Sterke start 2024 voor Palantir dankzij AI platform

Het aandeel Palantir blijft overgewaardeerd, ook nu het onder druk staat na de kwartaalcijfers.

Malik Ahmed Khan 07 mei, 2024 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir

Palantir rapporteerde zijn kwartaalresultaten op 6 mei nabeurs op Wall Street. Dit vindt Morningstar's aandelenanalist van het kwartaalrapport.

We handhaven onze Fair Value van $16 per aandeel voor het Narrow Moat aandeel Palantir (PLTR) nadat het de resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte die sterk waren en in lijn met onze eerdere verwachtingen. Het aanhoudende momentum voor het artificial intelligence platform (AIP) was de belangrijkste aanjager van de cijfers en die trend zal volgens ons aanhouden.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Palantir

• Fair Value Estimate: $16
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Economic Moat Rating: Narrow
• Uncertainty Rating: Very High

Morningstar's oordeel over Palantir’s cijfers

Hoewel we een robuuste omzetgroei en marge-uitbreiding voor Palantir voorspellen, lukt het ons nog altij niet om de huidige waardering die de markt aan Palantir geeft rationeel te verklaren. Onze schattingen voor de omzet en winstgevendheid voor de komende twee jaar liggen allemaal boven de consensus, wat onze mening benadrukt dat Palantir als leider in de AI-platformbusiness aanzienlijk kan profiteren van de toegenomen AI-uitgaven. Ondanks het feit dat de aandelen zijn gedaald, blijven we ze als overgewaardeerd beschouwen.

Bij het modelleren van de groei en winstgevendheid van Palantir hebben we ook gekeken naar een hypothetisch rooskleurig scenario waarin de AIP van het bedrijf een robuuste adoptie door afnemers kent als nieuwe en oude klanten massaal gebruikmaken van Palantir's AI-oplossingen om hun bedrijven van energie te voorzien. Dit scenario houdt rekening met een groeiverwachting die voor een langere termijn hoger ligt voor Palantir's overheids- en commerciële activiteiten, wat resulteert in een Fair Value schatting van $22 per aandeel.

De omzet over het eerste kwartaal bedroeg $634 miljoen en dat is een stijging van 22% op jaarbasis en een sequentiële stijging van 4%. Hoewel het omzetcijfer achterbleef bij onze boven-consensus schatting, waren we onder de indruk van Palantir's voortdurende tractie in de Amerikaanse commerciële markt. De omzet van dit segment steeg met 40% jaar op jaar naar $150 miljoen, doordat Palantir het aantal commerciële klanten in de VS met 69% jaar op jaar verhoogde naar 262.

Wij zijn van mening dat de sterke adoptie van AIP binnen het Amerikaanse commerciële segment een goed teken is voor Palantir, aangezien Amerikaanse bedrijven vaak early adopters zijn als het gaat om software en andere wereldwijde markten dit voorbeeld volgen. We waren ook onder de indruk van de sterke toekomstgerichte cijfers van het bedrijf, met de resterende prestatieverplichtingen, of RPO, die jaar op jaar sterk stegen en de omzetgroei overtroffen. 

Palantir verhoogt verwachting voor 2024

Samen met de sterke omzetgroei bleef Palantir zijn winstgevendheid vergroten, met voor het eerste kwartaal aangepaste operationele marges van 36%, tegenover 24% een jaar geleden. Hoewel het bedrijf zich heeft gericht op winstgevendheid met een scherp oog op opname in de S&P 500, zijn wij van mening dat de duidelijke verbetering van de marges van Palantir wijst op de inherente operationele hefboomwerking die is ingebouwd in krachtige softwarebedrijven.

In de afgelopen kwartalen is Palantir's netto retentie, een maatstaf voor het vermogen van het bedrijf om meer te verkopen aan bestaande klanten, afgegleden omdat klantenuitbreiding moeilijk is geworden door de moeilijke macro-economische omstandigheden. Door de sterke adoptie van AIP zien we echter een ommekeer in de netto retentie van het bedrijf. Deze bedroeg 111% in het eerste kwartaal, gelijk aan vorig jaar en een stijging ten opzichte van 108% vorig kwartaal.

Naast de sterke kwartaalresultaten verhoogde Palantir zijn vooruitzichten voor 2024. De bijgewerkte guidance van het bedrijf geeft voor 2024 een omzet en aangepast bedrijfsresultaat van $2,68 miljard en $874 miljoen, beide in het midden van de guidance, tegenover $2,66 miljard en $842 miljoen eerder. Met nog drie kwartalen van het jaar te gaan, beschouwen we deze herziene schattingen als conservatief en gaan we ervan uit dat Palantir zijn trackrecord van het overtreffen van de guidance op beide fronten zal handhaven. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Malik Ahmed Khan  is aandelenanalist technologiesector bij Morningstar Research Services LLC.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten