De 10 best presterende ETF's van afgelopen maand

Twee ETF's in aandelen van Turkije, Amundi MSCI Turkey en iShares MSCI Turkey behoren tot de best presterende ETF's over april 2024.

Bella Albrecht 07 mei, 2024 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In april 2024 waren de best presterende ETF's onder andere Amundi MSCI Turkey UCITS ETF en iShares MSCI Turkey UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

 

De 10 best presterende ETF's:

  1. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
  2. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
  3. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
  4. Global X Copper Miners UCITS ETF COPX
  5. iShares Copper Miners UCITS ETF COPM
  6. Market Access NYSE Arca Gold BUSIndex UCITS ETF M9SD
  7. Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF SC0W
  8. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6
  9. Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF XX2D
  10. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC

 

Morningstar over de best presterende ETF's

 

Amundi MSCI Turkey 

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,45%
Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De €67 miljoen grote Amundi MSCI Turkey UCITS ETF was de best presterende ETF in april, met een rendement van 15,58%. De passief beheerde Amundi ETF presteerde ruwweg in lijn met de 16,08% winst van het gemiddelde fonds in de categorie Turkije-aandelen van Morningstar voor de maand. In de afgelopen 12 maanden is het rendement op de Amundi MSCI Turkey 50,39%, waarmee deze minder goed presteerde dan de 52,86% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 50e percentiel staat. De Amundi MSCI Turkey UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en werd gelanceerd in maart 2019. 

iShares MSCI Turkey 

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De op één na best presterende ETF in april was de €108 miljoen omvattende iShares MSCI Turkey UCITS ETF. De passief beheerde ETF van iShares behaalde een rendement van 15,33%, ongeveer in lijn met het gemiddelde Turkije aandelenfonds, dat 16,08% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden rendeert de iShares MSCI Turkey UCITS ETF 47,23%, waarmee het onder het rendement van 52,86% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee het ETF in het 75e percentiel staat. De iShares MSCI Turkey UCITS ETF heeft een Negative Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's in zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat deze een positief rendement na vergoedingen zal opleveren. 

Global X Silver Miners 

Morningstar rating: nb
Kostenratio: 0,70%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

De €62 miljoen Global X Silver Miners UCITS ETF staat op de derde plaats voor april met een rendement van 12,88%. Deze ETF overtrof het gemiddelde rendement van 9,91% voor fondsen in de categorie edelmetalen voor april. In de afgelopen 12 maanden heeft de Global X ETF een rendement van 5,41% geboekt, ongeveer in lijn met de 6,24% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 54e percentiel staat. De Global X Silver Miners UCITS ETF, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Negative. 

Global X Copper Miners 

Morningstar rating: nb
Kostenratio: 0,70%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De €132 miljoen omvattende Global X Copper Miners UCITS ETF was de best presterende ETF in april met een rendement van 11,10%. Deze Global X ETF versloeg de 5,24% winst van het gemiddelde fonds in de categorie natuurlijke hulpbronnen van Morningstar voor deze maand. In de afgelopen 12 maanden is de Global X Copper Miners UCITS ETF 24,22% teruggekeerd, beter dan de 9,82% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 8e percentiel staat. De Global X Copper Miners UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. Het is geïntroduceerd in november 2021.

iShares Copper Miners 

Morningstar rating: nb
Kostenratio: 0,55%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op vier na best presterende ETF was de €25 miljoen iShares Copper Miners UCITS ETF, die in april een rendement behaalde van 10,71%. Deze passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde rendement van 5,24% van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. Het fonds werd geïntroduceerd in juni 2023 en heeft daarom geen trackrecord van een jaar. De iShares Copper Miners UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

Market Access NYSE Arca Gold BUSIndex 

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

De €65 miljoen Market Access NYSE Arca Gold BUSIndex UCITS ETF haalde in april een rendement van 10,49%. Het rendement van de passief beheerde China Post Global ETF kwam ongeveer overeen met de winst van 9,91% van het gemiddelde fonds in de categorie edelmetalen van Morningstar. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft het Market Access NYSE Arca Gold BUSIndex UCITS ETF een rendement behaald van 7,75%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 6,24%, waarmee het ETF in het 40e percentiel staat. ETF heeft een Silver rating en werd geintroduceerd in januari 2007.

Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,20%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriele Metalen

De op zes na best presterende ETF in april was de € 45 miljoen omvattende Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF. De passief beheerde ETF van Invesco behaalde een rendement van 10,29% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde aandelenfonds voor industriële materialen, dat 1,03% verloor. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft het Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF 12,55% gerendeerd, waarmee het onder het rendement van 16,56% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee het ETF in het 78e percentiel staat. De Invesco STOXX Europe 600 Optimised Basic Resources UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in juli 2009. 

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,46%
Morningstar Categorie: Aandelen Industriele Metalen

De 497 miljoen euro tellende iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) staat op de achtste plaats in de maand met een rendement van 9,92%. De iShares ETF deed het beter dan het gemiddelde verlies van 1,03% op fondsen in de categorie aandelen van industriële materialen. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 12,70% gerendeerd, lager dan het rendement van 16,56% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor het in het 75e percentiel staat voor prestaties. De Bronze rated iShares STOXX Europe 600 Basic Resources is geïntroduceerd in juli 2002.

Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Chinese aandelen

Met een winst van 9,14% stond de €135 miljoen tellende Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF in april op de negende plaats. De passief beheerde ETF van Xtrackers presteerde beter dan het gemiddelde aandelenfonds in China met een rendement van 6,26%. In de afgelopen 12 maanden is het fonds 1,41% gedaald, minder dan het verlies van 7,88% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 14e percentiel staat. De Xtrackers FTSE China 50 UCITS ETF, geïntroduceerd in juni 2007 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Negative.

iShares China Large Cap UCITS ETF 

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Chinese aandelen

De hekkensluiter van de top 10 best presterende ETF is de €573 miljoen grote iShares China Large Cap UCITS ETF, die in april 9,12% won. De passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde rendement van 6,26% van fondsen in de categorie Chinese aandelen. In het afgelopen jaar daalde de iShares China Large Cap UCITS ETF met 1,56%, minder dan het verlies van 7,88% van het gemiddelde fonds in zijn categorie en plaatst het ETF in het 15e percentiel. De iShares China Large Cap UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Negative en is geïntroduceerd in oktober 2004. 

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten