldwell 22 maart, 2024 | 14:57
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve graphic

Hoewel de Federal Reserve woensdag een beleidsbesluit nam zoals verwacht door de rente ongewijzigd te laten, verwachten wij dat de dalende inflatie zal leiden tot vijf renteverlagingen in de rest van dit jaar. Met onze prognose voor eind 2025 van een bandbreedte van 2,25%-2,50% voor de federale rente, denken we nog steeds dat de centrale bank de rente in 2024 en 2025 veel meer zal verlagen dan ze nu aangeeft.

De Fed hield de rente ongewijzigd tijdens de vergadering in maart, wat de afgelopen twee maanden alom werd voorspeld. Tijdens de vorige vergadering gooide voorzitter Jerome Powell koud water over het idee van een renteverlaging in maart, vooral vanwege de verrassende opleving van de inflatie in januari en februari.

De federal funds rate staat momenteel op een bandbreedte van 5,25%-5,50%, na 500 basispunten aan verhogingen in de peroode maart 2022 tot juli 2023, de grootste verhoging in vier decennia.

De federal funds rate bevindt zich in het 'restrictieve gebied' zoals beoordeeld door de Fed, wat betekent dat de tarieven boven het normale niveau liggen, bedoeld om de economische activiteit af te koelen en de inflatie te verminderen. Zodra de inflatie terug is op het niveau van 2,0%, de doelstelling van de centrale bank, moet de rente dichter bij het 'neutrale' langeretermijnniveau worden gebracht, dat de leden van het Federal Open Market Committee momenteel schatten op ongeveer 2,6%. 

Treasury Yield and Federal-Funds Rate

Source: Federal Reserve Economic Database, March 18, 2024

Amerikaanse inflatie beweegt in juiste richting

In 2023 boekte de inflatie grote vooruitgang in de richting van een terugkeer naar een normaal niveau. De inflatie bedroeg gemiddeld 6,5% in 2022 (op basis van de PCE-prijsindex), het hoogste niveau sinds 1981, maar daalde tot 3,7% in 2023. In de tweede helft van 2023 bedroeg de inflatie gemiddeld 2,1% op jaarbasis, met een kerninflatie van 1,9%.

De eerste twee maanden van 2024 gaven echter een opleving te zien, met een kerninflatie op PCE van gemiddeld 4% op jaarbasis. In wezen verwacht niemand dat de inflatie de rest van het jaar zo hoog zal blijven. Toch zou deze opleving kunnen betekenen dat de inflatie langzamer terugkeert naar de Fed-doelstelling van 2% dan voorspellers enkele maanden geleden hadden verwacht.

De Fed heeft haar laatste inflatieprognoses iets naar boven bijgesteld en verwacht nu dat de kerninflatie op basis van PCE in het vierde kwartaal van dit jaar 2,6% op jaarbasis zal bedragen (tegen 2,4% in de vorige prognose). De verwachting voor de groei van het bruto binnenlands product in 2024 is ook verhoogd. Het mediaan FOMC-lid verwacht drie renteverlagingen voor de federale fondsen in 2024, ongewijzigd ten opzichte van de eerdere prognoses, ondanks de gestegen inflatie. 

Federal Reserve dot plot

De Fed is evenwichtiger geweest dan de markt bij het beoordelen van de onderliggende trend van de inflatie. Powell merkte op dat de FOMC-leden niet overdreven willen reageren op positieve inflatiecijfers in de tweede helft van 2023, net zoals ze niet overdreven reageren op de slechte cijfers van januari en februari. Hij zei dat het "algemene verhaal niet is veranderd ... de inflatie daalt geleidelijk op een soms hobbelige weg naar 2%."

Wij verwachten dat de inflatie voor de rest van 2024 iets lager zal uitvallen dan de Fed verwacht, door een afzwakkende economische groei en een aanhoudende deflatoire impuls op goederen door een verbetering van de toeleveringsketen. Wij verwachten dat de kerninflatie op basis van de PCE in het vierde kwartaal van 2024 zal uitkomen op 2,2% op jaarbasis. Dat is lager dan de Fed die uitgaat van 2,6%. Dit ondersteunt onze visie dat de Fed dit jaar vijf renteverlagingen zal doorvoeren, waardoor de rente aan het einde van het jaar zal dalen naar een bandbreedte van 4,00%-4,25%.

 

Federal Reserve zal de rente agressief verlagen

Bovendien verwachten we dat de rente tegen het einde van 2025 zal dalen tot 2,25%-2,50%, wat aanzienlijk lager is dan de prognose van de Fed van 3,75%-4,00%. Wij verwachten dat de inflatie in 2025 met 1,6% gemiddeld iets onder de Fed-doelstelling van 2,0% zal liggen, terwijl de Fed nog steeds een gemiddelde inflatie van 2,3% verwacht in 2025. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Preston Caldwell  is senior econoom bij Morningstar in de VS.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten