De 10 slechtst presterende ETF's van afgelopen maand

iShares Blockchain Technology en Invesco CoinShares Global Blockchain behoren tot de slechtst presterende ETF's over april 2024.

Bella Albrecht 07 mei, 2024 | 14:30
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In april 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere iShares Blockchain Technology en Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over april vindt u overigens hier.

  

De 10 slechtst presterende ETF's:

1. iShares Blockchain Technology UCITS ETF BLKC

2. Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN

3. Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF  XS8R

4. HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF  HIDD

5. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF  XMIN

6. Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF  XRES

7. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF  WCLD

8. iShares Automation & Robotics UCITS ETF RBOT

9. iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc CSNKY

10. Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF XNJP

 

Morningstar over de slechtst presterende ETF's

iShares Blockchain Technology 

Morningstar rating: nb
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De slechtst presterende ETF in april was de €41 miljoen grote iShares Blockchain Technology UCITS ETF, die 19,13% verloor. De passief beheerde iShares ETF daalde sterker dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie aandelentechnologie in april. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares Blockchain Technology UCITS ETF met 56,61%, waarmee het in het 7e percentiel binnen zijn categorie staat en beter presteert dan het gemiddelde fonds dat 30,59% rendement heeft geboekt. De iShares Blockchain Technology UCITS ETF is gelanceerd in september 2022 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

Invesco CoinShares Global Blockchain 

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Met een verlies van 15,85% was de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF die €538 miljoen beheert de op één na slechtst presterende ETF op onze lijst voor april. De ETF daalde steker dan het gemiddelde verlies van 2,93% van de categorie aandelentechnologie. In de afgelopen 12 maanden steeg de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF met 43,66%, waarmee het ETF in het 27e percentiel binnen zijn categorie stond en beter presteerde dan het gemiddelde fonds dat 30,59% rendement haalde. De Bronze rated Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF is gelanceerd in maart 2019. 

Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,17%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op twee na slechtst presterende ETF in april was de €47 miljoen grote Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF, die 7,73% daalde. De Xtrackers ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie aandelen technologiesector. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 24,45% en viel daarmee in het 67e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 30,59% presteerde. De Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur en heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

HSBC MSCI Indonesia 

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF met een beheerd vermogen van 84 miljoen euro was de op drie na slechtst presterende ETF in april, met een verlies van 7,67%. De passief beheerde HSBC ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 7,13% op fondsen in de Indonesische aandelencategorie. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 8,96% naar het 52e percentiel binnen zijn categorie, een daling die minder was dan het gemiddelde verlies van 10,22% over een jaar in de categorie. De HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF met een Silver rating werd gelanceerd in maart 2011. 

Xtrackers MSCI Indonesia Swap 

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De op vier na slechtst presterende is de €46 miljoen grote Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF, die in april 7,67% verloor. De passief beheerde ETF van Xtrackers presteerde ongeveer in lijn met de gemiddelde daling van 7,13% van fondsen in de Indonesische aandelencategorie. In het afgelopen jaar daalde de Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF met 9,02% en eindigde daarmee in het 54e percentiel binnen zijn categorie. Gemeten over een jaar liep het in de pas met het gemiddelde verlies van 10,22% binnen de categorie. De Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in maart 2010. 

Invesco Real Estate S&P US Select Sector 

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,14%
Morningstar Categorie: Vastgoed - Indirect Noord-Amerika

De op vijf na slechtst presterende ETF in april was de €75 miljoen beherende Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF die 7,61% verloor. De ETF van Invesco daalde sterker dan het gemiddelde verlies van 4,84% op fondsen in de categorie onroerend goed - indirect Noord-Amerika. In de afgelopen 12 maanden steeg de Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF met 1,86%, waarmee de ETF in het 77e percentiel binnen zijn categorie staat en onder het gemiddelde fondsrendement van 3,99% presteert. De Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in februari 2016. 

Wisdom Tree Cloud Computing UCITS ETF

Morningstar rating: 1 ster
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Met een verlies van 7,37% was de WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF van €318 miljoen de zevende slechtst presterende ETF op onze lijst voor april. De passief beheerde WisdomTree ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie aandelentechnologie. In de afgelopen 12 maanden behaalde de WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF een rendement van 23,87%, waarmee het ETF in het 68e percentiel binnen zijn categorie staat en onder het rendement van 30,59% van het gemiddelde fonds presteert. De WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF is gelanceerd in september 2019 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

iShares Automation & Robotics UCITS ETF

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,40%
Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zeven na slechtst presterende ETF in april was de €3,2 miljard aan beheerd vermogen tellende  iShares Automation & Robotics UCITS ETF die 7,36% daalde. Deze iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,93% op fondsen in de categorie aandelentechnologie. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 22,04% naar het 71e percentiel binnen zijn categorie en presteerde daarmee slechter dan het gemiddelde jaarrendement van 30,59%. De iShares Automation & Robotics UCITS ETF is geïntroduceerd in september 2016 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,48%
Morningstar Categorie: Aandelen Japan Large Cap

De €335 miljoen omvattende iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc was de op een na slechtst presterende ETF in april met een daling van 7,13%. De passief beheerde iShares ETF presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 4,36% op fondsen in de Japanse large-cap aandelencategorie. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 20,25% en eindigde in het 45e percentiel, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde rendement van 18,63% over een jaar in de categorie. De iShares VII PLC - iShares Nikkei 225 ETF JPY Acc heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in januari 2010. 

Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,48%
Morningstar Categorie: Aandelen Japan Large Cap

Op de laatste plaats vinden we de €2,2 miljard tellende Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF, die in april 7,11% verloor. De passief beheerde Xtrackers ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 4,36% op fondsen in de Japanse large-cap aandelencategorie voor die maand. In het afgelopen jaar steeg de Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF met 20,72% en eindigde de 12-maands periode in het 39e percentiel binnen de Japan large-cap equity categorie, en deed het beter dan het gemiddelde eenjaarsrendement van de categorie van 18,63%. De Silver rated  Xtrackers Nikkei 225 UCITS ETF werd gelanceerd in januari 2013.

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten